AFS International

De in verstek gezette plafonddelen, perfect afgestemd op het ronde kijkgat en de rails van de glazenwasinstallatie.

02:17
13-11-2018

nhow Amsterdam RAI Hotel | Grensverleggende oplossing voor buitenplafonds

In 2017 werd Architectural Façade Solutions International B.V. gevraagd om mee te denken over een oplossing voor de buitenplafonds van het nhow Amsterdam RAI Hotel. Deze plafonds worden aangebracht op de uitkragende delen van de tweede, elfde en achttiende verdieping. Zowel esthetisch als technisch vroegen zij om een grensverleggende oplossing.

“Pleijsier Bouw gaf ons hiermee een mooie uitdaging”, zegt salesmanager Jan Torn Broers van AFS International. “En als bedrijf dat ‘Solutions’ in zijn naam heeft, zeiden we daar natuurlijk geen ‘nee’ tegen! De oplossingen die wij bieden, zijn altijd maatwerk. We maken elk product maar één keer, volledig afgestemd op de wensen van de klant.”

AFS International

Het ronde kijkgat.

Esthetische en technische eisen
Op de vraag wat de wensen van het RAI Hotel zijn voor de buitenplafonds, antwoordt Torn Broers: “We moeten in de eerste plaats voldoen aan het beoogde beeld van OMA Architects, met vlakke plafonds en panelen in verstek gezet. Acht van de negen plafonds hebben een ronde doorkijk. Verder vindt de architect het belangrijk dat de contouren van de plafonddelen zichtbaar blijven.” Technisch gezien moet hier rekening gehouden worden met een behoorlijk hoge windbelasting. Torn Broers: “Dat is een groot risico voor hangende plafonddelen als deze, zeker gezien de voorgeschreven breedteoverspanningen. Tot slot hebben we nog te maken met de rails van de glazenwasinstallatie, die tussen de panelen door lopen.”

AFS International

Het montageteam moet de panelen letterlijk tussen de liggers van de ondersteuningsconstructie door aanbrengen.

Chique uitstraling
Om aan het beoogde esthetische beeld te voldoen, deed AFS International diverse voorstellen in kleur- en materiaalkeuze. Uiteindelijk is gekozen voor een aluminium paneel voorzien van een hoogwaardige coating in een ‘geanodiseerde look’, wat een chique uitstraling geeft. “Een groot deel van de panelen op de tweede verdieping sluit aan op het gebogen glas van dat bouwdeel”, zegt Torn Broers. “Die panelen worden in onze fabriek pas gemaakt volgens de exacte radius van de gevel. Ook de ronde kijkgaten worden fabrieksmatig gemaakt en qua kleur en aansluiting afgestemd op de panelen.” De aluminium panelen zijn volledig recyclebaar en leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan het circulair bouwen. Een andere maatregel die aan het hoge duurzaamheidslabel bijdraagt, is recyclebare folie. De verpakkingsmaterialen neemt AFS International terug voor duurzame verwerking.

AFS International

De contouren van de plafonddelen blijven duidelijk zichtbaar.

Honingraatsysteem en verlijming
De panelen hebben een unieke samenstelling. De buitenhuid van de panelen is 1 millimeter dik en bevindt zich bovenop een 28 millimeter dik honingraatsysteem. Aan de binnenzijde bevindt zich ook een 1 millimeter dikke laag. Voor de bevestiging van de panelen is een ophangsysteem met een speciaal profiel ontwikkeld. “De kracht van deze 3 centimeter dikke panelen zit in het honingraatsysteem in combinatie met de verlijming”, aldus Torn Broers. “Hierdoor kunnen ze ook de hoge windlast doorstaan. Op de bouwplaats mag dan ook niet in de panelen gezaagd worden.” 

Efficiënte montage
In totaal levert AFS International 1.600 vierkante meter buitenplafonds, die als een puzzel in elkaar passen en waar de achterconstructie naadloos op is afgestemd. Voor een efficiënt bouwproces levert AFS International de panelen in de juiste volgorde aan. “Op de bouw is het alleen nog een kwestie van beetpakken en monteren”, zegt Torn Broers. “Dat doen we overigens niet zelf. Wel hebben we voor dit werk een montagebedrijf aangedragen, dat een klus van dit kaliber aankan. Het montageteam moet de panelen bijvoorbeeld aanbrengen vanaf een platform op de ondersteuningsconstructie van de uitkragende delen. Zij moeten de panelen letterlijk tussen de liggers door aanbrengen.” 

AFS International

Montage van de plafonddelen.

Strakke planning
Het montageteam heeft de plafonds op de elfde verdieping, op zo’n veertig meter hoogte, aangebracht. Binnenkort gaan zij ook van start op achttiende verdieping, die ongeveer vijfentwintig meter hoger ligt en waarvoor de installatietijd nog strakker gepland staat. Torn Broers: “In de productie werken we door tot we alle panelen gereed hebben. Dan hebben we ze op voorraad en kunnen we ze op afroep leveren.” Van de plafonds op de tweede verdieping, die als laatste worden gemonteerd, is de voorbereiding in volle gang.   

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: AFSI

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

3842Van den Bergh & Co