RGS
01:09
31-05-2018

‘Niet alleen zeggen en denken, maar duurzaam doen’

Steeds meer marktpartijen raken overtuigd van duurzaam slopen, maar het gaat stap voor stap, ziet Herman Nijkamp van circulair sloopbedrijf RGS, dat 98% van de sloopmaterialen recyclet. “Duurzaamheid moet wezenlijk in de harten van alle stakeholders zitten; dan krijg je win-winsituaties. Voor iedereen in de branche geldt: je kunt wel zeggen dat je duurzaam bent, maar je moet het ook doen – en dat kan alleen met elkaar.”

Toen de grootvader van Herman Nijkamp het Rijssense bedrijf in 1959 oprichtte, bleek het latere RGS zijn tijd al vooruit, vertelt Nijkamp. “Mijn grootvader kocht de materialen van de panden die hij sloopte op om die door te verkopen, in de lijn van de huidige urban mining-filosofie.” Nijkamp senior was dus een innovator avant-la-lettre. “Dat businessmodel is door de focus op nieuwbouw in de branche ondergesneeuwd geraakt, en keert nu dus weer terug. Niet een-op-een: wij verdisconteren de opbrengst in de slooptarieven.” 

RGS

Hergebruik van slooppanden blijkt wel een-op-een mogelijk, zoals bij een sporthal in Sprundel die na sloop door RGS in zijn geheel elders werd herbouwd. Kortom: circulair slopen en bouwen maakt een serieuze, zij het geleidelijke opmars. “Je moet het zo zien: iedereen probeert op dit moment het wiel uit te vinden; je moet elkaar zien te vinden in de keten. New Horizon Urban Mining doet zijn lobbywerk heel goed; daar sluiten wij bij aan, als uitvoerders, omdat wij dezelfde visie delen. Ook voor opdrachtgevers geldt: je kunt alleen circulair slopen en bouwen wanneer je het echt wilt, en niet alleen op papier nastreeft. En voor de verwerking van producten moet je samenwerken met de materiaalindustrie. Er is ook nog veel te winnen op het gebied van wet- en regelgeving. Hergebruik van materialen als deuren uit andere tijdvakken is niet zomaar mogelijk. Veel bouwmaterialen zijn altijd herbruikbaar, zoals schoonwerkbeton, gipsplaten en alle soorten hout. Als we met elkaar goede afzetkanalen vinden, kan het volume worden gecreëerd om daadwerkelijk circulair te slopen binnen een duurzaam businessmodel. Onze slogan is niet voor niets: ‘slagkracht door teamwork’ en dat is geen loze kreet maar noodzaak.”  

Tekst | Jan-Kees Verschuure  Beeld | Albert van der Maat

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

LIAGHolland Park