Naast het monumentale schoolgebouw van de regionale scholengemeenschap (RSG) Ter Apel heeft Jansman Bouw een nieuw schoolgebouw gerealiseerd. Dat was ook nodig, want het bestaande pand had door de jaren heen meerdere aanbouwen gekregen en was daardoor niet meer van deze tijd, niet meer functioneel en kostbaar in de exploitatie.
Tekst | Tim van Dorsten Beeld | Jansman Bouw
Na een uitgebreide voorselectie kreeg Jansman de opdracht om te zorgen voor een nieuw schoolgebouw, dat aansluit bij het aangrenzende monumentale gebouw. Juist dat monumentale schoolpand maakte de bouwwerkzaamheden wel iets lastiger. “We moesten hier veel rekening mee houden”, vertelt projectleider Joost Versluis. “Allereerst uiteraard bij de sloop, toen moesten we letten op de trillingen. Maar ook tijdens de bouw moesten we hiermee rekening houden, zoals bij het vervoer van materieel en het busvervoer van leerlingen. Daarom hebben we tijdelijk de bushalte verplaatst en hebben we goed moeten nadenken over de toegangsroute van het materieel.”
Daarnaast was de tijdsplanning krap. Jansman ontving eind april 2019 de opdracht voor de nieuwbouw met een bruto vloeroppervlak van zo’n 4.500 m². In de zomervakantie van 2019 ging het bouwbedrijf van start met de sloopwerkzaamheden. “Het gebouw moest medio augustus 2020 gebruiksklaar zijn, zodat de leerlingen in het nieuwe gebouw aan hun nieuwe schooljaar konden beginnen. Dit was duidelijk en strikt aangegeven door onze opdrachtgever Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Vlagtwedde, waaronder RSG Ter Apel valt. We konden ons hierbij geen uitloop veroorloven.”
In september 2019 ging Jansman Bouw van start met de fundatie en zo’n drie maanden later, rond de kerst, was het gebouw wind- en waterdicht. Hierdoor kon het bouwbedrijf begin 2020 met de afbouw beginnen. “Gelukkig hebben we weinig last van uitstel gehad, ondanks een nat begin van 2020”, weet Versluis. Tijdens die werkzaamheden bleef het monumentale schoolgebouw wel in gebruik. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken, heeft het bouwbedrijf naast de sloopwerkzaamheden ook de boringen voor de warmtepompen in de zomervakantie van 2019 laten plaatsvinden. Dankzij warmtepompen met verticale bodemwisselaars kan de school op een duurzame manier worden verwarmd.
Jansman Bouw werkte bij het nieuwe schoolgebouw samen met architectenbureau Van Manen en Zwart Architecten uit Drachten. Dit bureau heeft gezorgd voor een ontwerp met onder meer metselwerk in de vorm van berkenbomenrijen in de gevels, waarvan de metselwerkzaamheden door het bouwbedrijf zijn uitgevoerd. Het nieuwe schoolgebouw bestaat verder uit een staalconstructie met een gevelvulling van houtskeletbouwelementen.
Behalve de bouw heeft het bouwbedrijf ook gezorgd voor de coördinatie van de inrichting en de aankleding van het gebouw en het terrein, onder meer door een geheel nieuw fietsparkeerterrein aan te leggen. De nieuwbouw van de middelbare school vormt het centrum van RSG Ter Apel, door onder meer de kantinefunctie, studiecentra en de huisvesting van de vakken. Dankzij de nieuwbouw bestaat de school uit helder te onderscheiden onderwijsclusters en een herkenbaar hoofdgebouw die vanuit alle delen zichtbaar is. Gezamenlijk functioneren ze als een nieuwe campus. In juli 2020 vond de oplevering van het nieuwe schoolgebouw plaats. Komend schooljaar wordt het monumentale schoolpand uit 1921 gerestaureerd en gerenoveerd.
Projectinfo
Bij de aanleg van de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties voor het nieuwe schoolgebouw van RSG Ter Apel moest Otterman Techniek twee dagen de spanning van het bestaande schoolgebouw halen.
Het nieuwe gebouw is tegen het bestaande monumentale schoolgebouw gerealiseerd. De hoofdvoeding gold voor beide gebouwen, wat voor capaciteitsproblemen zorgde. “Daarom hebben we de transformator vervangen”, vertelt Dennis Hanstede van Otterman Techniek. “Dit betekende twee dagen geen spanning. Daarom hebben we samen met RSG Ter Apel een noodvoorziening georganiseerd voor de ICT en beveiliging. Onze opdrachtgever ging hier heel pragmatisch mee om: mede dankzij die korte lijnen hebben we prettig samengewerkt.”
In opdracht van Jansman Bouw heeft het installatiebedrijf onder meer gezorgd voor een warmtepomp met verticale bodemwisselaars, waarmee de school duurzaam wordt verwarmd en geen (gas)ketels nodig zijn. Deze warmtepomp staat op het dak van het nieuwe schoolgebouw, net als veel installatietechniek. In de school was hiervoor namelijk te weinig ruimte. Op het dak liggen bovendien 46 PV-panelen die jaarlijks zo’n 14.000 kWh opwekken.
Projectinfo
Vlak voor de start van de werkzaamheden aan het nieuwe schoolgebouw van RSG Ter Apel werd besloten om een gebrande dampremmer op het dak te gebruiken. Hierdoor kon tijdens de afgelopen natte winter aan de binnenbouw worden doorgewerkt.
De gebrande dampremmer heeft als voordeel dat het waterdicht is. Door dit in november op het dak toe te passen, zorgde Daktechniek Emmen dat aan de binnenbouw van middelbare school RSG Ter Apel kon worden doorgewerkt, ondanks de vele regenval van afgelopen winter. Volgens oprichter en eigenaar Jack Kuipers van het Emmense bedrijf waren de dakisolatiewerkzaamheden een flinke klus. “Dat kwam niet alleen door de natte winter en het dakoppervlak van 2.146 m², maar ook door de bijzondere dakrand. Door alle opstaande hoekjes krijgt het gebouw een kasteelachtig uiterlijk.” In totaal duurden de dakwerkzaamheden 2,5 tot 3 maanden.
Volgens het bestek heeft Daktechniek Emmen gekozen voor een bitumen dakbedekking. “Om het dak een langere levensduur te geven, viel de keuze op duurzame bitumen. Hierdoor gaat het dak gegarandeerd 25 jaar mee”, aldus Kuipers.