Tecco
01:23
16-11-2018

nhow Amsterdam RAI Hotel | Van riolering tot regeltechniek

Als bouwteampartner van Pleijsier Bouw is Tecco van begin tot eind betrokken bij de bouw van het nhow Amsterdam RAI Hotel. Het allround installatiebedrijf neemt alle werktuigbouwkundige installaties, van advies tot inregeling, uit handen.

Pleijsier Bouw betrok Tecco in 2016 bij het bouwteam. Vanaf dat moment denkt Tecco, vanuit zijn expertise op installatiegebied mee over de invulling en uitvoering van het ontwerp. “Het installatieconcept van nhow Rotterdam gold als leidraad”, zegt directeur Marco Diederen van Tecco. “Daar hebben we een iets luxere invulling aan gegeven. De vereisten voor BREEAM ‘Excellent’ vormden eveneens een belangrijk uitgangspunt.”

Expertise in de hotelbranche
Tecco heeft een ruime staat van dienst in het realiseren, beheren en onderhouden van installaties in hotels. De opgedane expertise binnen deze branche zet Tecco in om een zo goed mogelijke totaaloplossing te bieden voor het RAI Hotel. Diederen: “Bij een hotel komen vele disciplines samen waar een adequate oplossing voorhanden moet zijn. Zo heb je te maken met veel verschillende gebruikers en grote installaties. In het RAI Hotel plaatsen we bijvoorbeeld twee luchtbehandelingskasten van 38.000 m³/h lucht. Die zijn  alleen voor de hotelkamers.”

Verwarming, koeling, luchtbehandeling, regeltechniek en sanitair
Tecco realiseert de werktuigbouwkundige installaties voor verwarming, luchtbehandeling en sanitair. “Alle werkzaamheden die daarbij komen kijken, nemen we voor onze rekening”, zegt Diederen. “Denk hierbij aan het aanleggen van de waterleiding en riolering voor het sanitair, maar ook het programmeren, inbedrijfstellen en testen van de regeltechniek.” Alle installaties zijn gekoppeld aan een gebouwbeheersysteem. Vanuit dat systeem kan van elke hotelkamer het energieverbruik gemonitord worden. Hiermee voldoet Tecco aan de vereisten voor het te behalen BREEAM-certificaat.

Complex ontwerp
Het bijzondere ontwerp van het RAI Hotel, bestaande uit drie blokken die iets verdraaid boven elkaar zijn gesitueerd, brengt in de uitvoering een aantal uitdagingen met zich mee. Diederen: “Ten eerste de hoogte van ruim 90 meter en het daarmee samenhangende verticale transport van onze materialen. Er zit een hele logistiek achter om alles op tijd op de juiste verdieping te krijgen. En om de hijswerkzaamheden die daarvoor nodig zijn, op die van de andere partijen af te stemmen.” Passen en meten is ook het devies in de hotelkamers. “Om de 650 kamers in het gebouw in te passen, is hun hoogte beperkt gehouden. Het is letterlijk puzzelen om alle installaties en leidingwerk in te passen.” 

Overal aan het werk
De werkzaamheden van Tecco vinden zowel in de ruwbouw- als afbouwfase plaats. De installateurs zijn dan ook overal in het gebouw aan het werk. Tecco blijft tot het einde van het project betrokken.   

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: Tecco

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

BOAGInfra Plus