Bronbemaling
01:03
14-11-2018

nhow Amsterdam RAI Hotel | Bronbemaling houdt bouwkuip kelder RAI Hotel droog

Tijdens de bouw van de kelder en de eerste verdiepingen van het nhow Amsterdam RAI Hotel verzorgde Theo van Velzen BV de bronbemaling. Hierdoor bleef de bouwkuip droog en de opwaartse waterdruk onder controle.

“We voerden de bronbemaling uit in opdracht van Pleijsier Bouw”, zegt directeur/eigenaar Theo van Velzen. “Voorafgaand aan de uitvoering dachten we, in samenwerking met onze dochteronderneming adviesbureau Tjaden Grondmechanica, mee over de configuratie van de bemaling.”

Retourbemaling en ontijzering
“We plaatsten de deepwell bronnen en bronbemaling binnen de bouwkuip”, vervolgt Van Velzen. “Gezien de beperkte afvoermogelijkheden en om maaiveldzettingen te voorkomen, is het onttrokken water weer terug de grond in gepompt. Hiervoor is een DSI® retourbemaling toegepast, een innovatieve infiltratietechniek die ervoor zorgt dat grote hoeveelheden grondwater vlakbij een werkterrein sneller in de diepere lagen van de bodem kunnen infiltreren.” Om verstoppingen in het bemalingssysteem te voorkomen, gebruikte Van Velzen BV een ontijzeringsinstallatie. Deze zuiverde het water voordat het terug de bodem in ging. 

Online monitoring
Eind 2016, toen de eerste damwand van de bouwkuip in de grond stond, startten de werkzaamheden voor Theo van Velzen BV. De bronnen werden geboord, de leidingen gelegd en de pompen aangesloten. Van Velzen: “Het ontgraven gebeurde in fasen. Wij pasten de bronbemaling daar continu op aan. Ook hielden we de grondwaterstand nauwlettend in de gaten. Via online monitoring konden we de waterstanden, maar ook eventuele storingen volgen en daarop anticiperen.”

Intensief
Theo van Velzen BV was tot begin 2018 bij de bouw van het RAI Hotel betrokken. “Daarna konden we de bronbemaling stopzetten, omdat er genoeg gewicht op de kelderbak rustte en deze niet meer kon opdrijven”, zegt Van Velzen. Hij kijkt terug op een interessant, maar tevens intensief werk. “Bij een project als dit zijn veel partijen betrokken. Dit leidde, zeker in de bouwkuip, tot drukke taferelen. Met de nodige afstemming en respect voor andermans werk hebben we dit mooie project tot een goed resultaat gebracht.”   

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: Theo van Velzen BV

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

KeraStoneCRUX Engineering