Techniplan Adviseurs
00:54
15-11-2018

nhow Amsterdam RAI Hotel | Duurzaam ontwerp resulteert in BREEAM-NL ‘Excellent’ certificering

Duurzaamheid is een belangrijk thema in de ontwikkeling en realisatie van het nhow Amsterdam RAI Hotel. Vanaf het ontwerptraject wordt gestreefd naar een zo hoog mogelijke BREEAM-NL-certificering. Techniplan Adviseurs, eerder al betrokken bij Hotel nhow Rotterdam, begeleidt dit traject. Het ingenieursbureau ontwerpt tevens de technische installaties.

“Alvorens te starten met het installatieontwerp, hebben we de mogelijkheden onderzocht om het gebouw een eigen energiesysteem te geven”, vertelt directeur en senior adviseur Dick van der Kooij van Techniplan. “De beperkte dak- en kaveloppervlakte en de ligging nabij de metrotunnel van de Noord/Zuidlijn vormden daarbij een uitdaging. In samenspraak met de opdrachtgevers en de architect is gekozen voor een energiesysteem van twee monobronnen en enkele duizenden vierkante meters aan zonnepanelen. Deze liggen op het dak van de naastgelegen RAI.” 

Slim, energiezuinig en duurzaam
Een andere uitdaging betrof de bijzondere architectuur van het gebouw, waarbij het middelste blok gedraaid is ten opzichte van de andere twee. “Dit, in combinatie met de beperkte hoogte, maakte van het inpassen van de installaties en het liftconcept een behoorlijke puzzel”, zegt Van der Kooij. De gebouwinstallaties zijn gekoppeld aan smartsystemen, waardoor het energieverbruik gemonitord en geoptimaliseerd kan worden. Andere energiezuinige en duurzame toepassingen zijn goed geïsoleerde beglazing, een luchtdichte schil, energiezuinige liften en roltrappen, warmteterugwinning uit ventilatielucht en waterbesparend sanitair. 

Techniplan Adviseurs

Van ontwerp- naar oplevercertificaat
In het ontwerp is tevens aandacht besteed aan een hoog gebruikscomfort, lage onderhoudsgevoeligheid en minimale verspilling. Van der Kooij: “Dit alles heeft geleid tot het ontwerpcertificaat BREEAM-NL ‘Excellent’. Tijdens de uitvoering zien wij erop toe dat het ontwerp wordt nageleefd, zodat ontwikkelaars COD en Being Development in 2020 ook het BREEAM-NL ‘Excellent’ oplevercertificaat in ontvangst mogen nemen.”   

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: Techniplan Adviseurs

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

Royal HaskoningDHVBOAG