KeraStone
01:33
14-11-2018

nhow Amsterdam RAI Hotel | Custom made mozaïek­tegels voor luxe badkamers

Het interieurconcept van NH Hotels kenmerkt zich door een hoogwaardig design. In de hotelkamers van het nhow Amsterdam RAI Hotel komt dit onder meer tot uiting in luxe badkamers met mozaïekwanden en -vloeren. 

Mozaïek is prijzig, zeker als het in 650 badkamers aangebracht moet worden. Om tot een financieel haalbaar, maar esthetisch alternatief te komen, schakelde Pleijsier Bouw de expertise van KeraStone in. Dit in keramiek en natuursteen gespecialiseerde bedrijf biedt creatieve oplossingen voor architecten en interieurarchitecten in onder andere de utiliteitsbouw. Ook heeft KeraStone goede contacten in de keramische industrie in onder andere Zuid-Europa. 

KeraStone

Tegel op maat
“In nauwe afstemming met NH Hotels ontwikkelden we een keramische tegel die de wanden en vloeren van de badkamers een niet van echt te onderscheiden mozaïeklook geven”, vertelt directeur Gerrit van Gaalen van KeraStone. “Het betreft een tegel van 20×20 cm met ingezaagde groefjes, het zogenoemde ‘pre-cut’. Deze tegel voorzagen we van de gewenste greige-achtige kleur. Hiervoor werd in eerste instantie een matglazuur ontwikkeld, maar dit beeld gaf onvoldoende diepte en beantwoordde niet aan het esthetische beeld van de opdrachtgever. Vervolgens transformeerden we deze kleur naar een glanzend glazuur. Dit bracht de gewenste diepte in het oppervlak met een rijkere uitstraling.” De wens van de opdrachtgever was om geen verschil te zien tussen wand- en vloertegel. Gezien de vereiste stroefheid, met een R-10 waarde, was dit een uitdaging. In de ontwikkeling is veel energie gestoken om, zeker voor de vloertegels, tot een slijtvaste oplossing te komen. De betrokken fabrikant, en dan met name de mensen in het laboratorium, verdienen hiervoor alle credits.   

KeraStone

Meegaan in de wensen van NH
De tegels zijn, onder het private label ‘Maxus Ceramics’ van KeraStone geproduceerd in een fabriek in Portugal. “De fabriek is heel ver meegegaan in de wensen van NH Hotels”, zegt Van Gaalen. Hij geeft een voorbeeld: “De uitdaging met dit soort mozaïektegels is dat na verwerking het originele formaat onzichtbaar wordt en de uitstraling van mozaïek ontstaat. Samen met ons zusterbedrijf Van Beek Tegelprojecten, dat de plaatsing van het tegelwerk verzorgt, zijn we naar de fabriek gegaan om ter plekke een mock-up te maken met de ontwikkelde tegels. Tijdens deze test bleek dat de randen van de tegels meer uitgewerkt moesten worden. Na aanpassingen aan de mal, tijdens ons verblijf, werd uiteindelijk het gewenste resultaat bereikt. Direct daarna gingen de tegels in productie.” In totaal is inmiddels 17.000 vierkante meter aan tegels geproduceerd. Daaronder bevinden zich ook robijnrode tegels die in de algemene toiletruimtes worden toegepast.

KeraStone

Intensief traject
Van Gaalen kijkt terug op een intensief, maar geslaagd ontwikkeltraject: “In iets meer dan veertien maanden zijn we tot een product gekomen dat aan de esthetische wensen van de opdrachtgever voldoet en binnen de financiële kaders blijft. Daar zijn we gepast  trots op, zeker in dit prestigieuze project.”   

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: KeraStone

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

Red BetonbouwBronbemaling