Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Nieuwbouw apotheekgebouw AVL was mooi en uitdagend’

‘Nieuwbouw apotheekgebouw AVL was mooi en uitdagend’

Op 24 februari jl. heeft De Vries en Verburg de realisatie van een nieuw apotheekgebouw opgeleverd aan het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL). De nieuwbouw heeft een afmeting van 54 bij 18 meter, een vloeroppervlakte van ca. 7.500 m² en is opgedeeld in diverse functies. Op de begane grond zijn het goederenontvangstcentrum en de algemene ruimtes ingericht; de 1e verdieping biedt onderdak aan een nieuwe MER-ruimte en op de 2e t/m 4e verdieping is de apotheek voorzien. Verdieping 5 betreft een techniekverdieping en op de bovenste verdieping komen kantoren.

De nieuwbouw is gerealiseerd bovenop een bestaande kelder, waarvan De Vries en Verburg het dek heeft gesloopt. “Vervolgens hebben wij in de bestaande kelderbak alle heiwerkzaamheden uitgevoerd en de poeren en in het werk gestorte vloeren gerealiseerd”, vertelt projectleider André de Geus. “Vanaf de begane grond is gekozen voor een prefab casco met Airdeck® vloeren.” De hoofddraagconstructie van het apotheekgebouw bestaat uit dragende prefab betongevels en een middenrij met kolommen. “In het gebouw is gekozen voor een combinatie van metalstud wanden en stalen puien. Behoudens de cleanrooms op de 3e en 4e verdieping hebben wij de nieuwbouw afgewerkt met systeemplafonds, PVC vloerbedekking en glasvliesbehang. De gevel is afgewerkt met dezelfde natuursteen als de overige nieuwe bouwdelen van het AVL, waardoor een harmonieus geheel is ontstaan.”

Betonmonitoring

Tijdens de nieuwbouw werd De Vries en Verburg met diverse uitdagingen geconfronteerd. “In de beginfase hebben wij veel tijd besteed aan het heien van de palen, die maar moeilijk in de grond gingen”, vertelt De Geus. “En ook de constructie zorgde voor uitdagingen. Waar normaal gesproken bij prefab bouwmethodes wordt gekozen voor kanaalplaatvloeren, konden deze vloeren de belastingen in het apotheekgebouw niet aan. Daarom heeft constructeur SWINN gewichtsbesparende en vierzijdig opgelegde Airdeck® vloeren voorgeschreven. Echter door natte vloeren in een prefab systeem te integreren, werd onze voortgang flink vertraagd. Door betonmonitoring toe te passen, konden wij deze cyclus toch zo kort mogelijk houden. Om te borgen dat de installateur zo snel mogelijk met zijn werkzaamheden kon starten, zijn wij al in een heel vroeg stadium begonnen met de dekvloeren en het afzeilen van de gevelsparingen.”

Bekend gezicht

Het apotheekgebouw is niet het eerste project dat De Vries en Verburg voor AVL heeft uitgevoerd. Vanaf 2001 is de Stolwijkse aannemer al betrokken bij de bouw van het bestaande hoofdgebouw en de radiotherapie, in 2013 gevolgd door de uitbreiding van o.a. de OK’s, IC’s en dagbehandeling.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details