Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Productinformatie

Naadloos plafond- en wandsysteem optimaliseert akoestiek in rechtbank

Rockfon—Nieuwe-Rechtbank-Amsterdam-©-Marcel-Steinbach-(1)(ENT
Een indrukwekkend gerechtsgebouw met hoge publieke ruimtes.

Tekst | Tjerk van Duinen

Beeld | Marcel Steinbach

29 juli 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Het is een indrukwekkend gerechtsgebouw geworden met hoge publieke ruimtes en imposante glazen en natuurstenen wanden en vloeren. Om in deze ruimtes met harde materialen toch de juiste akoestische balans te verkrijgen, zijn in verschillende ruimtes de plafonds en wanden voorzien van Rockfon Mono Acoustic panelen. KAAN Architecten koos nadrukkelijk voor dit naadloze plafond- en wandsysteem, mede vanwege de strakke, monolithische uitstraling. Verwol Complete Interieurrealisatie uit Delft plaatste het systeem. 

De rechtbank is niet alleen een indrukwekkend, maar ook een menselijk gebouw: transparant en toegankelijk. Bijzonder is onder meer dat de publieke foyer aan alle zijden direct aan de gevel van het gebouw ligt. Architect en projectleider Luuk Dietz van KAAN Architecten: “Deze gevel, die loopt van de begane grond tot aan de derde verdieping, is volledig transparant, waardoor je vanuit de foyer de stad in kunt kijken en vanuit de stad in de foyer kunt kijken. Het Rockfon Mono Acoustic plafond dient hier eigenlijk als blikvanger, omdat het een naadloos, vlak en fijnkorrelig strak systeem is waarin allerlei installaties weggewerkt kunnen worden. Daarnaast voldoet dit systeem uiteraard volledig aan de strenge akoestische eisen waaraan deze hoge, publieke ruimte moet voldoen.” Om de nagalmtijd extra te reduceren, zijn in de centrale vide van de foyer ook de wanden met Rockfon Mono Acoustic panelen afgewerkt.

Onzichtbare luiken

Voor de spraakverstaanbaarheid gelden voor alle ruimtes in het gebouw strenge eisen voor de nagalmtijd. De Rockfon Mono Acoustic systemen zijn daarom ook toegepast in de zittingszalen en in het open werkplein op de vijfde verdieping, dat uitkomt op de vergaderzalen, de bibliotheek, het restaurant, de kleinere zittingszaaltjes waar de gehechten worden binnengebracht en de vide die langs alle kantoorverdiepingen loopt. In totaal is 13.500 m2 aan Rockfon Mono Acoustic panelen toegepast. “Het ziet eruit als een gestucte wand of plafond”, zegt Dietz. “Om toch bij de installaties te kunnen, zijn ronde luiken in het plafond gemaakt die dezelfde afwerking hebben als de Rockfon Mono Acoustic panelen en die niet opvallen, omdat ze het ritme volgen van de andere componenten van het plafond.”

Samenwerking

De intensieve samenwerking met de bouwpartners was voor Dietz één van de mooiste dingen om te benoemen. “Het gebouw is uiteindelijk tot in alle details zo goed gelukt, omdat alle partijen gelijkgestemd zijn en als partners meedachten in het bouwproces. Samenwerking met partijen die op één lijn zitten maakt dit tot een geslaagd project.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details