Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuw gymsportcentrum met markante vormgeving combineert veel glas met opvallende dakrand
Een markante vorm met schuine gevels en vliesgevels met gebouwhoge glaspartijen maken het ontwerp van de Sportcampus ETB Cas Sombroek opvallend, open en mooi. (Beeld: Kuiper Steur architecten BNA)

Nieuw gymsportcentrum met markante vormgeving combineert veel glas met opvallende dakrand

Dit gebouw wordt gerealiseerd in opdracht van de gemeente Edam-Volendam en Kuiper Steur Architecten tekende een ontwerp dat opvalt door zijn markante vorm met schuine gevels, veel gebouwhoge glaspartijen, een dakrand in witte polyester composiet en een dak met sedumbegroeiing. Mercuur Bouw uit Purmerend staat in bouwteamverband in voor de realisatie van een bijna energieneutrale accommodatie met een grote turnhal, een gymzaal, een dansstudio met twee danszalen en een dojo.

De nieuwe Sportcampus ETB Cas Sombroek, aan een toegangsweg naar de wijk Broeckgouw in Volendam, onderscheidt zich door het open en extraverte karakter van de meeste andere sport- en turnhallen, die meer ‘gesloten’ zijn. Vooral de omgeving met veel water en de IJsselmeerdijk vormden een inspiratiebron voor Kuiper Steur Architecten. Dit architectenbureau won in september 2017 de tender voor het ontwerp van dit gebouw, waarna Mercuur Bouw, M3Energie en Pieters Bouwtechniek samen met het architectenbureau het project in bouwteamverband verder ontwikkelden en realiseerden. “We deden mee aan een tender uitgeschreven door de gemeente Edam-Volendam en kregen dit project toegewezen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de turnvereniging een nieuwe stek zou krijgen, maar gaandeweg groeide het project uit”, vertelt projectleider André Boon van Mercuur Bouw. “Het finale ontwerp omvat een gymzaal en een turnzaal met een laag plafond en een ‘hoge’ turnhal op de benedenverdieping en een zaal voor zelfverdedigingssporten (dojo) en een dansstudio met twee zalen op de bovenetage. Elke ruimte heeft zijn eigen uitdagingen, maar in de danszalen moesten vooral materialen gebruikt worden die enerzijds zorgen voor een goede ruimte-akoestiek en anderzijds voorkomen dat er storend lawaai is in andere ruimten.”   

Eind november 2020 werd de eerste betonnen paal geheid. De bouwplaats is in volle ontwikkeling. (Beeld: Mercuur Bouw)

Opvallend ontwerp met schuine gevels

Mercuur Bouw startte eind november met de werkzaamheden voor dit wel zeer opvallende pareltje. Zo ontwierpen de architecten een modern gebouw met een markante vorm, die gekenmerkt wordt door schuine gevels onder een hoek van 60°. “We boorden 122 betonnen palen in de grond, waarop een betonnen vloer gegoten werd als basis voor dit nieuwe sportcomplex”, gaat de projectleider verder. “Zowel de voor- als achtergevel bestaan uit een gebouwhoge vliesgevel met slanke profielen en grote glaspartijen, die zorgen voor veel lichtinval. De andere verticale geveldelen zijn opgetrokken in schanskorven. Op de schuine zijden valt onmiddellijk de sedumbegroeiing op. Het geheel wordt afgerond met een opvallende brede dakrand in witte polyester composiet. Het dak zelf bestaat uit staal bekleed met sedum.”

Energiezuinigheid en duurzaamheid als thema

Mercuur Bouw staat in voor de ruwbouw en binnenafbouw en het project moet in oktober van dit jaar opgeleverd worden. Bij het ontwerp werd ook veel aandacht besteed aan duurzaamheid en energiezuinigheid. “Dit bijna energieneutrale sportcomplex is volledig gasloos. Een bodemwarmtepompinstallatie zorgt voor het koelen en verwarmen van alle ruimten. Dit gebouw omvat een sedumdak, dat ook zal functioneren als waterbuffer en verder dragen ook PV-panelen bij aan een verhoogde energiezuinigheid”, sluit Boon af. “Als Sportcampus ETB Cas Sombroek af is, wordt dit hét nieuwe thuis van Katholieke Stichting Club en Buurthuiswerk (dans- en yogazaal), Sint Mauritius (turnhal en gymzaal) en Budocentrum Fun en Fit (dojo). Ook de gemeente Edam-Volendam is één van de huurders.”  

Projectinfo

Stalen spant met vrije overspanning van 28 m vormt kroon van staalconstructie

Voor het engineeren, produceren, leveren en monteren van staalconstructies doen hoofdaannemers meestal een beroep op een vaste partner. Zo contacteerde Mercuur Bouw de specialisten van Siem Steur Staalconstructies voor het Gymsportcentrum. 

“We werden eigenlijk al in 2010 gecontacteerd toen de plaatselijke turnvereniging een nieuwe locatie wilde bouwen. Gaandeweg is het project uitgegroeid tot een heus sportcomplex en kregen we de opdracht via de hoofdaannemer”, stelt directeur Simon Steur. “We zijn verantwoordelijk voor de uitwerking, productie en montage van de hoofddraagconstructie alsook de staalconstructies voor het hoofdtrappenhuis en het aanpalende hekwerk, de loopbrug en het vluchttrappenhuis aan de buitenzijde. Eyecatcher is een grote spant met een vrije overspanning van 28 meter, die 12 meter hoog gemonteerd is en waarvoor we eerst de berekeningen en tekeningen maakten, daarna de constructie in onze werkplaats produceerden om vervolgens op de bouwplaats te installeren.” Begin oktober werd het project bij het staalconstructiebedrijf opgestart. Net voor het eind van het jaar werden de constructies geproduceerd en intussen wordt volop gemonteerd. Midden maart moeten alle constructiewerken, behalve het vluchttrappenhuis, volledig klaar zijn.

Projectinfo

Hoogwaardige klimaatinstallaties dragen bij aan een gezonde en duurzame omgeving voor sporters

Een gezond en comfortabel binnenklimaat is cruciaal voor elk project. Dat geldt zeker ook voor een sportfaciliteit zoals het Gymsportcentrum in Volendam, waar mensen individueel of in groepsverband intensief werken: turnen, dansen, … of trainen voor een zelfverdedigingssport. Daarom werd Schermer Installatietechniek uit Hoorn door Mercuur Bouw en de andere bouwteampartners ingeschakeld om de klimaatinstallaties voor dit project te ontwikkelen en te monteren.

“Dit gebouw is volledig gasloos. We integreerden een WKO-installatie, die warmte en koude uit de bodem onttrekt. Een warmtepomp zorgt voor het opwekken van de warmte en WTW-luchtbehandelingskasten staan in voor het duurzaam ventileren van de ruimten”, vertelt Barend Schermer, die als derde generatie van de familie net 10 jaar aan het hoofd van het installatiebedrijf staat. “We bestaan intussen meer dan 65 jaar en hebben een ruime ervaring opgebouwd in loodgieterswerk, luchtbehandeling, airconditioning, centrale verwarming, gas, watervoorziening, perslucht en meet- en regeltechniek. Zo kunnen we steeds weer met onze opdrachtgevers meedenken om een gepaste oplossing te ontwikkelen. Daarbij werken we met de nieuwste technieken. We hebben voor Mercuur Bouw ook de installatiewerken in sporthal De Seinpaal in Volendam uitgevoerd. De gemeente was tevreden over samenwerking en resultaat en koos daarom bij dit project opnieuw voor deze hoofdaannemer en zijn bouwpartners.”

Bouwinfo

Opdrachtgever 
Gemeente Edam-Volendam

Architect 
Kuiper Steur Architecten, Assendelft

Hoofdaannemer 
Mercuur Bouw, Purmerend

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details