van der valk hotel nijmgen-lent
01:51
19-03-2016

Nieuw Van der Valk hotel in Nijmegen-Lent

In juli van dit jaar opent in Nijmegen-Lent een nieuw Van der Valk hotel de deuren. Die opening is vlak voor de start van de honderdste editie van de Nijmeegse Vierdaagse. Het ontwerp van het gebouw is afkomstig van Wiegerinck Architectuur Stedenbouw.

Een markant en transparant gebouw, zo omschrijven Tom Vlemingh en Koen Arts van Wiegerinck Architectuur Stedenbouw de nieuwbouw. Het hotel ligt op een prominente plek aan station Nijmegen-Lent en zal bestaan uit twee bouwdelen: een plintgebouw met foyer, restaurant en zalencentrum – aan dit bouwdeel wordt eveneens een parkeergarage met ruim 260 parkeerplaatsen gekoppeld – en een ruim vijftig meter hoge toren met daarin 116 kamers en fitness- en wellnessruimten. In mei 2015 werden de eerste palen in de grond geslagen, in mei dit jaar moet het gebouw worden opgeleverd, waarna het verder wordt ingericht.

Compact perceel
Vlemingh en Arts leggen uit dat het gebouw op een zichtlocatie ligt, op een compact perceel – vandaar de keuze voor een parkeergarage. Tom Vlemingh geeft vervolgens aan dat zowel de familie Van der Valk als de gemeente bij de realisatie van het gebouw veel aandacht heeft voor de ruimtelijke kwaliteit. “Vandaar de transparantie van het gebouw. Dat past in deze omgeving. In de toren is veel glas met aluminium kozijnen verwerkt. Daardoor is er vanuit alle kamers een mooi uitzicht op de omgeving.” Koen Arts wijst op de combinatie met het metselwerk en de daarvoor gebruikte baksteen. “Die is op slechts enkele kilometers van de bouwplaats geproduceerd en is gemaakt van Lentse klei, afkomstig van een afgraving bij de Waal. Verder zijn er in het gebouw geperforeerde panelen aangebracht. Sprankelende elementen die een mooi contrast vormen met de robuuste baksteen.”

Vast stramien
Beide architecten merken op dat de Van der Valk hotels volgens een vast stramien worden gebouwd, maar dat de architectuur niet van te voren vastligt. “Dat stramien is afgestemd op de interne organisatie, om die vlekkeloos te laten lopen. Voor de buitengevel is er geen concept, behalve dat die een bepaalde kwaliteit moet uitstralen.” Naast kwaliteit krijgt volgens Arts en Vlemingh ook duurzaamheid alle aandacht van de opdrachtgevers. Vandaar dat er bij het nieuwe hotel is ingezet op BREEAM ‘Excellent’. “Die duurzaamheid zie je tevens terug in het feit dat de familie de hotels zelf exploiteert. Ze zetten geen gebouwen neer om door te verkopen, maar om decennialang gasten het naar de zin te maken. Een generatie-overschrijdende visie. Dat merk je aan hun betrokkenheid. Alsof ze een huis voor zichzelf laten bouwen.”

van der valk hotel nijmgen-lent

Uitdagingen
Met de oplevering in zicht komt er voor Wiegerinck Architectuur Stedenbouw een eind aan een lang traject. Dat begon al in 2007 toen er naar een geschikte locatie werd gezocht en de eerste haalbaarheidsstudies werden uitgevoerd. Arts: “De eerste ontwerpen dateren uit 2011, het definitieve uit 2013, waarna de bestemmingsplanprocedure werd gestart.” Vlemingh: “We hebben voor enkele bijzondere uitdagingen gestaan. Onder meer de ligging, dichtbij het spoor. Maar ook de compactheid van het perceel. Daarnaast was er de uitdaging om het streven naar BBREEAM ‘Excellent’ van de theorie naar de praktijk te vertalen. Uiteindelijk zijn we er in geslaagd een duurzaam en aansprekend gebouw te realiseren dat zich dankzij het ontwerp en materiaalgebruik voegt naar de omgeving.”

Tekst | Jac Buchholz  Beeld | Wiegerinck Architectuur Stedenbouw


Bouwinfo
Opdrachtgever West End Vastgoed BV
Architect Wiegerinck Architectuur Stedenbouw
Hoofdaannemer Van Wijnen Arnhem
Installateur (W+E) Linthorst Installatietechniek
Constructeur ABT
Brandveiligheid en bouwfysica Peutz

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

hollander techniek csmart almerepatch22 amsterdam