Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Renovatie

Natuursteen voor gevelbekleding komt uit Zuid-Afrika

Gevelbekleding, trappen en vloeren in natuursteen geven gerenoveerd stadskantoor extra dimensie

Naamloos-1

17 november 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

In opdracht van BAM ging natuursteenspecialist Van Stokkum op zoek naar een gepaste oplossing voor de bekleding van de gevel en de realisatie van de trappen en vloeren voor het Stadskantoor in Tilburg.

Tekst | Johan Debaere  Beeld | DEDRIE Architecten

“Ik kreeg 3 jaar geleden de vraag van BAM om mee te doen aan de tender voor dit renovatieproject. In mei 2017 dienden we een eerste offerte in en in maart 2018 volgde de opdracht”, vertelt directeur Twan Smedts. “De Nero Afrika Impala voor de gevelbekleding kochten we bij een leverancier in de buurt van Johannesburg, waarmee we al meer dan 20 jaar samenwerken. Hij kon ons perfect begeleiden om de impact van de kleurverschillen zoveel mogelijk te beperken. We hebben de blokken deels laten polijsten, zodat we de kleur vooraf zagen en een homogene gevel konden realiseren. Die bestaat uit platen tussen de 1,5 en 1,92 m breed en 1,6 en 2,2 m hoog – op de verdieping zelfs 1,76 en 2,45 m.”

De betonconstructie van de bestaande gevel vertoonde veel oneffenheden, die door de aannemer gerepareerd werden. De maatverschillen werden opgevangen door een speciaal gevelconstructiesysteem tussen de achterliggende constructie en de nieuwe isolatieschil. “Onze engineer/modelleur Roy de Jong nam de voorbereidende werkzaamheden in 3D voor zijn rekening. Begin 2019 zijn we gestart met de productie van de elementen en dit jaar moet het volledige project afgerond zijn. We werkten met 12 à 14 mensen aan de gevelelementen en een team van 4 mensen realiseerde de vloeren en trappen”, sluit Smedts af. “We stonden in voor het ontwerp, de engineering en de productie, terwijl de montage door gespecialiseerd firma’s werd uitgevoerd. Dit was een moeilijke opdracht die technisch naar tevredenheid afgerond werd.”


Projectinfo

Nieuwe liftsystemen voor renovatieproject

Het Stadskantoor van Tilburg ondergaat een complete make-over en daarbij worden ook de liftsystemen vervangen. Aannemer BAM deed daarvoor een beroep op Orona, specialist in het ontwerpen, produceren, installeren, onderhouden en moderniseren van liften, roltrappen en rolpaden.

“We hebben in het verleden vaker met BAM samengewerkt, maar recent tekenden we een raamcontract waardoor we nu één van de vaste partners zijn voor de integratie en modernisering van liftsystemen in nieuwbouw- en renovatieprojecten”, stelt technisch commercieel adviseur Hans Boekraad. “Dit is een eerste project dat daaruit voortvloeit.”

Bij deze renovatie kregen de bouwpartners af te rekenen met heel wat uitdagingen, ook bij de liftsystemen. In de kern van het gebouw werden drie liften met een snelheid van 1,6 m/sec en een belasting van 1.275 kg naast elkaar voorzien die alle verdiepingen bedienen. Daarnaast werden een 1.000 kg shuttlelift met stopplaatsen in de kelder en op het gelijkvloers en twee goederenheffers voorzien. “We zijn een hele tijd met dit project bezig geweest. Zo moest er bekeken worden of de schachten wel recht waren en tijdens de montage kregen we ook af te rekenen met vocht”, licht Boekraad toe. “Bovendien is de binnenkant van de liften wel afgewerkt in standaard RVS, maar kozen architect en opdrachtgever natuursteen voor de vloer en buitenafwerking.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%