Rollecate
01:17
12-11-2018

nhow Amsterdam RAI Hotel | Transparante gevel met aluminium vinnen

Het nhow Amsterdam RAI Hotel wordt door Rollecate van de complete buitenschil voorzien. De gevelbouwer engineert, produceert en monteert de stalen vliesgevel op de begane grond, de stalen binnenkozijnen, de aluminium gevels van de drie op elkaar gestapelde blokken en de glazen gevels tussen deze blokken. Rollecate is tevens eindverantwoordelijk voor de buitenplafonds. 

De gevels van de drie blokken, in totaal 13.000 vierkante meter, worden gesloten met een elementengevel. In samenwerking met Schüco ontwikkelde Rollecate een profielsysteem dat voldoet aan alle wensen van de klant én aan de detaillering, slankheid en vorm van het architectonisch ontwerp. “Door de driehoekige vormen van de blokken waren de rekenmodellen van het Bouwbesluit niet toereikend”, zegt verkoopleider Erik Beekman van Rollecate. “Het Bouwbesluit gaat uit van een vierkant gebouw. Daarvan zijn de geveldrukken anders dan bij een driehoekig bouwvolume. We hebben de geveldrukken daarom getest met een windtunnelonderzoek. De resultaten hebben we meegenomen in de berekeningen en profileringen.”

2.600 elementen
Na bijna een jaar ontwikkelen en testen nam Rollecate de elementen begin mei dit jaar in productie. “In totaal gaat het om 2.600 elementen met verticale aluminium vinnen die constructief meedoen”, vertelt projectleider Jack Kooijman van Rollecate. “Deze vinnen zijn aan de ene zijde geslepen, dus spiegelend, en aan de andere zijde blank geanodiseerd voor een matte uitstraling. De horizontale regels zijn eveneens geanodiseerd.” Voor de bewerking van deze profielen investeerde Rollecate in een gloednieuwe CNC-machine. Deze 15,5 meter lange machine kan een profiel bewerken en tegelijkertijd een nieuw profiel inspannen. Kooijman: “Met de bewerkte profielen en het glas produceren we de elementen. Zes weken na het begin van de productie startte de montage van de eerste elementen. In goed overleg met aannemer Pleijsier Bouw worden de elementen door ons op de bouw aangeleverd en gemonteerd.”

Rollecate

Vliesgevels, kozijnen, plafonds
De stalen vliesgevel op de onderste verdieping heeft een oppervlakte van 900 vierkante meter en is voorzien van gebogen glas. Na afloop van de ruwbouw, als het rustiger is op de bouwplaats, start Rollecate met de montage. De stalen binnenkozijnen zijn brandwerend en bevinden zich in de kern en de gangen van het hotelgebouw. De doorzichtgevels boven de tiende en zeventiende verdieping zijn volledig uitgevoerd in glas en voldoen aan hoge veiligheids- en geluidseisen. De sandwichpanelen en vloerlichten van de buitenplafonds zijn onder supervisie van Rollecate gerealiseerd. Rollecate verwacht de gevel in april 2019 op te leveren. 

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: Egbert de Boer

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

OostinghLelystad Airport