Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuw funderingsmateriaal maakt duurzaamheidscirkel rond
De grondstoffen worden vakkundig en volgens een gecertificeerd recept gemengd in de eigen menginstallatie van Van de Beeten.

Nieuw funderingsmateriaal maakt duurzaamheidscirkel rond

Een verantwoord, duurzaam alternatief voor traditionele funderingsmaterialen: dat is Optiblend®, een innovatief cementgebonden funderingsmateriaal voor gebruik in de bouw en infra. Optiblend® is ontstaan uit de samenwerking tussen multidisciplinair aannemingsbedrijf Van de Beeten en producent van grondstoffen Heros Sluiskil. Met Optiblend® introduceert Van de Beeten een sterk, circulair, hoogwaardig en gecertificeerd product. Heros heeft het product mede gecertificeerd.

Alles valt en staat anno 2022 met het behouden van een leidende marktpositie in duurzaamheid. Van de Beeten uit Veghel weet daar niet alleen alles van, maar handelt er ook naar. Het meest actuele bewijs daarvan is de introductie van Optiblend®. “Met Optiblend® maken wij de duurzame cirkel rond”, vertelt Linda Blommaert, marketing- en communicatiemanager bij Heros Sluiskil. “Naast water en cement bestaat dit product uit hoogwaardige secundaire reststoffen. Tegelijk is Optiblend® prima geschikt voor hergebruik. Daardoor sluit deze vinding naadloos aan op het wensenpatroon van bouw- en infrabedrijven die hun projecten steeds vaker met minder primaire grondstoffen en materialen willen realiseren.”

Herbruikbaar

In Nederland wordt steeds meer huishoudelijk afval geproduceerd en dat moet ergens naartoe, benadrukt Niels Schellekens, bedrijfsleider bij Van de Beeten. “Eindeloos opslaan is geen optie. Daarom gaat een groot deel van het restafval dat niet (meer) gerecycled kan worden, als brandstof naar de Afval Energie Centrales die hiermee stadswarmte en energie produceren.” Het afval dat wél bruikbaar is, wordt gerecycled en toegepast volgens de Green Deal afspraken tussen overheid en Afval Energie Centrales. Het doel van de Green Deal is om verontreinigd herbruikbaar materiaal op te werken, zodat het als vrij toepasbare bouwstof kan worden ingezet. “Zo kunnen de resterende minerale grondstoffen worden gebruikt als secundaire grondstof voor hoogwaardige eindproducten”, zegt Blommaert. “Granova® van Heros als grondstof en Optiblend® als eindproduct sluiten hier naadloos op aan.”

Met Optiblend® introduceert Van de Beeten een sterk, circulair, hoogwaardig en gecertificeerd product.

Oersterk

Maar daar blijft het niet bij. Optiblend® kent tal van voordelen ten opzichte van traditionele funderingsmaterialen, benadrukt Schellekens. “Allereerst is het materiaal oersterk en staat het voor een grote draagkracht. Daardoor kan de dikte van verhardingslagen en betonvloeren aanzienlijk gereduceerd worden. Hierdoor ervaren gebruikers de inzet van Optiblend® ook in hun portemonnee. Ook is het product geschikt om druk- en treksterkte op te nemen bij minder draagkrachtige ondergronden. Tijdens de bouwfase heb je minder rijplaten nodig en na het opbreken van de fundering in de toekomst kun je het materiaal weer hergebruiken voor nieuw te produceren Optiblend®. Daarmee is de cirkel rond.”

Betrouwbaar

Ook betrouwbaarheid is volgens Schellekens een belangrijke overweging, als het gaat om de keuze voor Optiblend®. “De secundaire grondstoffen die we betrekken om Optiblend® te produceren, zijn uitvoerig door Heros getest en vervolgens gecertificeerd. Nadat ze per schip bij ons zijn aangevoerd – wat ook enorm scheelt in de CO2-uitstoot – mengen we de grondstoffen vakkundig en volgens een gecertificeerd recept in onze eigen menginstallatie. Dat gebeurt geheel computergestuurd. Daardoor zijn de verhoudingen van de ingrediënten continu in balans en tot op de procent nauwkeurig gedoseerd. Hierdoor kunnen we een constante kwaliteit van het eindproduct borgen. Door onze grote productiecapaciteit kunnen we bovendien een hoge beschikbaarheid van Optiblend® garanderen, zodat we in principe altijd kunnen leveren.”

Circulaire gedachte

Schellekens: “Van de Beeten wil voorop blijven lopen in de markt en de circulaire MVO-gedachte speelt hierbij een grote rol. We willen op deze weg verder, samen met partners als Heros. Met Optiblend® bieden we een hoogwaardig secundair cementgebonden funderingsmateriaal dat als alternatief voor traditionele funderingsmaterialen gebruikt kan worden in de bouw en infra. Denk aan toepassingen bij bedrijfs- en parkeerterreinen, ophogingen, wegen, fietspaden, vloerverhardingen in logistieke centra en bedrijfshallen. We hollen onze aarde steeds verder uit, door primaire grondstoffen toe te passen. Dus moeten we overschakelen naar secundaire bouwstoffen. Doordat bovenliggende verhardingsconstructies bij toepassing van Optiblend® in dikte gereduceerd kunnen worden, snijdt het mes aan twee kanten. Met Optiblend® dragen wij bij aan de oplossing van een maatschappelijk probleem, door de resten van onze welvaart een nieuw leven te geven en onze aarde te ontzien.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details