Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuw leven voor De Brinkhof. Architectonische puzzel
Impressie van De Brinkhof.

Nieuw leven voor De Brinkhof. Architectonische puzzel

De Brinkhof in Apeldoorn heeft een rijke geschiedenis. Het pand uit 1977 was een verzamelcomplex voor woningen, kantoren en winkels. Grehamer & Company behoudt het gebouw voor de toekomst en gaf I’M Architecten de opdracht om in De Brinkhof 167 woningen te realiseren.

De stoep is zoveel mogelijk ingericht als tuinen.

Het complex is bijna 20.000 m2 groot en heeft een parkeergarage die oorspronkelijk bedoeld was als atoomschuilkelder. Later zat hier de bekende Apeldoornse kroeg La Cave (later: Paddock). Na de transformatie zijn er in De Brinkhof veel verschillende type woningen te vinden. De studio’s, lofts en twee- tot vierkamerappartementen variëren in oppervlakte van circa 35 tot 120 m2. Er is een variatie in buitenruimtes, van Franse balkons en tuintjes tot zeer ruime terrassen. Door de getrapte vormen van het pand, met unieke vormen en hoeken, is iedere woning uniek.

De vergroening gaat verder aan de gevel.

Behouden en verbeteren

Architect Lieke te Biesebeek van I’M Architecten: “Het is jammer dat zo’n groot pand op een goede zichtbare plek staat te verloederen, gelukkig heeft deze ontwikkelaar de uitdaging aangepakt om hier weer kwaliteit aan te geven. We doen meer opdrachten voor Grehamer & Company en het is elke keer weer een interessante puzzel. Elk bestaand gebouw is weer anders. Bij dit project stelden wij het doel om te behouden wat goed is en te verbeteren waar dat nodig was.”

De gevels zijn schoongemaakt en het pand krijgt een meer ingetogen kleur.

I’M Architecten bracht de situatie in kaart. “Allereerst is de vraag, wat staat er nu? We hebben het pand als het ware ontleed. Het is een mooi en interessant gebouw, met geleding en erkertjes. Van binnen was het een puzzel, vooral vanwege de installaties en bestaande constructies. Voor ons was het een uitdaging om in De Brinkhof zoveel mogelijk woningen te realiseren. Dit werden veel verschillende woningen, om de ruimte zo goed mogelijk te benutten. Met name op de vele zichtplekken waar kantoren gevestigd waren konden we grotere woningen realiseren.”

Vergroenen in stedelijke omgeving

Het Apeldoornse gebouw kreeg een hoognodige esthetische upgrade: “De gevels zijn schoongemaakt en het pand heeft ook een meer ingetogen kleur gekregen. Het hout op de gevel is vervangen door Trespa Pure. De houtlook van dit product zorgt voor een luxe en warme uitstraling. Daarnaast is het materiaal zeer onderhoudsvriendelijk.” Ook de groenvisie was voor I’M Architecten erg belangrijk. “De gemeente Apeldoorn wil vergroenen, de vraag was hoe wij hier met een heel stenig gebouw en dito omgeving aan bij konden dragen”, aldus Te Biesebeek. “Dit hebben we onder meer gedaan door de brede stoep op de begane grond zoveel mogelijk in te richten als tuinen.” De vergroening gaat verder aan de gevel. Naast de tuinen op de begane grond is er ook gezorgd voor groen op de bestaande balkons. Hierdoor heeft het gehele pand een groen uitstraling gekregen. Aan de binnenzijde van De Brinkhof hebben bewoners een gezamenlijke binnentuin en een dakterras. “Het potentieel van De Brinkhof wordt nu optimaal benut.”

Werkzaamheden in 2021.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details