In de hoofddraagconstructie van nhow Amsterdam RAI zit zo’n 1.300 ton staal verwerkt. Oostingh, onderdeel van ASK Romein, produceerde en leverde dit staal en verzorgde het laswerk op locatie.
“De hoofddraagconstructie is een hybride constructie van beton en staal, waarvan het grootste deel ook nog eens uitkraagt”, zegt Kees Oudshoorn, Manager Engineering van Oostingh. “We werkten de detailengineering van de hoofddraagconstructie uit in BIM, met veel aandacht voor het krachtenspel dat inherent is aan zo’n complexe beton-staalverbinding. Dit deden we in nauwe samenwerking met Van Rossum raadgevend ingenieurs, Red Betonbouw en Pleijsier Bouw.”
De uitkragende delen moesten tijdens de bouw ondersteund worden. De uitkragingen van het onderste bouwblok werden ondersteund door een steiger. “Bij de twee daarboven gelegen blokken was dat niet mogelijk”, verklaart Kees Jan Nieuwenhuis, Algemeen Directeur van Oostingh. “De gevels eronder moesten vrijgehouden worden. Daarom is gekozen voor een uitkragende ondersteuningsconstructie, die werd afgeschoord tegen de betonkern.” Oudshoorn voegt toe: “Door alle belastingen zakten de uitkragingen iets. De glazen gevel, die aan de constructie hangt, liet echter minimale toleranties toe. We moesten die verzakkingen dus goed monitoren. Dat was tot het einde toe spannend, maar is goed verlopen. Het verdichten van de gevel verliep zonder grote aanpassingen.”
De glazen gevel, die aan de constructie hangt, liet minimale toleranties toe.
Oostingh leverde de constructiedelen en stalen liggers zoveel mogelijk kant-en-klaar op de bouwplaats aan. “Grote onderdelen moesten we in delen naar de bouwplaats brengen”, zegt Nieuwenhuis. “Die lasten we ter plaatse aan elkaar.” Oudshoorn: “Ook moesten we een deel van de constructie vastlassen op de onderliggende constructie. Daar bedachten we een verbinding voor, waarbij de onderdelen als legoblokjes in elkaar vielen. Hiermee gaven we de constructie stijfheid en bouwden we genoeg tolerantie in.”
“Ondanks de diverse hoofdbrekens hebben we dit met z’n allen voor elkaar gekregen”, zegt Nieuwenhuis trots. “De wijze waarop we de complexe constructie aanpakten, leverde ons een BIM Award op. Een mooie bekroning op ons werk.”