Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuw koel/vries-distributiecentrum in Noord-Duitsland
Naast het koel/vries-distributiecentrum komt een kantoorgebouw van 900 m2.

Nieuw koel/vries-distributiecentrum in Noord-Duitsland

DUURZAAM, ENERGIEZUINIG EN ZEER LUCHTDICHT

B-Built is al vijftien jaar dé Design & Build partner voor de koel- en vries-opslagsector. Zowel in Nederland als daarbuiten. De ruim dertig medewerkers ontwerpen en realiseren hoogwaardige tailormade concepten, ongeacht de aard, omvang en/of locatie van het project. Hierbij staan functionaliteit, duurzaamheid en logistieke efficiëntie voorop.

“Sinds onze start hebben wij meer dan 800.000 temperatuurgecontroleerde palletopslaglocaties ontworpen en gerealiseerd, met meer dan 6 miljoen kubieke meter bouwvolume en volledig ondersteunend aan de bedrijfsprocessen van onze klanten”, vertelt Pim Meesters, Lead Engineer bij B-Built. “Hierbij worden klanten van A tot Z ontzorgd. Dat deze werkwijze gewaardeerd wordt, bewijzen de vele klanten die steeds bij
ons terugkeren.”

Het belangrijkste onderdeel van deze nieuwbouw is een bevroren opslag van ruim 13.000 m2 met 2.200 m2 vriesbuffer, 1.000 m2 expeditieruimte en 14 inpandige dock levellers.

Klaar voor de start…

Eén van deze terugkerende klanten is een Amerikaanse wereldleider in het vervoer en de opslag van gekoelde voedingsmiddelen. Voor deze klant ontwierp en bouwde B-Built al diverse diepvries(hoogbouw)magazijnen, waaronder in Rotterdam en Lelystad. Op dit moment staat de Design & Build specialist uit Bergen op Zoom aan de vooravond van de bouw van wederom een bijzonder koel/vries-distributiecentrum, op een strategische locatie in Noord-Duitsland. “Het belangrijkste onderdeel van deze nieuwbouw is een bevroren opslag van ruim 13.000 m2 met 2.200 m2 vriesbuffer, 1.000 m2 expeditieruimte en 14 inpandige dock levellers”, vertelt Meesters. “Bovendien realiseren wij een palletiseringsruimte van 360 m2 met 4 inpandige dock levellers en wordt 200 m2 laadruimte voor heftrucks voorzien. Ook het buitenterrein van 8.300 m3 wordt door B-Built ontworpen en gerealiseerd.” De koelinstallatie wordt ondergebracht in een technische ruimte van 300 m2, vertelt hij. “Naast het koel/vries-distributiecentrum komt een kantoorgebouw van 900 m2. Begin oktober is gestart met het bouwrijp maken van de locatie en het explosievenonderzoek. In december starten we met de daadwerkelijke bouw, die circa 13 maanden in beslag zal nemen; van de heiwerkzaamheden t/m de oplevering van het gebouw en inclusief de cool-down periode.”

Blussysteem op basis van glycol 

“Doordat wij vaker voor deze klant ontwerpen en bouwen, zijn we goed op de hoogte van de werkwijze, logistieke én gebouwbehoeften”, benadrukt Meesters. “In combinatie met onze eigen constructieve en bouwkundige kennis kunnen we deskundig adviseren, nauwkeurig offreren én snel schakelen in projecten.” Belangrijk uitgangspunt voor het koel/vries-distributiecentrum is dat het gebouw geschikt moet zijn voor de goederen van diverse klanten. “Om deze reden is ervoor gekozen om één grote bevroren opslagruimte te creëren met mobiele stellingen en pallettransportbanen. B-Built verzorgt ook de ontwerp- en uitvoeringscoördinatie voor de mobiele stellinginstallatie en de koelinstallatie.” Een uitdaging hierbij was om de brandveiligheid en compartimentering te borgen. “Dit hebben we opgelost door een sprinkler blussysteem op basis van glycol te integreren.” De bevroren opslag wordt gerealiseerd in een staalskelet met sandwich gevelpanelen, sandwich dakpanelen en een in het werk gestorte geïsoleerde betonvloer waar de stellingrails in geïntegreerd zijn. “Alle aangesloten ruimtes worden in prefab beton uitgevoerd, met wederom sandwich gevelpanelen en sandwich dakpanelen.”

100% luchtdicht

In navolging van toegankelijkheid en brandveiligheid, gelden ook eisen op het gebied van duurzaamheid (BREEAM-kwalificatie ‘Very Good’), energiezuinigheid en luchtdichtheid. “Om de allerbeste isolatiewaarden te garanderen, worden al onze vriesprojecten gerealiseerd met een minimale Rc-waarde van 10,5”, aldus Meesters. “De materialen, aansluitingen en detailleringen van de nieuwbouw zijn zodanig gekozen, dat een hoge mate van luchtdichtheid wordt behaald. Hierdoor kunnen de gewenste lage temperaturen perfect gewaarborgd worden, zonder risico op lekkages en energieverliezen. Op het dak komt een uitgebreide PV-installatie (1,67 MW), waardoor onze klant straks gemoduleerd kan koelen. Overdag wordt maximaal gebruik gemaakt van de energieopbrengst van de zonnepalen, waardoor men de temperatuur wat verder kan laten zakken. In de avond- en nachtelijke uren kan de koeling hierdoor op een lager vermogen draaien. Uiteraard binnen de kritische grenswaarden (-20°C) die aan de koel/vriesopslag van de voedingsmiddelen worden gesteld. Het gebouw functioneert op deze manier als een grote accu, waardoor het energieverbruik aanzienlijk gunstiger uitvalt. Om deze en andere maatwerk optimalisaties mogelijk te maken, is specialistische kennis vereist. Niet voor niets zijn wij dé specialist voor de koel- en vries-opslagsector.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?