Nationaal Archief
01:49
14-03-2019

Nationaal Archief | Emmen

‘Het gebouw moest volledig worden omgeturnd’

Stap voor stap naar een bijzonder ontwerp

Het voormalige pand van de Topografische Dienst in Emmen is omgebouwd tot filiaal van het Nationaal Archief in Den Haag. Met deze nieuwe bestemming werd het pand geschikt gemaakt voor drie miljoen kilo papieren documenten. Of spreekt 90 kilometer aan stellingen meer tot de verbeelding?

Feit is dat het nieuwe Nationaal Archief in Emmen geschikt gemaakt moest worden voor een zware belasting. Waar een gemiddeld kantoorgebouw een belastbaarheid vraagt van 400 tot 500 kg/m2, is in het Nationaal Archief sprake van een belastbaarheid van zo’n

Tekst: Liliane Verwoolde
Beeld: LKSVDD architecten
Projectinfo

Archiefkasten van extreem hoge kwaliteit
Negentig kilometer archiefruimte leveren, dat wil iedere ondernemer die ook maar iets te maken heeft met opslagruimtes. Dat gold dus zeker ook voor Bruynzeel, de marktleider op dit gebied. Maar zelfs voor deze gerenommeerde specialist vroeg het anderhalf jaar voordat het Nationaal Archief bewezen achtte dat Bruynzeel de juiste producten zou leveren. 

“Het inrichten van archiefruimtes is bij ons aan de orde van de dag”, vertelt Roy Opstals, projectleider van Bruynzeel. “De inrichting van het Nationaal Archief was echter het grootste en meest prestigieuze project dat in de afgelopen jaren voorbij was gekomen. We wilden dat heel graag binnenhalen, maar moesten hiervoor wél beschrijven hoe we aan niet minder dan 125 kwaliteitseisen zouden voldoen en dat veelal onderbouwd met bewijsmateriaal.”

Maatwerkkasten
Nadat de tekeningen waren goedgekeurd, volgde voor Bruynzeel de volgende uitdaging. Het project vroeg grote hoeveelheden staal in een markt waarin prijzen, beschikbaarheid en levertijden uitgesproken grillig zijn. Toen ook deze uitdaging was overwonnen, kwam Bruynzeel op haar eigen vakgebied. “We hebben voor het archief prachtige maatwerkkasten ontwikkeld, waarbij onze standaardproducten zijn aangepast naar de wensen en afmetingen van het Nationaal Archief.” Op deze manier leverde Bruynzeel kilometers stalen archiefkasten, waarvan de grootste 14,5 m lang, 2,6 m hoog en 0,8 m diep is. Met acht vakken levert deze kast zo’n 224 m¹ opslagcapaciteit. “Voor 90 km zouden dus 400 kasten nodig zijn van dit formaat”, rekent Opstals voor. “In december 2018 hebben we de klus afgerond. Het resultaat is indrukwekkend. Niet alleen de kasten, maar ook de afmetingen van de ruimtes zijn imposant. Het was bijzonder om hierbij betrokken te zijn.”

Nationaal Archief

Stedenbouw partners

kunstgrasKP Interieur