Royal HaskoningDHV

Brandwerende constructie uitvoering.

01:19
15-11-2018

nhow Amsterdam RAI Hotel | ‘Bijdragen aan een mooi, gezond, veilig en comfortabel gebouw’

Royal HaskoningDHV is sinds 2015 betrokken bij het (schets)ontwerp en de uitvoering van het nhow Amsterdam RAI Hotel. In opdracht van COD en Being Development, en op basis van de randvoorwaarden van BREEAM-NL ‘Excellent’ adviseert het ingenieursbureau over de brandveiligheid, akoestiek en bouwfysica.

Royal HaskoningDHV stelde voor dit hoogbouwproject het brandveiligheidsconcept op en legde dit vast in het Integraal Plan Brandbeveiliging (IPB). Dit plan zorgde voor een soepel ontwerpproces en droeg eraan bij dat de vergunning, zonder enig bezwaar, binnen een jaar na de tender verkregen werd. Voor de verdere uitwerking van de brandbeveiligingsinstallaties stelde Royal HaskoningDHV ook het integrale uitganspuntendocument (UPD) op voor de toegepaste brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie, sprinklerinstallatie en overdrukinstallatie. 

Brandveiligheidseisen en vluchtroutes
“De veelheid aan gebruiksfuncties vormt een belangrijk aandachtspunt voor de brandbeveiliging”, vertelt adviseur Brandveiligheid en teamleider Daan Jansen van Royal HaskoningDHV. “Elke gebruiksfunctie heeft specifieke brandveiligheidseisen en leidt tot drukkere en minder drukke gebieden. Tegelijkertijd moet het gebouw flexibel gebruikt kunnen worden en komen alle gebruikers samen in dezelfde vluchtroutes, die in het bijzondere ontwerp goed zijn ingepast.” 

Royal HaskoningDHV

Brandwerende doorvoer uitvoering.

Slimme akoestiek
Het advies voor de akoestiek is vooral gericht op het creëren van een slim gebouw, dat voorziet in de geluidswensen en -eisen van de verschillende gebruikers. Jansen geeft een voorbeeld: “De horeca en televisiestudio produceren het nodige geluid, maar in de hotelkamers moet het stil zijn. Het was aan onze adviseurs om alle wensen en eisen vast te leggen en daar grip op te krijgen en te houden. Dit is gerealiseerd door een eenduidig akoestisch ontwerp, waarbij akoestische scheidingen zoveel mogelijk samenvallen met brandscheidingen.”

Daglicht en klimaat
Voldoende daglichttoetreding en een aangenaam binnenklimaat zijn belangrijke thema’s in het bouwfysisch advies. Jansen: “Het binnenklimaat liet zich lastig voorspellen door de grote hoeveelheid glas in de gevels. We voeren CFD-studies uit om te onderzoeken hoe het klimaat zich gedraagt in de hotelkamers. Op basis daarvan kunnen we, waar nodig, bijsturen.”

Royal HaskoningDHV

Brandwerende scheiding uitvoering.

Sterk ontwerpteam
“Het ontwerpproces is ondanks de complexiteit, de hoogbouw en het uitdagende ontwerp erg soepel verlopen”, blikt Jansen terug. “Dit is vooral te danken aan het sterke ontwerpteam, waarin begrip is voor elkaars disciplines. Tijdens de uitvoering hebben we vooral een toetsende en controlerende rol. Tot aan de oplevering dragen we bij aan een mooi, gezond, veilig en comfortabel gebouw.”   

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: Royal HaskoningDHV

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

CRUX EngineeringTechniplan Adviseurs