Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Nederlanders staan bekend als goede organisators’

‘Nederlanders staan bekend als goede organisators’

Bouwen naar Duitse maatstaven

In het Duitse Emmerich zet een Nederlandse aannemer een distributiecentrum neer. Het centrum omvat straks 20.000 m² aan opslagruimte en 1.000 m² aan kantoorruimte. Het hele project wordt gebouwd door Nederlandse vakmensen en turnkey opgeleverd.

Duitsland is voor Tara Bouw al een vertrouwd werkgebied. Voor meerdere grote bedrijven bouwde zij distributiehallen, veelal met grote volumes. Het distributiecentrum Convent in het Duitse Emmerich is bestemd voor de opslag van kunststof granulaten en wordt in twee fasen gebouwd. Fase I – 12.000 m² – is in september 2019 turnkey opgeleverd. Fase II – nog eens 9.000 m² – is in april gestart. De uitdagingen die Tara Bouw hierbij tegenkomt, verschillen nauwelijks met die in Nederland.

Gecertificeerde producten

Tara Bouw is gevestigd in Doetinchem – vlakbij de Duitse grens – en dat heeft de stap om te bouwen voor Duitse opdrachtgevers zeker vergemakkelijkt. Geen files, korte reistijden en vanuit Nederland weinig concurrentie: Paul Bockting, directeur van Tara Bouw, ziet bijna alleen maar voordelen. “De communicatie gebeurt wel in het Duits”, vertelt hij. “We hebben ons goed moeten verdiepen in de Duitse regelgeving. In Duitsland zijn alleen Duitse producten toegestaan, gecertificeerd volgens het Duitse certificeringssysteem. Maar als je eenmaal weet waar je op moet letten, is het heel transparant.”

2-kopieren

Duitsers kiezen bij dc’s veelal voor een betoncasco;
Nederlanders geven de voorkeur aan een staalconstructie.

 

Strakke organisatie

Tara Bouw heeft inmiddels een netwerk opgebouwd waardoor werken in bouwteamverband gegund worden. Van bestek, ontwerp, werkvoorbereiding en statische berekeningen tot bouw en terreininrichting. “Nederlanders staan in de Duitse markt bekend als goede organisators”, vertelt Bockting. “Omdat we werken met vaste partners en strakke werkschema’s halen we zeer korte bouwtijden. Maar dat dit veel begeleiding en inzet van alle partijen vraagt, mag duidelijk zijn. Voor distributiecentrum Convent hebben we in de bouwvakvakantie en in meerdere weekenden doorgewerkt.”

4-kopieren

Alleen Duits gecertificeerde artikelen zijn toegestaan.

 

Explosievenruiming

Een bijzondere uitdaging in de eerste fase was het bouwterrein in Emmerich. Bockting: “In dit gebied vonden tijdens WOII veel oorlogsactiviteiten plaats. Omdat het werk met palen is gefundeerd, moesten er voor elke paal metaaldetecties worden uitgevoerd. Deze moesten worden voorgeboord en door de Duitse ‘EOD’ worden beoordeeld. Hier waren vier tot zes weken mee gemoeid.”

Qua bouwmethoden kan Tara Bouw naar eigen inzicht bouwen. “Duitse aannemers kiezen in de regel voor betonconstructies; in verband met de bouwsnelheid geven wij bij distributiecentra de voorkeur aan staalconstructies. Die keuze levert eigenlijk nooit problemen op en werkt sneller. Fase I is volgens planning verlopen. Natuurlijk hebben wij – net als de hele bouwwereld – te maken met een tekort aan professionals, maar hier plukken we de vruchten van vaste partners. Deze zetten voor ons een stapje extra om de deadlines te halen. Fase I is in september opgeleverd aan Covent & Schramm Grundbesitz GmbH; Fase II volgt eind september 2020.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details