Om de groei van internetaankopen te kunnen bijbenen, wordt op bedrijventerrein Haven Acht in Waalwijk een tweede, volledig gemechaniseerd distributiecentrum gerealiseerd voor webwinkel bol.com. De nieuwbouw is in juli bouwkundig opgeleverd.
Tekst | Lieke van Zuilekom Beeld | Bouwbedrijf van de Ven
De komende maanden zullen de (mechanische) inrichting en tests worden afgerond en worden nieuwe medewerkers getraind en ingewerkt, waarna naar verwachting in 2021 de eerste pakketjes van de band kunnen rollen. Nieuwbouw BFC2 is gekoppeld aan het bestaande ‘fulfilment center’ (BFC1) van bol.com uit 2017, waarmee het totale complex uitgroeit van 50.000 naar 100.000 m². De uitbreiding zal, net als de bestaande bouw, voldoen aan de hoogst mogelijke standaard voor duurzaamheid en werkomstandigheden.
“Dankzij de extra oppervlakte kunnen de meer dan 30.000 partners die via bol.com verkopen, gebruik maken van alle voordelen die het fulfilment center biedt, zoals opslag, innovatief verpakken, sortering en een effectieve logistiek”, vertelt Rick Kromwijk, projectleider van BFC2. “De bouw van de uitbreiding ligt geheel in lijn met ons bestaande fulfilment center en vindt wederom plaats volgens de richtlijnen van BREEAM-NL ‘Outstanding’. Zowel tijdens het ontwerp als de bouw stonden een optimale daglichttoetreding, optimale loopafstanden en een minimale milieu-impact centraal. En ook als het gaat om de innovatie van de mechanisatie staan optimale werkomstandigheden voorop. Zo zullen de goederen zich verplaatsen naar de werknemers in plaats van andersom, waardoor loopafstanden verder verkleinen.”
De nieuwbouw biedt onder andere ruimte aan een goederenontvangstruimte, magazijnruimte en distributieruimte. Aan de voorzijde zijn twee kantoorverdiepingen ingericht, de achterzijde telt één kantoorverdieping. Bovendien zijn op strategische plekken in het distributiecentrum pitstops en een controlroom gerealiseerd. De bouwkundige werkzaamheden, terreininrichting en installatietechnieken zijn door bol.com gegund aan Bouwbedrijf van de Ven. Ook heeft de aannemer uit Veghel een coördinatieverplichting richting de onderaannemers van bol.com, die de montage van de conveyorbanen en de (mechanische) magazijninrichtingen voor hun rekening nemen. De keuze voor Bouwbedrijf van de Ven was een logische, volgens Kromwijk. Niet alleen vanwege de ruime ervaring in het bouwen van (gemechaniseerde) distributiecentra, maar ook door de professionele en flexibele houding. “Het bouwen van een complex project als dit, waarbij bouw en mechanisatie één geheel moeten vormen, in combinatie met de zeer korte tijdslijnen vraagt om een aannemer die proactief meedenkt in oplossingen. Dit doet Bouwbedrijf van de Ven absoluut. We zijn met name enthousiast over de no-nonsense mentaliteit, waarbij de aannemer doet wat hij zegt.”
Om de groei van internetaankopen te kunnen bijbenen, wordt op bedrijventerrein Haven Acht in Waalwijk een tweede, volledig gemechaniseerd distributiecentrum gerealiseerd voor webwinkel bol.com.
“We zijn al in een vroeg stadium bij de nieuwbouw betrokken, om de bouwkundige elementen, installatietechnieken en mechanische inrichting voor het nieuwe distributiecentrum optimaal af te stemmen”, vertelt Rob Gielis, projectleider bij Bouwbedrijf van de Ven. “Hierbij hebben we onder meer gebruik gemaakt van een 3D/BIM-model, waarvoor ook de constructeur en installatiepartijen hun input hebben geleverd. We hebben regelmatig clashcontroles uitgevoerd, waardoor aanlopers en faalkosten tijdens de uitvoering tot een minimum beperkt bleven. In januari 2019 zijn we gestart met de grond- en fundatiewerkzaamheden, waarbij maar liefst 2.300 funderingspalen met een totale lengte van 26,5 kilometer de grond in zijn gegaan. Vervolgens kon gestart worden met de montage van de staalconstructie.”
“In slechts zeven maanden tijd is een staalconstructie van in totaal 5,6 miljoen kilo staal gebouwd, inclusief circa 60.000 m² kanaalplaat verdiepingsvloeren”, vertelt Gielis. “Om het staal en de vloeren naar de bouw te vervoeren, waren zo’n 1.200 vrachtwagens nodig. Voor de gevels is gekozen voor een sandwich gevelbeplating. En ook op het dak zijn beplatingspanelen toegepast, afgewerkt met een TPO dakbedekking en voorzien van pv-panelen. Nadat het gebouw wind- en waterdicht was, zijn de begane grondvloer en de druklagen van de verdiepingen gestort, waarvoor in totaal 21.750 m³ beton is geleverd. De belastingen op de begane grond worden afgedragen op circa 5.700 vloerpalen.”
In oktober 2019 is bol.com gestart met het inhuizen van alle equipment. Op hoogtijdagen liepen tot 400 vakmensen op de bouw, vertelt Gielis, wat vroeg om een goede coördinatie, samenwerking en afstemming. “Dankzij de geweldige inzet van onze vakmensen, onderaannemers én bol.com zijn we erin geslaagd om alle milestones conform de contractuele afspraken te halen.” Om te voldoen aan de BREEAM-NL ‘Outstanding’ criteria zijn alle ritten naar en van de bouw geregistreerd. “Op de bouw is afval bovendien strikt gescheiden en we werkten waar mogelijk met duurzame materialen. In en om het gebouw is LED-verlichting toegepast en op het dak liggen pv-panelen. Een WKO-installatie met twee bronnen voorziet in een duurzame verwarming en koeling van het pand.”
Opdrachtgever Ahold Delhaize/bol.com
Ontwerp en bouwmanagement DENC Netherlands
Aannemer Bouwbedrijf van de Ven
Constructeur Pelecon
Onderaannemers installaties Hoppenbrouwers Techniek (E), Terberg Totaal Installaties (W), Altebra Sprinklertechniek (sprinkler)
Vloerelementen VBI Verkoop Maatschappij
Trappen en balustraden Van der Lee Metaal B.V.
Dakbedekking A. van Diessen Dakbedekkingen
Aluminium kozijnen JM van Delft & Zn
Hoogwaardige aluminium gevelelementen
In navolging van het bestaande ‘fulfilment center’ en in opdracht van Bouwbedrijf van de Ven heeft gevelbouwer JM van Delft & zn de aluminium kozijnen, ramen, deuren en vliesgevels voor het nieuwe distributiecentrum van bol.com geproduceerd, geleverd en gemonteerd.
“Aan de basis van onze producten liggen hoogwaardige en duurzaam geproduceerde Schüco profielen, die wij zelf bewerken tot complete gevelelementen”, vertelt Remco Kastelijn, projectleider bij JM van Delft & zn. “De vele strookramen zijn in elementen van 4 tot 5 meter naar Waalwijk vervoerd en in het werk gekoppeld.” Een deel van het project is uitgevoerd met ScreenLine beglazing, waarin motorgestuurde llamellenzonwering tussen het dubbele isolatieglas is aangebracht. “Bovendien is een groot deel van de kozijnen voorzien van zonwerende beglazing, waardoor warmte actief wordt buitengehouden terwijl medewerkers wel kunnen profiteren van een maximale daglichttoetreding. De noordgevel van het project is uitgevoerd met regulier HR++ glas met een U-waarde van 1.0, waarmee een hoge isolatiewaarde wordt geborgd.”