Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
New Amsterdam Court House: Zichtbaar, herkenbaar en gezagwekkend

New Amsterdam Court House: Zichtbaar, herkenbaar en gezagwekkend

“De uitdagingen en risico’s die we tegenkwamen, waren vooral het gevolg van de keuze om de robuuste stalen dragende structuur aan de buitenzijde op het gebouw te plaatsen. Hierdoor ontstonden veel aansluitingen en maatvoeringsverschillen die we in een traditionele gevel niet tegenkomen”, zegt Leon van Osch Commercieel Directeur van TGM-NL B.V..

Er is een specifieke detaillering gemaakt om de grote glasplaten (3 bij 5 meter) van buitenaf te kunnen plaatsen en indien nodig bij schade te kunnen vervangen in de beperkte ruimte tussen de stalen draagstructuur.

Allesbehalve standaard

Uitdagingen waren er genoeg, blikt Ricky van Geldrop, projectmanager bij TGM-NL B.V. terug. “Het gebouw omvat in feite drie verschillende geveltypen, waarvan er niet één standaard is: een op maat gemaakte vliesgevel (een afgeleide van Hueck) voor de publiektoegankelijke verdiepingen (tot en met 22 meter hoogte), een vliesgevel en aluminium puien voor de tussenliggende verdiepingen en tot slot aluminium puien van Kawneer voor de bovenste verdiepingen. De toleranties in maatvoering van de zware stalen draagstructuur en de thermische schil in aluminium liggen redelijk ver uit elkaar. Om de afwijkingen te kunnen opvangen, hebben we voor de vliesgevels een custom made stalen tolerantieframe ontwikkeld dat tevens voor de verankering zorgt op de hoofddraagconstructie. Op die manier hebben we grote maatafwijkingen in de dragende structuur kunnen opvangen. Daarnaast hebben we een specifieke detaillering gemaakt om de grote glasplaten (3 bij 5 meter) van buitenaf te kunnen plaatsen en indien nodig bij schade te kunnen vervangen in de beperkte ruimte tussen de stalen draagstructuur. Dat laatste is tijdens de bouw zelfs bewezen, aangezien we een glasplaat hebben moeten vervangen vanwege schade veroorzaakt door derden. Wat ook niet standaard was, was dat alle primaire dichtingen en de isolatie van de staalconstructie op het werk moesten worden aangebracht. Hiervoor hebben we een kwaliteitsplan opgezet waarbij constante monitoring van de werkzaamheden de uiteindelijke kwaliteit van de gevel hebben bepaald.”

De totale scope voor TGM-NL bedroeg maar liefst 23.000 m2 aan gevelelementen, balustrades, roosters, alsmede het isoleren van de verticale hoofddraagconstructie. “En dat alles ook nog eens conform een zeer hoog veiligheidsregime. Het gaat hier immers om een rechtbank”, benadrukt Van Osch. Behalve voor ontwerp en realisatie staat TGM-NL ook in voor het toekomstig onderhoud.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details