New West

In de plint van New West worden verschillende commerciële en maatschappelijke functies ondergebracht.

01:42
04-02-2019

New West | Amsterdam

Appartementengebouw moet bijdragen aan grotere diversiteit

New West als trekker voor Overtoomse Veld

Het appartementengebouw New West vormt een exponent van de vernieuwing die Overtoomse Veld in Amsterdam-West ondergaat. Met zijn koop- en vrije sector huurappartementen en voorzieningen moet het bijdragen aan een grotere diversiteit in deze buurt met een groot aandeel sociale huurwoningen.

De gemeente Amsterdam ziet het Overtoomse Veld als een gebied met veel potentie. De buurt moet in de komende jaren als uitbreidingsgebied van het centrum een nieuwe focus krijgen en een verdere verdichting ondergaan. “In de tender die voor dit project werd uitgeschreven was dan ook een belangrijke voorwaarde dat het project een toegevoegde waarde voor de buurt moest hebben”, zegt Helmich Heutink, directeur van de Heutink Groep, die de tender wist te winnen. “De commerciële, dienstverlenende en maatschappelijke functies die in de plint van het gebouw worden opgenomen vormen een verrijking voor de buurt. Daarnaast moest het een duurzaam en onderscheidend gebouw worden, dat zou gaan fungeren als trekker voor mensen uit andere buurten van Amsterdam. De gemeente heeft de grondprijs bewust relatief laag gehouden, waardoor het mogelijk werd om bij dit project hoge kwaliteit mogelijk te maken.”

New West

In de plint van New West komt onder meer een kinderopvang, een kapper, horeca in de vorm van koffie- en lunchzaak Coffeemania en werkruimtes waar (buurt)bewoners en zzp’ers een werkplek kunnen vinden. Heutink: “Een kunstenaarscollectief heeft onderdak gevonden in een expositieruimte in de plint. Die groep is gericht op kunst die gerelateerd is aan de diverse bewonersgroepen van Amsterdam-West, het gaat om hoogwaardige kunst met een connectie met Marokkaanse en Turkse invloeden. Op die manier wil dit collectief bepaalde waarden van de wijk vasthouden.”

New West

Het interieur van een loftwoning met dubbele verdiepingshoogte.


‘Veel vraag’
Met de ligging aan de Postjesweg zijn ook andere voorzieningen dichtbij te vinden. De bereikbaarheid van New West met het openbaar vervoer en de auto is uitstekend; onder het gebouw komt een parkeerkelder met 65 plekken. Het Rembrandtpark, Sloterpark en het geplande Spoorpark liggen om de hoek. Heutink: “Ook de ligging ten opzicht van Schiphol en de Zuidas is uitstekend.’’ 

Het aanbod van koop- en huurappartementen in New West, ontworpen door Olaf Gipser Architects in samenwerking met Ulrich Architectuur, is heel divers. Van penthouses en dubbel hoge, flexibel indeelbare loftwoningen tot aan starterswoningen en appartementen voor expats. De 87 appartementen variëren in grootte van 60 tot 177 vierkante meter. Heutink: “Alle woningen zijn voorzien van ruime balkons en luxe, grote vensters. Er is veel vraag naar appartementen in de vrije huursector; vooral expats vormen een belangrijke doelgroep. De koopwoningen kennen een grote variatie en een grote mate van indelingsvrijheid. De veertig lofts strekken zich uit over twee bouwlagen; de bewoners kunnen deze zes meter hoge ruimtes zelf indelen en afbouwen. Er zijn veel collectieve ruimtes voor de bewoners, zoals de binnentuin met een vijver, waar ook het regenwater van het dak wordt opgevangen. Aan de zuidkant is het ‘stadsvenster’, een grote glazen gevel met daarachter platforms waaraan bewoners zelf een invulling kunnen geven, en die ze zelf kunnen inrichten.”

Tekst: Henk Geist
Beeld: Heutink Groep BV
Projectinfo

Compleet betoncasco voor bijzonder gebouw
Vanwege het bijzondere karakter van appartementengebouw New West met zijn 82 unieke appartementen, uitkragingen en dubbele verdiepingshoogte is het betonwerk grotendeels in het werk gestort, in combinatie met de toepassing van breedplaat- en kanaalplaatvloeren. De complete betonbouw voor de parkeerkelder en de 9 bouwlagen daarboven is verzorgd door Van Muijen Betonbouw.

“Wij hebben bij New West het complete betoncasco aangenomen”, zegt Sam Korrel namens Van Muijen Betonbouw. “Dan gaat het om de bekisting, de wapening, het beton, de levering van breedplaat- en kanaalplaatvloeren en bijbehorende tijdelijke ondersteuningen. Dat heeft als voordeel dat je het proces onder controle hebt, dat je zeker weet dat er op tijd wordt geleverd en dat je kunt schakelen als het nodig is. Wij zijn daarin gespecialiseerd.”

Bij de 3 lagen met loftwoningen gaat het om wanden van 6 meter hoog die in het werk zijn gestort. “Bijzonder bij dit project is dat de balkons steeds verder uitkragen. Bij de loftappartementen zijn betonnen privacyschermen op de balkons op een bijzonder manier aangebracht. Deze prefab schermen zijn ook 6 meter hoog en zijn met isokorfen in de wandbekisting gesteld, waarna deze wanden zijn gestort.”

Van Muijen Beton is een veelzijdig betonbouwbedrijf dat zich onderscheidt door het ‘ontzorgen’ van de opdrachtgever. Dit is mogelijk dankzij het in een vroegtijdig stadium meedenken over welk systeem het best kan worden toegepast bij de bouw.

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Heutink Groep BV, Genemuiden
Ontwerp Olaf Gipser Architects en Ulrich Architectuur, Amsterdam
Uitvoering Heutink Groep BV, Genemuiden
Installaties Van Dam Groep, Rijssen
Constructeur Alferink Van Schieveen, Zwolle
Bouwperiode december 2016- 2019
Bouwkosten € 16 miljoen

Jan BakkerThomassen Logistiek Centrum