render-2-kopieren

De nieuwbouw is gerealiseerd tussen twee aangrenzende gebouwen. Dit stelde bijzondere eisen aan de afwerking, die in harmonie moest zijn met de overige nieuwbouw- en verbouwprojecten.

01:18
09-04-2020

‘Nieuw apotheekgebouw als volgende stap in masterplan’

Architectenbureau Gortemaker Algra Feenstra is al sinds 1999 betrokken bij de diverse nieuwbouw- en verbouwprojecten van het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) in Amsterdam. Voor het nieuwe apotheekgebouw ontwierp de Rotterdamse huisarchitect een doosvormig volume van ca 7.500 m² met supervlakke vloeren en grote overspanningen, waarin de diverse functies perfect ingepast kunnen worden. Een natuurstenen gevel en grote glasvlakken zorgen bovendien voor een perfecte integratie op de ziekenhuiscampus.

Een deel van de apotheekfuncties van het AVL, waaronder de voorbereiding van medicaties voor kankerpatiënten, was tot voor kort gevestigd in Medisch Centrum Slotervaart, waarmee het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis een lange en intensieve samenwerking heeft. “Toch had het ziekenhuis al langere tijd de wens om de volledige apotheek op de eigen campus onder te brengen”, weet Rob Bouwmeester, senior-architect bij Gortemaker Algra Feenstra. “Zeker nu de productie van eigen (chemo)therapieën en medicijnen hand-over-hand toeneemt. Met de realisatie van het nieuwe, eigen apotheekgebouw is deze wens in vervulling gegaan.”

render-1-kopieren

De kantoorruimtes zijn zoveel mogelijk aan de kopse kanten van de nieuwbouw gerealiseerd, waar de glasvlakken voor voldoende licht en lucht zorgen.

 

Grote indelingsvrijheid

Vanwege de beperkte ruimte op de ziekenhuiscampus kreeg Gortemaker Algra Feenstra het verzoek om meerdere functies in het apotheekgebouw onder te brengen, zoals een goederenontvangstcentrum, een nieuwe MER-ruimte, een productieapotheek met cleanrooms en diverse kantoorfuncties. “Om hier optimaal invulling aan te geven, hebben we een doosvormig volume met zes bouwlagen ontworpen”, vertelt Bouwmeester. “Dankzij de toepassing van onder andere dragende prefab betongevels, grote overspanningen van 2×9 meter en supervlakke, lichtgewicht vloeren wordt een optimale indelingsvrijheid geborgd. Nu, maar ook in de toekomst.”

Architecturale kwaliteit en inpassing

De nieuwbouw is gerealiseerd tussen twee aangrenzende gebouwen. Dit stelde bijzondere eisen aan de afwerking, die in harmonie moest zijn met de overige nieuwbouw- en verbouwprojecten. Bovendien had de ligging invloed op de daglichttoetreding. “Voor de afwerking van het gebouw hebben wij ons gehouden aan het beeldkwaliteitsplan, dat we enkele jaren geleden in samenwerking met het AVL, de welstandscommissie en de gemeente Amsterdam hebben ontwikkeld”, vertelt Bouwmeester. “Het resultaat is een gelijkvormig gebouw aan de rand van de ziekenhuiscampus, met een natuurstenen afwerking en grote glasvlakken op de vrije gevels. De kantoorruimtes zijn zoveel mogelijk aan de kopse kanten van de nieuwbouw gerealiseerd, waar de glasvlakken voor voldoende licht en lucht zorgen.” 

Tekst | Lieke van Zuilekom Beeld | Gortemaker Algra Feenstra

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Lees meer over: Apotheekgebouw , AVL Amsterdam

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Architect
Gortemaker Algra Feenstra

Constructeur
SWINN

Bouwkundig aannemer
De Vries en Verburg

Installaties
Breman Zwolle