Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuw ziekenhuis voor Tergooi in Hilversum
Grote glaspartijen worden harmonieus afgewisseld met dichte kadervullingen, in tal van variaties en in twee natuurlijke, geanodiseerde kleuren.

Nieuw ziekenhuis voor Tergooi in Hilversum

State-of-the-art ziekenhuis geeft kwaliteitsimpuls aan groene locatie

Tergooi Hilversum en Blaricum brengen vanaf 2023 alle acute, intensieve en klinische zorgfuncties samen op één prachtige plek: het bosrijke zorgpark De Monnikenberg. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de realisatie van een duurzaam en state-of-the-art ziekenhuis met vier bouwdelen, die organisch verbonden zijn door brede, lichte en transparante corridors. Vele patio’s maken het ziekenhuis ruimtelijk en licht en in combinatie met de unieke ligging in het bos wordt dé ultieme healing environment gecreëerd.

Overzichtsfoto van de diverse bouwdelen.

Niet alleen de gebouwvorm, maar ook de gevels van het nieuwe ziekenhuis zijn geïnspireerd op de groene en bosrijke omgeving. Het ontwerp van architectenbureau Wiegerinck onderscheidt zich door ‘een verticale ritmering, boombastachtig verticaal metselwerk, als bladeren zijdeglanzend aluminium en een bijzonder contrast tussen licht en donker’. Onder de engineering, productie en montage van de aluminium kadervullingen en dakopbouwen, inclusief isolatie en regelwerk, staat de handtekening van Robertson Gevel Techniek Nederland B.V.

Uitdagende engineering

Het nieuwe Tergooi ziekenhuis wordt gerealiseerd door de bouwcombinatie BAM – Kuijpers VOF. “Wij zijn al in 2018 door BAM Bouw en Techniek – Grote Projecten benaderd, om een idee voor de aluminium kadervullingen uit te werken”, vertelt Anco van Egmond, directeur van Robertson. “Op basis van dit idee zijn we toegevoegd aan het bouwteam. In de voorbereidende fase hebben we ruim de tijd gekregen om – samen met alle bouwteamleden – de details goed af te stemmen. Om water- en luchtlekkages te voorkomen is nadrukkelijk aandacht besteed aan de aansluitingen. Bovendien moesten de toleranties flexibel genoeg zijn om eventuele werking in de kaders op te vangen.” De architect had een bepaalde dieptewerking voor ogen, vertelt hij, maar de isolatiewaarde moest rondom gelijk blijven. “Hoe konden we deze hoge isolatiewaarde borgen? En hoe konden we alle bevestigingen uit het zicht houden? Het gebruik van eersteklas materialen van Compal (aluminium composite) en bevestigingen van o.a. Hilti en Dynamic Bonding Systems, draagt hier flink aan bij. Bovendien zijn we gekomen tot een uitgekiende constructie met gevouwen en onzichtbaar gemonteerde elementen.”

Drie van de vier bouwdelen zijn voorzien van een dakopbouw, waarvoor Robertson ca. 5000 m2 geïsoleerde panelen heeft geleverd en gemonteerd.

Ca. 11.000 m2 gevelbeplating

Aan de basis van de gevels ligt een prefab betonnen gevelschil. “Aan deze betonschil hebben wij in het werk de metalen achterconstructie geschroefd”, vertelt Van Egmond. “Vervolgens is tussen de profielen hoogwaardig isolatiemateriaal aangebracht. Waar in de spouw van de metselwerk kaders een steenwolisolatie van 200 mm is aangebracht, wordt met 100 mm Resolschuimpanelen in de aluminium kaders eenzelfde isolatiewaarde behaald. Als eindafwerking hebben wij ca. 6.000 m2 gevelbeplating van Alucobond gemonteerd; de nummer één in aluminium composiet gevelbekleding. Wij verwerken deze producten al sinds 1979. Als eerste project hebben wij destijds het LUMC in Leiden bekleed en de panelen verkeren nog altijd in opperbeste staat.”

Niet alleen de gebouwvorm, maar ook de gevels van het nieuwe ziekenhuis zijn geïnspireerd op de groene en bosrijke omgeving.

Drie van de vier bouwdelen zijn voorzien van een dakopbouw, waarvoor Robertson ca. 5.000 m2 geïsoleerde panelen heeft geleverd en gemonteerd. “De panelen zijn exact afgestemd op de maatvoering van de onderbouw”, aldus Van Egmond. “Gekozen is voor een moduulmaat van 900 mm breed. Op ons advies zijn de panelen gecombineerd met aluminium klemkozijnen van Primoclad Europe. Hierdoor werd de dichting naar het allerhoogste niveau getild. Dankzij de samenhang van panelen en kozijnen was er bovendien geen aanvullend staal benodigd.”

Kwaliteitsimpuls

Met de gevels wilden architect én eindgebruiker een kwaliteitsimpuls geven aan het gebied, benadrukt Van Egmond. “Zowel de materialen als kleuren zijn heel bewust gekozen. Grote glaspartijen worden harmonieus afgewisseld met dichte kadervullingen, in tal van variaties en in twee natuurlijke, geanodiseerde kleuren. In anderhalf jaar tijd hebben we bijna 1.700 kaders gevuld. Bijzonder hierbij is dat we van beneden naar boven hebben gewerkt. Om de korte doorlooptijd te halen, monteerden we direct achter de ruwbouw aan. Om beschadigingen aan de onderste panelen te voorkomen is de steiger aangepast.”

Eersteklas advies en materialen

Robertson Gevel Techniek Nederland B.V. richt zich op het aanpakken, verduurzamen en onderhouden van gebouwen in zowel de particuliere sector als utiliteitsbouw. “Sinds onze oprichting in 1961 hebben wij meer dan 8.600 projecten gerealiseerd, in opdracht van aannemerspartijen, woningcorporaties en VvE’s”, vertelt Van Egmond. “Wij werken uitsluitend met eersteklas materialen van betrouwbare leveranciers. In combinatie met bijna 60 jaar kennis en ervaring in de branche wordt te allen tijde een hoogwaardig en duurzaam opleverresultaat geborgd.” Naast nieuwbouwprojecten ontvangt Robertson vele aanvragen van opdrachtgevers die hun gebouwen esthetisch willen upgraden. “Ook deze projecten pakken we met veel plezier op.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details