Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuw Kralingen Business: de entree van industrie naar de bewoonde wereld

Nieuw Kralingen Business: de entree van industrie naar de bewoonde wereld

Aan de rand van de nieuwe woonwijk Nieuw Kralingen wordt Nieuw Kralingen Business gerealiseerd. Dit stukje Rotterdam wordt zowel een bedrijventerrein als een geluidsscherm tussen de woonwijk en de metaalindustrie. K3H Architecten en Adviseurs ging met haar partners naar de tekentafel en toverde de braakliggende grond om tot een bedrijvig stukje Rotterdam.

Nieuw Kralingen Business bestaat uit vier onderdelen: een kantoorgebouw, een opslagfaciliteit, bedrijfsunits en een bouwmarkt met een sportschool op de bovenste etage. De ontwerpen van de laatste twee komen uit de koker van K3H Architecten en Adviseurs. “Het zijn vier onderdelen, maar ze vormen samen één geheel”, vertelt architect Ralph Willemsen. De opslag is ontworpen door Van Es Architecten en het kantoorpand door INBO, de supervisor van het project. “INBO zorgt ervoor dat de panden één worden en perfect in de omgeving passen. De architectuur van de woonwijk is traditioneel, met veel metselwerk en kleine bouwblokken. Die sfeer is doorgetrokken in het bedrijventerrein, waardoor wonen en werken naadloos in elkaar doorlopen.” Nieuw Kralingen Business heeft een representatieve uitstraling aan de zuidzijde die past bij de woonwijk. Hier zijn de gevels voornamelijk uitgevoerd in metselwerk. De noordzijde heeft een meer utilitaire uitstraling, waar bedrijven hun eigen identiteit zichtbaar kunnen maken.

Praktisch en esthetisch

Nieuw Kralingen Business wordt zo’n 30.000 m2 groot en is onmisbaar voor de realisatie van de woonwijk. Het nabijgelegen metaalindustriegebied produceert een enorme hoeveelheid geluid. Daarom zijn de vier onderdelen dicht op elkaar geplaatst, waardoor er een aaneengesloten geluidswerende wand ontstaat. Ook moesten de architecten rekening houden met een minimale bouwhoogte. “Vaak is er sprake van een maximale bouwhoogte”, zegt Willemsen. “In dit project was het precies andersom, zodat de gebouwen zoveel mogelijk geluid tegenhouden.”

Naast praktisch, moet het bedrijventerrein ook een uitstraling krijgen die passend is binnen de beeldkwaliteit van de woonwijk. Om die reden zijn de imposante panden van K3H Architecten en Adviseurs opgebouwd uit meerdere blokken. De bouwmarkt van Karwei bestaat uit drie volumes, waardoor het grote gebouw een kleinere schaal krijgt. De 16 bedrijfsunits zitten aan elkaar vast, maar verspringen. Zo ontstaat er een speels karakter in de gevel en is meteen duidelijk dat hier verschillende bedrijven gevestigd zijn.

Een dynamisch karakter

De bouwmarkt wordt zo’n 4.000 m2 groot en is ontworpen volgens de eisen en wensen van het bedrijf. In de uitstraling aan de noordzijde zie je direct dat het hier gaat om een vestiging van Karwei. In de bedrijfsunits komt de handtekening van K3H Architecten en Adviseurs meer naar voren. “We hebben gekozen voor een getrapte gevel”, vertelt Willemsen. “Dit geeft ritme en een dynamisch karakter. Daarnaast hebben we de mogelijkheid gecreëerd om reclamevoering toe te voegen aan de utilitaire zijde van het gebouw. Zo kan ieder bedrijf haar eigen stempel op hun unit drukken en ontstaat er een levendige sfeer.”

Vele partners, één geheel

Nieuw Kralingen is een ingenieus project met vele partners. Dat betekent dat de kleinste aanpassingen overlegd moeten worden, om van de wijk een geheel te maken. “En dat ging heel erg goed”, zegt Willemsen. “We zijn regelmatig met verschillende partners om tafel gegaan om de ontwerpen te bespreken. Daar komen de beste ideeën uit.” De bouwmarkt is begin 2024 opgeleverd. Verspreid over het jaar komen de drie andere onderdelen van Nieuw Kralingen Business aan de beurt.

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Montagne Advies en Ontwikkeling & Kikx Development
  • Architect K3H Architecten & Inbo Architecten
  • Aannemer De Vries en Verburg Bouw

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details