Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Nieuwbouw Facédo laat niets te wensen over

Transparantie is het sleutelwoord, je kijkt vanaf de snelweg rijkelijk naar binnen en binnen is alles open en licht.

Tekst | Jan Mol

Beeld | Robin van den Dungen Gronovius/Ivo Hilgenberg

11 november 2021 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Van twee laptops naar twee gebouwen in dertien jaar tijd

Misschien herinnert u zich het artikel uit 2018 nog, toen Stedenbouw mocht schrijven over 10 jaar Facédo. Dennis Leijser, eigenaar en directeur van Facédo vertelde toen hoe hij in 2008 begon: met twee laptops, één telefoon en een gebruikte auto. Thuis, aan de keukentafel. In 2018 beschreven we het nieuwe pand van Facédo, dat op een bijzondere en zeer comfortabele wijze een plek biedt aan de medewerkers. We schreven toen dat bij Facédo de mens centraal staat in alles. In 2021 is dat niet anders, concluderen we. We bevinden ons op het kantoor van Leijser en kijken samen uit het raam, naar de overkant van de weg. Daar worden net de damwanden geplaatst op het kersvers aangeworven bouwterrein. Een tweede pand komt eraan, een pand dat qua uitstraling en faciliteiten verder gaat waar het huidige pand stopt.

De groei die Facédo blijft doormaken, heeft Leijser ertoe gebracht om te kijken hoe hij deze het beste kan opvangen. “Verhuizen zou een optie zijn geweest, maar vindt maar eens een pand waarin je uit de voeten kunt op een toekomstbestendige manier. We willen ons personeel dezelfde – of nog betere – faciliteiten bieden dan we nu al doen. We willen de activiteiten verder kunnen stroomlijnen en opschalen”, legt hij uit. Toen kwam de grond aan de overkant van de weg beschikbaar. Ideaal, zegt Leijser. “De grond van de buurman staat maar één keer in je leven te koop. Die kans heb ik niet laten lopen. Elke dag kijk ik hier uit het raam en zie ik de vorderingen die gemaakt worden. Dan denk ik weleens aan hoe we ooit begonnen, met letterlijk niets. Het is snel gegaan.”

De eerste vloer zal voor 25% in beslag worden genomen door een sfeervol bedrijfsrestaurant.

Werken in twee panden

Met de komst van het nieuwe pand zal er een nieuwe indeling van afdelingen gelden. Leijser: “In het oude pand blijft onze afdeling techniek zitten, samen met onze serviceafdeling. Daar wordt een testfaciliteit gerealiseerd, waar we kunnen testen op wind-, water- en luchtdichtheid. We richten in de nieuwe hal een professionele beglazingsstraat in, wij geloven enorm in prefab en ontzorging en willen zoveel mogelijk beglaasd leveren. In deze hal vindt straks ook de opslag van de producten die gereed zijn plaats. Ook onze commerciële afdeling zal zijn intrek nemen in het nieuwe pand. De eerste vloer zal voor 25% in beslag worden genomen door een sfeervol bedrijfsrestaurant, waar onze medewerkers kunnen eten en ontspannen. Uiteraard komt daar een professionele horecakeuken bij, van waaruit elke dag professionele catering plaatsvindt. Ons personeel kan daar lekker en gezond eten, zonder daarvoor te hoeven betalen. Zo’n catering en restaurant zijn natuurlijk ook een ultiem stuk gastvrijheid naar klanten en leveranciers toe, die ons bezoeken.”

Op dezelfde verdieping wordt ook de financieel administratieve afdeling ingericht, onder leiding van Debbie Knipping, de zus van Leijser. “Zij is de stille kracht achter onze financiën. Ik word volledig door haar ontzorgd. Een betere vertrouwenspersoon dan zij is er niet. Omdat financieel alles op rolletjes loopt, kan ik me volledig concentreren op mijn eigen werk.” Facédo is dus een echt familiebedrijf. Dat merk je aan de sfeer die er hangt en de betrokkenheid bij het personeel. “Ik weet nog heel goed waar we vandaan komen, hoe we begonnen zijn in 2008. Werken moet leuk zijn, voor iedereen. Als ondernemer wil ik als collega gezien worden, de groei die we doormaken hebben we alleen kunnen realiseren dankzij de inzet van het hele team.” Kijken we een verdieping hoger, dan zullen we daar in de toekomst het directiekantoor en het hele commerciële apparaat aantreffen. Leijser: “Ook mijn calculatiemanager Erik van der Weerd zit op die verdieping, een man van het eerste uur. De commerciële afdeling heeft inmiddels drie calculatiemedewerkers, één commercieel adviseur en een tendermanager.”

De grond van de buurman staat maar één keer in je leven te koop.

Vliegende start voor de architect

Het ontwerp van het nieuwe pand komt van de hand van Robin van den Dungen Gronovius, die deze opdracht heeft gebruikt om zijn eigen bedrijf ‘RvdDG’ te lanceren. “Ik participeer persoonlijk in zijn bedrijf, als adviseur. Het ontwerp van het nieuwe pand laat zien hoe goed Robin is, het is een 100% kloppend visitekaartje voor Facédo. De buitenkant combineert esthetiek met techniek. Transparantie is het sleutelwoord, je kijkt vanaf de snelweg rijkelijk naar binnen en binnen is alles open en licht. Dat past bij onze werkwijze.” Aan de buitenkant zien we een over het water hangend balkon, grenzend aan het restaurant. “Ideaal voor bedrijfsfeesten”, meent Leijser.

Uiteraard wordt het nieuwe pand duurzaam gebouwd en zal het energieneutraal zijn. De parkeerplaatsen zullen worden voorzien van een aantal laadpalen voor elektrische auto’s. Facédo laat ook weer zien dat maatschappelijke verantwoordelijkheid niet stopt binnen de eigen muren: “We gaan boven het water een vlonder maken, om de vele sportvissers uit de omgeving hun visplek terug te geven”, zegt Leijser. “Er heeft niemand geklaagd toen hun favoriete visplek verdween door onze bouwplannen. Ze verdienen echter hun visstekje hier.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Stedenbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details