Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuw koel- en vrieshuis in Beneden-Leeuwen: Installatie op en top volgens LEED-certificering

Nieuw koel- en vrieshuis in Beneden-Leeuwen: Installatie op en top volgens LEED-certificering

In Beneden-Leeuwen wordt gebouwd aan een nieuw koel- en vrieshuis. Hier worden vruchtensappen en concentraten geproduceerd en opgeslagen. De nieuwbouw moet in september 2022 klaar zijn.

In totaal komt er 11.000 m2 aan oppervlak bij het bestaande vrieshuis. Een centrale corridor zal toegang bieden tot de opslag die zowel kan koelen als vriezen.

Er wordt gewerkt met natuurlijke koudemiddelen voor een gunstig energierendement.

De bouw bestaat uit een betonnen fundering met daar bovenop een staalconstructie die wordt voorzien van sandwichpanelen. Het zijn met name de installaties die het gebouw bijzonder maken. Er wordt gebouwd volgens de LEED-certificering. Dat is een Amerikaanse certificering die tot nu toe nog niet heel erg vaak wordt gebruikt in Nederland. Het is vergelijkbaar met BREEAM, alleen is het minder administratief werk.

Een ingenieurs- en adviesbureau begeleidt de bouwer bij deze LEED-certificering. Zo weten de medewerkers precies waar de materialen, de installaties en het gebouw aan moeten voldoen. De opdrachtgever wil één van de hoogste gradaties behalen, wat een andere dimensie geeft aan het project. De koeltechnieken zijn hedendaags en voldoen aan de meest recente regels.

De koel- en vriesinstallatie voldoet aan de LEED-certificering, wat wil zeggen dat de footprint zo laag mogelijk is.

Een werk om trots op te zijn

De bouw en de daarmee gepaard gaande samenwerkingen verlopen op rolletjes. Voor de meewerkende partijen is het een mooi referentieproject, een werk om trots op te zijn. In eerste instantie kwam het project echter langzaam op gang door een bestemmingsplanwijziging die nodig was en door de strenge eisen die gesteld werden door diverse partijen, zoals de brandweer, verzekeraar en opdrachtgever. In de zomer van 2021 werden dan eindelijk de heiwerkzaamheden gestart. Naar verwachting zal rond september van dit jaar de laatste vriescel klaar en ingericht zijn.

Cascadesysteem voor koel- en vriesopslag

Van Kempen Koudetechniek is een gespecialiseerde installateur op het gebied van industriële koel- en vriesapplicaties. Voor het koel- en vrieshuis in Beneden-Leeuwen realiseert het bedrijf een cascadesysteem met NH3-CO2 voor zeven grote vriescellen met een inhoud van ruim 100.000 m3. Ook worden de expeditiegangen gekoeld dankzij de expertise van Van Kempen en er worden zeven explosieveilige ADR-ruimtes geconditioneerd.

Het koel- en vrieshuis wordt gebouwd volgens LEED-certificering. De restwarmte van de koeling wordt dan ook gebruikt voor het verwarmen van de kantine, emballageruimtes en de vloerverwarming van de vriescellen. Marcel Denecke, accountmanager bij Van Kempen Koudetechniek, vertelt: “De cascade-installatie werkt met natuurlijke koudemiddelen, wat resulteert in een gunstig energierendement. Bovendien wordt het systeem aangestuurd door ons besturingssysteem VK-Dynamics.” Dit wordt door Van Kempen zelf gerealiseerd, waardoor de installatie bestuurd wordt op een manier die bij de specifieke situatie past. Denecke: “Alles kan gemonitord en teruggekeken worden. We kunnen de installatie op afstand bedienen en een overview houden ten aanzien van de werking en het energieverbruik.”

Bij H&S Coldstores werkt Van Kempen Koudetechniek in een bouwteam. De verschillende disciplines werken er samen aan het beste resultaat. Naast Koudetechniek en Procesautomatisering gaat de afdeling Service aan de slag voor het onderhoud van de installatie. Verder heeft het bedrijf de disciplines Cellenbouw en Airco en Klimaat in huis. “Doordat we de verschillende disciplines in eigen huis hebben, kunnen we met de klant meedenken en ontwerpen op maat”, aldus Denecke.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details