Red Betonbouw
01:06
13-11-2018

nhow Amsterdam RAI Hotel | Sterk staaltje betonbouw

In opdracht van Pleijsier Bouw realiseert Red Betonbouw de gehele constructie voor het nhow Amsterdam RAI Hotel. Het ervaren betonbouw bedrijf levert de beton, wapening en bekisting. Ook de engineering, werkvoorbereiding en uitvoering van de werkzaamheden liggen bij Red Betonbouw, inclusief het monteren van de staalconstructies.

Tussen mei en december 2017 voerde Red Betonbouw het betonwerk van de tweelaagse kelder uit. In januari 2018 ging de bouw van het hoogbouwdeel van start. “Met uitzondering van de trappen en bordessen wordt alles in het werk gestort”, vertelt technisch manager Leon van Herk van Red Betonbouw. “We bouwen de kern op met onze eigen maximo paneelbekisting. Deze is hydraulisch klimmend. Enkele verdiepingen daaronder storten we, in fasen, de vloeren. We gebruiken hiervoor een SKYDECK paneelbekisting, die we vanuit onze eigen materieeldienst inzetten en waarin we de voorzieningen voor de gevel en installaties meestorten.” Red Betonbouw past verschillende soorten beton toe, in sterkteklassen variërend van C30/37 tot C90/105. Van Herk: “Die hoge sterkteklasse is nodig om de krachten af te dragen binnen het slanke betoncasco.”

Uitkragende ondersteuningsconstructie
Bij het realiseren van de constructie vormen de zes uitkragende delen, die tot wel twaalf meter uitkragen, een project op zich. Red Betonbouw stelde in het voortraject al voor om de uitkragingen te ondersteunen met een eveneens uitkragende ondersteuningsconstructie van VRB-liggers. Op die manier komt er geen ondersteunende constructie voor de gevel te staan, waardoor de werkzaamheden aan de gevel gewoon kunnen doorgaan. “Zoals wij de uitkragingen hier realiseren, is een wereldprimeur”, zegt Van Herk. “De grootste uitdaging is om de krachten van de VRB-liggers terug het pand in te krijgen. Dit bewerkstelligen we met stalen schoren tot aan de kern.”

Bijna op hoogte
Elke acht tot tien dagen klimt Red Betonbouw een verdieping hoger. Inmiddels reikt de betonnen kern al tot de 21e verdieping. De vloeren zitten op verdieping 18. “Het werk verloopt volgens planning”, zegt Van Herk. “De uitdagingen die we tegenkomen, pakken we in samenwerking met Pleijsier Bouw op. Naar verwachting zijn we begin 2019 op hoogte.”   

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: Red Betonbouw

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

Van den Bergh & CoKeraStone