Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Jaarboek 2020

Natuurlijke ventilatie en zonwering: dé sleutel tot gezond en comfortabel binnenklimaat

“Een duurzame samenleving gedreven door innovatie en met oog voor gezond leven en wonen voor iedereen: daar ligt de sleutel van het succes om onze economie er weer helemaal bovenop te helpen.”

Naamloos-2 kopiëren
Renson screens houden Gare Maritime in Brussel koel.

29 december 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Aan het woord is Paul Renson, CEO van het gelijknamige bedrijf dat met zijn innovatieve oplossingen voluit inzet op gezond wonen. Voor de bedrijfsleider is het de uitdaging van de toekomst om de mens opnieuw dichter bij de natuur te brengen. Precies dat doet Renson door de natuurelementen (zon, licht, lucht) slim in te zetten in het bouwproces.

Ook van scholen is bewezen dat de binnenluchtkwaliteit het concentratievermogen en dus ook de prestaties van de leerlingen beïnvloedt.

Iedereen wil vandaag grote ramen met veel natuurlijk daglicht binnenshuis en dat terwijl de klimaatopwarming zorgt voor steeds meer warme dagen en hittegolven per jaar. De binnentemperatuur onder controle houden is dan ook absolute prioriteit om oververhitting te vermijden. Een energieverslindende airco is niet de enige oplossing. Wel integendeel: die draagt zelfs nog bij aan de stijgende CO2-uitstoot. Renson engageert zich op dat vlak met een slimme totaaloplossing voor passief en duurzaam ‘koelen’ dankzij de combinatie van buitenzonwering en ‘nightcooling’. Daglicht beheren met dynamische en windbestendige doekzonwering zoals de Fixscreen van Renson is een eerste stap in de goede richting. Het is ook de meest efficiënte oplossing om te voorkomen dat het binnen snel opwarmt, want buitenzonwering houdt de zonnestralen tegen nog voor die de kans krijgen om het glas te bereiken. Grotere stromen frissere buitenlucht – via raamroosters of klapluiken, vast verwerkt in het frame van de ramen – kunnen ‘s nachts op hun beurt dienst doen om het binnen te laten afkoelen.

Invisivent ventilatieroosters bovenop de ramen en Healthconnectoren zorgen voor de best mogelijke binnenluchtkwaliteit.

Gezond leren en werken

Niet alleen thuis maar ook op kantoor is een gezond binnenklimaat essentieel. Voor Gare Maritime op de Brusselse Tour & Taxis-site ontwikkelde Renson windvaste doekzonwering op maat voor de omvangrijke raampartijen. Die voorkomen  op een natuurlijke manier oververhitting in de kantoren.

Ook van scholen is bewezen dat de binnenluchtkwaliteit het concentratievermogen en dus ook de prestaties van de leerlingen beïnvloedt. Dat weten ze ook in basisschool Sancta Maria in Gentbrugge, waar dankzij de Invisivent-raamventilatieroosters en Healthconnectoren van Renson – die continu het CO2-gehalte monitoren en op basis daarvan het afvoerdebiet van de vervuilde binnenlucht regelen – de klaslokalen altijd verzekerd zijn van frisse lucht.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%