Kalverstraat
02:47
24-05-2018

Nieuw leven voor voormalig V&D-warenhuis Kalverstraat

Vijf panden krijgen hun eigen karakter terug

Na een transformatieperiode van ruim twee jaar begint het voormalig V&D-complex tussen de Kalverstraat en het Rokin in Amsterdam aan een nieuw leven. Het complex bestaat eigenlijk uit vijf panden die in de afgelopen honderd jaar met elkaar vergroeid zijn geraakt en sterk zijn getransformeerd. Met de huidige renovatie en restauratie krijgen ze hun eigen karakter weer terug. Ook de Sint Jorissteeg gaat als openbare verbinding weer deel uitmaken van de stad.

Het voormalige warenhuis van V&D staat te boek als het eerste warenhuis van Nederland. Het werd in 1912 geopend aan Kalverstraat en ontworpen door architect Caron en in de jaren dertig door architect Jan Kuyt verbouwd en uitgebreid. In het naastgelegen 19de-eeuwse pand en in drie daarachter gelegen 18de-eeuwse pakhuizen aan het Rokin vestigde zich restaurant La Place. “Toen V&D hier was gevestigd, zijn de gebouwen steeds meer aan elkaar gekoppeld”, zegt Wesley Verhaert, adjunct-directeur bij Van Wijnen Heerhugowaard, dat de ingrijpende renovatie en restauratie uitvoert. “La Place nam ook steeds een stukje van de steeg in beslag, die op een gegeven moment werd overdekt. Deze Sint Jorissteeg brengen we weer terug en dat wordt een openbare verbinding tussen de Kalverstraat en het Rokin.”

Kalverstraat
Het vijzelwerk om het gebouw iets te laten zakken.

Grootschalige renovatie
Het pand van V&D wordt grootschalig gerenoveerd. Verhaert: “Er komt een compleet nieuwe kelderbak onder, we brengen een nieuwe fundering aan met 250 heipalen en de vloer van de begane grond wordt vernieuwd. Het gebouw krijgt aan beide zijden een nieuwe karakteristieke vliesgevel met taatsramen die speciaal voor dit project zijn ontwikkeld en zijn voorzien van hoogwaardig isolerend glas. Ook worden de erkers op de 4de verdieping gesloopt en de balkons op deze plek teruggebracht.” In het midden van het pand komt de vide terug die op het dak wordt afgesloten met een glaskap. In de kelder, op de begane grond en eerste verdieping komt winkelruimte, daarboven komen kantoren.    

Authentieke stijl
Het La Place gebouw wordt aan de zijde van de Kalverstraat geheel gesloopt en opnieuw opgebouwd. Verhaert: “De oude buitengevel is door middel van 3D-laserscanning, een door de Monumentencentrale gemaakte pointcloud, eerst tot op de centimeter nauwkeurig in beeld gebracht en die gaan we in exact dezelfde stijl terugbouwen. De ornamenten worden precies hetzelfde als in het verleden. Ook hier komt in het midden van het pand de grote vide terug, van de begane grond tot aan de kap. En ook dit gebouw, waar La Place weer zijn intrek neemt, krijgt een nieuwe, waterdichte kelderbak.”

De drie rijksmonumenten aan het Rokin blijven ongewijzigd, hier wordt alleen onderhoud uitgevoerd.  

Kalverstraat
Het plaatsen van de constructie van de glaskap bij het voormalige V&D-pand.

i-project-infov3Projectinfo

Staalconstructieve ingrepen in voormalig V&D-gebouw
Voor de nieuwe bestemming van het voormalige V&D-gebouw is het noodzakelijk dat het casco wordt versterkt en aangepast, waarmee het gebouw aan de huidige eisen en aan de wensen van de klant voldoet. Deze operatie wordt uitgevoerd door Vic Obdam Staalbouw. 

De grootste ingreep vindt plaats in de kelder van het gebouw, waar inpandig 12 bestaande gemetselde penanten met een afmeting van 2 x 1, 2 meter zijn vervangen door een slanke staalconstructie. De extra uitdaging tijdens deze montageactie is dat het pand door Vic Obdam Staalbouw beheerst en gemonitord met ca. 150 mm in de kern is verlaagd, vanwege een opbolling in de vloeren. 

“Voor deze ingreep is in samenwerking met Bouwadviesbureau Strackee een vijzelconstructie ontworpen, die vervolgens door ons is geproduceerd en gemonteerd”, vertelt projectleider Rick de Keijser van Vic Obdam. “De tijdelijke vijzelconstructie is met maar liefst 48 vijzels op spanning gebracht, zodat de belasting in het pand zijn krachten overdraagt via de tijdelijke staalconstructie. Vervolgens zijn de bestaande penanten en de begane grondvloer volledig verwijderd, zodat het pand verlaagd kon worden en de wederopbouw van de kelder en begane grondvloer van start kon gaan.”

De begane grondvloer van hout wordt volledig vervangen door een staalplaat betonvloer, die rust op de nieuwe staalconstructie. De verdiepingsvloeren worden plaatselijk versterkt met stalen en houten balken. De Keijser: “Daarnaast worden op alle verdiepingen de roltrappen verplaatst. Hiervoor moeten nieuwe sparingen in de vloeren worden gemaakt, waarvoor een staalconstructie wordt gemonteerd om het overige vloeroppervlak en de nieuwe roltrappen op te vangen. In de oude roltrapsparingen van 6 x 12 meter hebben we stalen liggers van bijna 3.000 kilo aangebracht, zodat de oude roltrapsparingen dichtgelegd kunnen worden.” 

Het pand is bekroond met een nieuwe glaskap. “Die is opgebouwd uit 3 stalen frames van 2, 5 x 12 meter. De frames zijn bij ons in de werkplaats al samengesteld en we hebben deze ’s nachts op locatie gemonteerd en in het werk afgelast. Ook de vliesgevels worden door aannemer Van Wijnen vervangen, wij brengen daarvoor het constructieve staal aan dat deze vliesgevels gaat dragen.”


Bouwinfo
Opdrachtgever IEF Capital
Uitvoering Van Wijnen Heerhugowaard, Vic Obdam
Ontwerp Office Winhof, Amsterdam
Installaties Van Losser Installatiegroep, Rijssen
Bouwperiode eind 2016 – voorjaar 2018

Tekst | Henk Geist  Beeld | Vic Obdam
Uitgelichte foto: 
De vloer van de begane grond is geheel vervangen door een betonvloer.

Mondragon