gazeley3-zevenaar-p1-04_ret-kopieren

Tegen begin juni 2020 moeten de gebouwen opgeleverd zijn, zodat ze in het derde kwartaal van het jaar in gebruik kunnen worden genomen. (Beeld: Stefan Krüger Computergrafik)

01:56
02-06-2020

Nieuw logistiek distributiecentrum langs de A12 krijgt vorm

In Nederland blijven opdrachtgevers en ontwikkelaars fors investeren in logistieke warehouses en distributieparken. Op Business Park 7Poort in Zevenaar, langs de A12 en vlakbij de Duitse grens, bouwt Goldbeck Nederland in opdracht van ontwikkelaar Gazeley de eerste twee warehouses van het logistieke centrum G-Park, goed voor een oppervlakte van 52.000 m². In de toekomst zal in verschillende fases de rest van de kavel van 130.000 m² bebouwd worden. De voorbereiding en engineering startten in de zomer van 2019, de grondwerken in oktober 2019 en begin juni 2020 moet het project worden opgeleverd.

Gazeley, één van de grootste investeerders en ontwikkelaars van logistieke warehouses en distributieparken in Europa en onderdeel van het wereldwijd opererende GLP, opende in 2018 een kantoor in Amsterdam. Vandaag is de firma onder meer bezig met de herontwikkeling van een groot logistiek project in Venray. Om op de groeiende vraag naar ruimte in de regio Arnhem/Nijmegen in te spelen, kocht de investeerder in logistiek vastgoed in maart 2019 een grote kavel van 19 hectare voor de realisatie van het nieuwbouwdistributiecentrum G-Park, gesitueerd op het Zevenaarse bedrijventerrein Business Park 7Poort. Het ligt strategisch vlakbij de snelwegen A12 en A15 en maakt deel uit van het bekende Logistics Valley. Deze regio verbindt twee mainports in Nederland, namelijk de haven van Rotterdam en Amsterdam Airport Schiphol met de Duitse Rijn-Roer vallei. In opdracht van de ontwikkelaar bouwt Goldbeck Nederland een mega-distributiecentrum. Het familiebedrijf met vestigingen over heel Europa, een eigen engineering en een productiefaciliteit voor prefab beton, staal, aluminium kozijnen en gevelbeplating focust op turnkey-projecten voor logistieke hallen, maar ook op bedrijfsruimtes, parkeergarages en kantoorgebouwen.

Eerste fase

“In een eerste fase realiseren we een logistiek distributiecentrum van 52.000 m², opgesplitst in twee gelijke warehouses van 26.000 m², die perfect aangepast kunnen worden aan de wensen van één of meerdere logistieke dienstverleners. Om de beschikbare opslagruimte te optimaliseren, hebben de twee units een vrije hoogte van ruim 12 meter. Daarnaast beschikt het nieuwe distributiecentrum over in totaal 50 overheaddeuren, 141 parkeerplaatsen en hoogwaardige kantoorruimten”, vertelt Vincent Vierwind, directeur van Goldbeck Nederland.

gazeley1_dji_0016-kopieren

Goldbeck Nederland realiseert in opdracht van investeerder en ontwikkelaar Gazeley een logistiek distributiecentrum van 52.000 m², opgesplitst in twee gelijke warehouses van 26.000 m².

 

Projectleider Krijn van Koolwijk vult aan: “In de zomer van 2019 kregen we deze opdracht in handen en zijn we onmiddellijk gestart met de engineering en het tekenwerk voor de funderingen, het prefab beton, de betonvloeren en de staalconstructies. Na het grondwerk werd in november de eerste kolom op het terrein gemonteerd. Alle prefab onderdelen worden in onze eigen fabriek geproduceerd en de andere bouw­elementen, behalve de zonnepanelen, worden uitgevoerd in samenwerking met verschillende vaste partners uit Nederland en Duitsland.”

Hernieuwbare energie

Beide warehouses worden ontwikkeld volgens de BREEAM ‘Excellent’ systematiek. Zo wordt het onderhoudsvriendelijke complex ‘100 procent elektrisch’ uitgevoerd, waarbij zonnepanelen op het dak veel van de gevraagde energie kunnen leveren. Ook werd gekozen voor hoogwaardige LED-verlichting en innovatieve verwarmingsinstallaties. Daarnaast wordt er tijdens de bouw alles aan gedaan om de CO2-uitstoot te verminderen, het energie- en waterverbruik te reduceren, gebruik te maken van gecertificeerde en gerecyclede bouwmaterialen en zo veel mogelijk in te zetten op hernieuwbare energie. “Tegen begin juni 2020 moeten de gebouwen opgeleverd zijn, zodat ze in het derde kwartaal van het jaar in gebruik kunnen worden genomen. In de toekomst zal Gazeley dan in verschillende fases de rest van de beschikbare huuroppervlakte van 130.000 m² bebouwen”, sluiten de directeur en projectleider af. “We zijn vaak betrokken bij de realisatie van distributiecentra, maar dit is toch één van onze grootste projecten op dit moment.”   

Tekst | Johan Debaere Beeld | Goldbeck Nederland BV

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Betonplinten met uitgewassen grindafwerking geven gevel extra dimensie

Het bekleden van gevels met betonpanelen is populair, omdat duurzaamheid en esthetiek gekoppeld worden aan de vereiste hoge bouwsnelheid. We zien ze heel vaak in utiliteits-, industriële en agrarische projecten, maar architecten passen ze ook meer en meer toe in de woningbouw. Zo deden logistiek vastgoed ontwikkelaar en investeerder Gazeley, de architecten van Designlogic en aannemer Goldbeck Nederland BV een beroep op BisoTON voor de engineering, productie en levering van prefab betonplinten voor distributiecentrum G-Park in Zevenaar.

“Bij ons start elk project met een gesprek, waarin alle aspecten en eisen afgestemd worden. Zo kan het deskundig team met de opdrachtgever en aannemer meedenken en, indien gewenst, de engineering doen, de wanden in 3D tekenen, de wapenings- en constructieberekeningen maken, …. In de toekomst willen we onze klanten zelfs volledig ontzorgen”, vertelt sales manager Richard Nodelijk. “De betonpanelen zijn in elke mogelijke afwerking leverbaar – met steenmotief, grind, kleurbeton of iets anders, massief of geïsoleerd. Bij dit omvangrijke multifunctioneel distributiecentrum met verschillende warehouses werd geopteerd voor zogenaamde labradorwanden, met name betonplinten met een uitgewassen grindafwerking, wat de gevel een extra dimensie en bijzondere uitstraling geeft. In totaal werden 3.400 m² panelen in onze eigen fabriek geproduceerd en in prefab elementen op de bouwplaats aangeleverd en gemonteerd. We startten begin 2019 met de productie en recent zijn de laatste panelen geleverd.”

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever

Gazeley, Amsterdam

Architect

Designlogic BV, Nuenen

Aannemer

Goldbeck Nederland BV, Arnhem

18047-wasco-apeldoorn-_-200402-__001-kopierenEyecatcher is een naar buiten springend gedeelte met ontvangstruimte, vergaderzalen en kantoren.