Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nationaal Archief, Emmen | Een totaal nieuw interieur, strak en duurzaam

Nationaal Archief, Emmen | Een totaal nieuw interieur, strak en duurzaam

Ontwerpen in lijn met de bestaande constructie

Met de transformatie van het Nationaal Archief is ook het gehele interieur aangepakt. Het interieur is nieuw en oogt modern, maar wekt toch de indruk dat het er altijd heeft gestaan. Vergaderruimtes, kasten en pantry’s volgen consequent de lijnen van de constructie, waardoor een rustiek geheel is ontstaan.

Ontwerper, producent en uitvoerder van het interieur is KP Interieur. In samenwerking met Van Eijk & Van der Lubbe architecten heeft zij in eerste instantie een totaalprijs overhandigd voor de vernieuwing van het interieur. Vervolgens was het de uitdaging om het interieur ook binnen het vastgestelde budget te realiseren. “Er was volop ruimte voor eigen inbreng”, vertelt Jeroen Schopman, directeur van KP Interieur. “In feite hadden we alleen een tekening met het vloeroppervlak gekregen. Maar we wilden ook het best mogelijke product leveren. Uiteindelijk hebben we een half jaar besteed aan de voorbereiding van het project en een half jaar aan de uitvoering ervan.”

In lijn met de bouwkundige lijnen
Om het interieur perfect te laten aansluiten op de wanden in het gebouw, nam KP Interieur deze als vertrekpunt voor de maatvoering. Zo werden de nieuwe receptiebalie, de trapopgang met nieuwe treden en de banken, tafels, lockerkasten en scheidingswanden volledig in lijn met de bouwkundige lijnen ontworpen. “Het was een uitgebreid project”, vertelt Schopman. “Het hele gebouw is voorzien van een nieuw interieur. Daarbij moesten we rekening houden met de installaties. De meeste installaties zijn voor het oog weggewerkt.” 

KP Interieur

Samenwerking met betrokken partijen
De samenwerking startte met een kennismaking, waarna al snel een goed gesprek in de studio volgde. Hierbij waren de bouwer, architect en opdrachtgever aanwezig. “Hoe eerder we mee kunnen denken, hoe eerder we alle betrokken partijen kunnen informeren over de mogelijkheden. We ondernemen hiervoor vaak uitgebreide zoektochten en luisteren goed naar de wensen en eisen. Zo werken we hele prille voorstellen al uit in 3D en bemonsteren we details met het materiaal dat in eerste instantie de voorkeur heeft. Pas als de keuzes definitief zijn, gaat het ontwerp naar de tekentafel, de afdeling Werkvoorbereiding en Calculatie.”

Realisatie van maatwerkoplossingen
Als ontwerpen definitief zijn, worden ze digitaal naar de machines gestuurd, waar de meubelmakers het werk overnemen. In de 1.600 m² grote productieruimte – het kloppend hart van KP Interieur – realiseren zij de ontwerpen exact op maat, zodat ze op de plaats van bestemming zonder problemen gemonteerd kunnen worden. Schopman: “We hebben veel ervaring op het gebied van grote projecten. We hebben maatwerkoplossingen geleverd voor diverse scholen, musea, kantoren, zorginstellingen en horecaondernemingen.”

Bij het Nationaal Archief zat de uitdaging voor KP Interieur niet zozeer in de interieuronderdelen, als wel in de gestelde kaders. “We waren aan een budget gebonden en hielden met alle wensen en eisen rekening, waaronder natuurlijk die van de gebruiker en de architect. Maar we wilden ook onze eigen creatieve inbreng hebben. Het is belangrijk dat interieurelementen werken, dat ze doen waarvoor ze zijn ontworpen en een lange tijd meegaan.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details