Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nederland is 90 kilometer aan opslag voor papier rijker

Nederland is 90 kilometer aan opslag voor papier rijker

Het Landelijk Opslag Archief Emmen, een rijksgebouw van ongeveer 18.000 m2 groot, is opgeleverd door Dura Vermeer Bouw Hengelo. Het stamt uit 1984 en is geschikt gemaakt voor haar nieuwe gebruikers; het Nationaal Archief en De Belastingdienst. Het voormalige pand van de Topografische Dienst is getransformeerd van grijze kolos met kleine raampjes naar een gemêleerde, licht bronzen gevel met grote ramen.

In 2015 schreef het Rijksvastgoedbedrijf de prijsvraag uit, op basis van Design & Build.  Ontwikkelende bouwer Dura Vermeer heeft het project ontworpen en uitgevoerd in samenwerking met Architect LKSVDD, DWA, installateur Linthorst en Lucassen Bouwconstructies. Gisteren werd het gebouw officieel opgeleverd. Frans van Beek, projectmanager bij het Rijksvastgoedbedrijf, nam de sleutel in ontvangst.

90 kilometer aan opslagcapaciteit

Omgerekend is er 90 kilometer aan opslagcapaciteit voor papier gebouwd, dat is ongeveer 3 miljoen kilo aan papier. De vloerbelasting moest ongeveer 1000 kilo per m2 zijn. Een normaal kantoorpand komt niet eens op de helft. En met al dat papier is de nodige aandacht besteed aan de integratie van installaties, brandveiligheid, beveiliging en logistieke stromen. Er is plek voor het bewaren van 750.000 archiefdozen, met vaak gevoelige informatie, verrijdbare stellingen. De archiefstukken hebben een plek nodig waar strenge klimaateisen op van toepassing zijn, zodat ze niet kunnen vergaan door bijvoorbeeld vocht.

LOA Opslagcapaciteit Artikel Vakblad Platform Steden Bouw Nederland

Geen traditionele gasaansluiting nodig

Voor de energievoorziening en de klimaatbeheersing wordt gebruik gemaakt van de nieuwe duurzame technieken en materialen. Er is een warmte- en koudeopslag met warmtepompen en zonnepanelen. Traditionele gasaansluiting was niet nodig. Het gebouw is all-electric, waarbij gevels, daken en glas zeer goed worden geïsoleerd.

De belastingdienst en het LOA

De komende tijd wordt het ingericht met 156 werkplekken voor meer dan 220 gebruikers van de Belastingdienst. Het grootste gedeelte van het gebouw is straks voor de archiefstukken, waar waarschijnlijk zes mensen komen te werken. Zij hebben straks een enorme werkplek voor zichzelf. In juni 2019 staat de opening gepland.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details