Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Natuursteen voor gevelbekleding komt uit Zuid-Afrika

Natuursteen voor gevelbekleding komt uit Zuid-Afrika

In opdracht van BAM ging natuursteenspecialist Van Stokkum op zoek naar een gepaste oplossing voor de bekleding van de gevel en de realisatie van de trappen en vloeren voor het Stadskantoor in Tilburg.

Tekst | Johan Debaere  Beeld | DEDRIE Architecten

“Ik kreeg 3 jaar geleden de vraag van BAM om mee te doen aan de tender voor dit renovatieproject. In mei 2017 dienden we een eerste offerte in en in maart 2018 volgde de opdracht”, vertelt directeur Twan Smedts. “De Nero Afrika Impala voor de gevelbekleding kochten we bij een leverancier in de buurt van Johannesburg, waarmee we al meer dan 20 jaar samenwerken. Hij kon ons perfect begeleiden om de impact van de kleurverschillen zoveel mogelijk te beperken. We hebben de blokken deels laten polijsten, zodat we de kleur vooraf zagen en een homogene gevel konden realiseren. Die bestaat uit platen tussen de 1,5 en 1,92 m breed en 1,6 en 2,2 m hoog – op de verdieping zelfs 1,76 en 2,45 m.”

De betonconstructie van de bestaande gevel vertoonde veel oneffenheden, die door de aannemer gerepareerd werden. De maatverschillen werden opgevangen door een speciaal gevelconstructiesysteem tussen de achterliggende constructie en de nieuwe isolatieschil. “Onze engineer/modelleur Roy de Jong nam de voorbereidende werkzaamheden in 3D voor zijn rekening. Begin 2019 zijn we gestart met de productie van de elementen en dit jaar moet het volledige project afgerond zijn. We werkten met 12 à 14 mensen aan de gevelelementen en een team van 4 mensen realiseerde de vloeren en trappen”, sluit Smedts af. “We stonden in voor het ontwerp, de engineering en de productie, terwijl de montage door gespecialiseerd firma’s werd uitgevoerd. Dit was een moeilijke opdracht die technisch naar tevredenheid afgerond werd.”


Projectinfo

Nieuwe liftsystemen voor renovatieproject

Het Stadskantoor van Tilburg ondergaat een complete make-over en daarbij worden ook de liftsystemen vervangen. Aannemer BAM deed daarvoor een beroep op Orona, specialist in het ontwerpen, produceren, installeren, onderhouden en moderniseren van liften, roltrappen en rolpaden.

“We hebben in het verleden vaker met BAM samengewerkt, maar recent tekenden we een raamcontract waardoor we nu één van de vaste partners zijn voor de integratie en modernisering van liftsystemen in nieuwbouw- en renovatieprojecten”, stelt technisch commercieel adviseur Hans Boekraad. “Dit is een eerste project dat daaruit voortvloeit.”

Bij deze renovatie kregen de bouwpartners af te rekenen met heel wat uitdagingen, ook bij de liftsystemen. In de kern van het gebouw werden drie liften met een snelheid van 1,6 m/sec en een belasting van 1.275 kg naast elkaar voorzien die alle verdiepingen bedienen. Daarnaast werden een 1.000 kg shuttlelift met stopplaatsen in de kelder en op het gelijkvloers en twee goederenheffers voorzien. “We zijn een hele tijd met dit project bezig geweest. Zo moest er bekeken worden of de schachten wel recht waren en tijdens de montage kregen we ook af te rekenen met vocht”, licht Boekraad toe. “Bovendien is de binnenkant van de liften wel afgewerkt in standaard RVS, maar kozen architect en opdrachtgever natuursteen voor de vloer en buitenafwerking.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details