Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie

Nieuw kozijnprofiel om eenvoudig en snel in-house te monteren

Innovatieve kozijnprofielen voor residentie Ernest Mélot in Namen

Begin dit jaar hebben de eerste studenten hun intrek genomen in de gloednieuwe residentie Ernest Mélot in Namen. De studentenhuisvesting is gerealiseerd in opdracht van Xior Student Housing en biedt ruimte aan 216 studentenkamers en diverse gemeenschappelijke voorzieningen zoals een collectieve studieruimte, een fitness- en ontspanningsruimte en een beveiligde fietsenstalling. De nieuwbouw is grotendeels prefab ontworpen en gebouwd, met prefab constructiedelen en prefab gevelelementen. In samenwerking met Stalku Geveltechniek heeft Aliplast Aluminium Systems een nieuw en innovatief kozijnprofiel ontwikkeld, dat een eenvoudige en snelle montage van de draaikiepramen en vaste elementen in de prefab gevelelementen mogelijk maakte.

In residentie Ernest Mélot wordt het nieuwe kozijnprofiel toegepast in combinatie met draaikiepramen en vaste elementen. (Beeld: Yvan Glavie)

Wallonië – en Namen in het bijzonder – wordt gekenmerkt door een sterk verouderd en verspreid aanbod studentenhuisvesting. De vraag naar nieuwe, goed gelegen en kwalitatieve studentenkamers is enorm. Specialist in studentenhuisvesting Xior Student Housing heeft deze handschoen voortvarend opgepakt en voegt hiermee een nieuwe studentenstad toe aan haar indrukwekkende vastgoedportefeuille. Residentie Ernest Mélot is gerealiseerd op een toplocatie in Namen, vlakbij diverse onderwijsinstellingen (zoals de Université de Namur, Hénallux) en het treinstation en valt op door haar bijzondere vorm, roodbruine steenstrips en donkere aluminium kozijnen, ramen en vliesgevels in poedercoating 7021ST metallic.

Prefab gevels

De nieuwbouw is gerealiseerd door C-construct, de bouwdivisie van Cordeel Group, dat hoog inzet op verticale integratie. Door zoveel mogelijk aspecten van het bouwproces aan te bieden namelijk, kunnen bouwkosten geoptimaliseerd en uitvoeringstermijnen verkort worden. “Prefab brengt deze voordelen naar een nog hoger niveau en was in residentie Ernest Mélot zelfs onvermijdelijk, vanwege de ligging aan het spoor”, vertelt Marc Mulders, Sales Manager Nederland bij Aliplast. “Het opbouwen van steigers was niet overal mogelijk en heeft ertoe geleid dat bijvoorbeeld de betonnen binnenbladen zijn geprefabriceerd. Hiervoor heeft C-construct een beroep gedaan op de eigen prefab betonfabriek van Cordeel Group. Alle binnenbladen zijn als één compleet geheel naar de bouw gevoerd en direct tegen het gebouwcasco gehesen, inclusief de kozijnelementen.” Om een optimale montage van deze kozijnelementen te borgen, werden Aliplast en Stalku Geveltechniek al in een heel vroeg stadium door Cordeel betrokken. Hoe konden de kozijnen eenvoudig, snel en solide in de prefab binnenbladen worden bevestigd? “Waar Stalku Geveltechniek haar productie- en montagekennis inbracht, hebben wij onze expertise in ontwerp en extrusie gedeeld.”

(Beeld: Yvan Glavie)

Nieuw en innovatief kozijnprofiel

Aan de basis van de oplossing van Aliplast en Stalku Geveltechniek ligt het aluminium Aliplast Star75 systeem, dat zich onderscheidt door een strakke vormgeving, een uitstekende wind- en waterdichtheid en een performante thermische en akoestische isolatie. “Onze nieuwste ontwikkeling gaat hierbij nog een stapje verder. Dankzij de toepassing van nieuwe profielen kan het kozijnsysteem namelijk ook zeer eenvoudig en snel gemonteerd worden”, aldus Mulders. “Zowel in Nederland als België wordt nog veelal gewerkt met stelkozijnen om het kozijn in de gevel te verankeren. In plaats hiervan hebben wij een methodiek met draaiankers uitgewerkt, die het stelkozijn overbodig maken. In plaats hiervan worden draaiankers in de gevelopening aangebracht. Vervolgens kan de gevelbouwer heel eenvoudig de kozijnen tegen het prefab gevelelement plaatsen en – door het draaien van de ankers – de complete elementen stevig verankeren.” Om de geschiktheid voor residentie Ernest Mélot aan te tonen, zijn diverse tests uitgevoerd, vertelt hij. “Belangrijk onderdeel hiervan waren de akoestische tests, om de perfecte combinatie van kozijnsysteem en glas te selecteren. Hierdoor is het geluid van de langsrijdende treinen nog nauwelijks hoorbaar voor de studenten.”

Universeel toepasbaar

Hoewel het nieuwe kozijnprofiel in eerste instantie voor de studentenhuisvesting in Namen is ontwikkeld, is deze ook universeel toepasbaar in andere prefab gevelprojecten. Van beton tot houtskeletbouw, vertelt Mulders. “In residentie Ernest Mélot wordt het nieuwe kozijnprofiel toegepast in combinatie met draaikiepramen en vaste elementen, maar ook andere combinaties zijn mogelijk.”

In de plint van residentie Ernest Mélot zijn tevens MC Wall vliesgevelsystemen van Aliplast toegepast, in dezelfde zwartgrijze kleur als de kozijnelementen, waardoor een esthetisch eenduidig en hoogwaardig geheel ontstaat.

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Xior Student Housing
  • Ontwikkelaar JV Baltissimmo NV – Promiris NV
  • Aannemer Cordeel
  • Gevelbouwer Stalku
  • Geveltechniek Aluminium systemen Aliplast

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details