Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuw Kralingen bouwt voort op oude wijken en groen
De snelweg werd naar boven verplaatst, zodat er een nieuwe groene wijk ontstaat.

Nieuw Kralingen bouwt voort op oude wijken en groen

Vanuit je woning kunnen kiezen: de bruisende stad in of meteen omringd worden door natuur. De bewoners van Nieuw Kralingen kunnen het. De nieuwe Rotterdamse wijk ligt aan de rand van het Kralingse Bos en bij de Kralingse Plas. Geïnspireerd op de oude wijk Kralingen ontwikkelen en bouwen TBI-onderneming ERA Contour en Heijmans op deze plek een diversiteit aan woningen met een romantisch karakter, volop in het groen.

Het is de bedoeling dat er een sterk buurtgevoel ontstaat waar mensen fijn met elkaar omgaan.

Inmiddels zijn de eerste woningen klaar. Over een aantal jaar moeten er zo’n 800 gerealiseerd zijn. Ze worden gefaseerd gebouwd en verkocht. Hiervoor moest wel eerst de Bosdreef, de oorspronkelijke snelweg van Rotterdam naar Utrecht, verlegd worden. Volgens stedenbouwkundige Adriaan Geuze van West 8 was dit een essentiële ingreep om Nieuw Kralingen mogelijk te maken. “Achter die weg lagen bedrijventerreinen en de gemeentekwekerij. Door de Bosdreef naar het noorden te verplaatsen, kwam hier ruimte voor een heel nieuwe wijk waarbij alle straten eindigen in het bos. En vanuit het bos gezien zijn de straten groene vingers die door de wijk heen lopen.” Job van Zomeren, directeur bij ERA Contour, vertelt: “De schaal en ligging maken Nieuw Kralingen uniek. Ik ben ervan overtuigd dat dit gebied een mooie en tijdloze Rotterdamse wijk wordt.”

Over een aantal jaar moeten er zo´n achthonderd nieuwe woningen gerealiseerd zijn.

Variatie en eenheid

De woningen worden ontworpen door vier verschillende architectenbureaus, om variatie en tegelijkertijd eenheid te creëren. Geuze: “Als je naar de oude structuren van Crooswijk en Kralingen kijkt, dan zie je een romantische sfeer die ontstaat door een samenhang in de kleur van het metselwerk, maar toch zijn er verschillende stijlen. In Nieuw Kralingen hebben we gekozen voor een samenhang in prachtig metselwerk met drie stijlen die door elkaar heen gebouwd worden. Daardoor krijg je een chic en warm beeld dat je niet vaak ziet.”

In de drie gekozen stijlen herkennen we de inspiratie uit traditionele Hollandse huizen met sobere gevels, interbellumwoningen met sierlijke lijnen en organische vormen en Dudokiaanse, modernistische woningen. Wat ze gemeen hebben, is een mooie entree en een tijdloze uitstraling die over tientallen jaren nog steeds overeind zal staan. De grote glazen achterpuien, plafondhoogtes van drie meter, het vakmanschap en oog voor detail dragen allemaal bij aan de hoge kwaliteit van de nieuwe wijk.

Tot in de kleinste details is er een chique en stijlvolle wijk ontworpen. Het gevarieerde metselwerk kwam mede tot stand dankzij de metselwerkondersteuning van Leviat.

Eigen identiteit

Alle straten zijn zo opgezet, dat er een karakteristieke buurt ontstaat waar mensen trots op zijn. Van Zomeren: “We maken in Nieuw Kralingen een wijk met een heel eigen identiteit. Dat zie je op deze plek aan de samenhang in materialen en de rijke detaillering. Buurten met een sterke eigen identiteit zorgen er namelijk voor dat de bewoners ervan gaan houden. Dat versterkt het buurtgevoel en daarmee de sociale binding in de omgeving.”

“Wat we altijd overeind houden, is de kwaliteit en de uitstraling. Al gaat de economie in de toekomst slechter, dan gaan we niet verschralen met een goedkopere uitstraling”, vult Geuze aan. “De beleving die we willen toevoegen is het belangrijkste en daar gaan we niet aan sleutelen. Het lijkt heel simpel, maar er is diep nagedacht over de ecologische structuur, de verbinding met de natuur en het Kralingse Bos. De buitenruimte is niet alleen ontworpen als groene ambiance, maar ook om het ecosysteem en de duurzaamheid te waarborgen.”  

Het betreft een waterrijk gebied waar de natuur wordt geintegreerd in de wijk.

Nieuw Kralingen is een ontwikkeling van Ontwikkelcombinatie Nieuw Kralingen (OCNK), een samenwerking tussen Heijmans en TBI-onderneming ERA Contour. West 8 is met OCNL verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig ontwerp. De betrokken architecten zijn INBO, Braaksma & Roos, V8 Architects, Architectuur Maken en Hans van der Heijden Architecten voor duurzaam stadsontwerp.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details