Oostingh
01:10
12-11-2018

nhow Amsterdam RAI Hotel | Hybride hoofddraagconstructie met 1.300 ton staal

De hoofddraagconstructie van het nhow Amsterdam RAI Hotel, bestaande uit beton en staal, vereist een constructieve samenwerking tussen aannemer, betonbouwer en staalbouwer. Oostingh, onderdeel van ASK Romein, is binnen deze samenwerking verantwoordelijk voor de stalen hoofddraagconstructie inclusief brandwerende coating.

“De complete engineering van de hoofddraagconstructie neemt anderhalf jaar in beslag”, vertelt Kees Oudshoorn, manager engineering bij Oostingh. “Samen met Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Red Betonbouw en Pleijsier Bouw werkten we het conceptontwerp uit tot op detailniveau. De bevestiging van het staal aan het beton was hierin een belangrijk aandachtspunt, evenals de enorme krachten die op de constructie inwerken.”

Deel uitkragend
De hybride constructie is opgebouwd uit een betonkern met ingestorte stalen liggers, waaraan ook weer staal en beton bevestigd wordt. Oudshoorn: “Het grootste deel van de constructie is uitkragend. Dat deel wordt tijdens de bouw ondersteund, maar zal uiteindelijk onder alle belastingen iets gaan zakken. De vraag is: hoeveel gaan die uitkragingen zakken en hoeveel is toegestaan? De glazen gevel die aan de constructie hangt, laat minimale toleranties toe. Om de zakkingen in beeld te krijgen, worden de vloerdelen continu gemonitord. Indien toleranties overschreden worden, treffen we maatregelen.”

Oostingh

Produceren, leveren, lassen
Op basis van het detailontwerp produceert en levert Oostingh het staalwerk voor de hoofddraagconstructie. “In totaal zo’n 1.300 ton”, zegt Kees Jan Nieuwenhuis, directeur van Oostingh. “De stalen constructiedelen, waaronder stalen liggers van 23 meter lang, worden just-in-time aangeleverd op de bouwplaats.” De montage is in handen van een andere partij, maar Oostingh levert wel de lassers. Nieuwenhuis: “De constructie vereist op de bouw veel laswerk. Zo moeten alle hoofdkolommen op de onderconstructie gelast worden. De uitdaging hierbij is dat de hoofdliggers brandwerend gecoat zijn. Deze coating reageert op warmte door te gaan opschuimen. Dat moeten we tijdens het laswerk te allen tijde voorkomen.” 

Snel open
“Een andere uitdaging is de bouwtijd”, vervolgt Nieuwenhuis. “NH Hotels wil het RAI Hotel natuurlijk zo snel mogelijk openen. De planning is krap, maar onder controle. Het eerste blok is gereed en het tweede blok is in productie. Het derde blok engineeren we nu. Naar verwachting is ons werk eind van het jaar voltooid.”    

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: Oostingh

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

Interior ConsultRollecate