Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Na inname worden sandwichpanelen weereen grondstof’
“We hebben een ambitieuze mindset over duurzaamheid.”

‘Na inname worden sandwichpanelen weereen grondstof’

Recycling PIR-isolatiemateriaal

Jarenlang was PIR-isolatiemateriaal niet te recyclen. Dat betekende dat de isolatiekern in sandwichpanelen aan het eind van de levensduur naar de stort moest. FALK Bouwsystemen introduceerde sandwichpanelen met een recyclebare isolatiekern en gaat nu nog een stap verder: zaagafval kan gratis ingenomen worden voor recycling.

“Sandwichpanelen hebben geweldige eigenschappen: je kunt er razendsnel mee bouwen, er zijn zeer veel verschillende mogelijkheden om je pand te bekleden en ze hebben uitstekende isolerende eigenschappen. Tot voor kort was er één belangrijk nadeel: het isolatiemateriaal erin was niet te recyclen”, vertelt Rutger van der Laan van FALK Bouwsystemen. Daarom introduceerde FALK het label CradleCore®: sandwichpanelen die aan het eind van hun levensduur gegarandeerd gerecycled worden.

“Onze CradleCore-panelen komen met terugnamegarantie.”

Ambitieus 

“We zijn een relatief jong bedrijf”, vertelt Van der Laan. “We kwamen in 2007 in een reeds bestaande markt en zetten er samen de schouders onder, zodat we nu in Nederland marktleider zijn. Diezelfde ambitieuze mindset hebben we op het gebied van duurzaamheid. We stelden onszelf de vraag: welke toekomst heeft het sandwichpaneel in een circulaire wereld? Een sandwichpaneel bestaat uit twee staalplaten met daar tussenin PIR-isolatiemateriaal. PIR heeft goede eigenschappen tijdens het gebruik, maar gold altijd als niet-recyclebaar. Daar kun je op verschillende manieren een oplossing voor zoeken. Je kunt er bijvoorbeeld naar streven om minder PIR te gebruiken, maar ons uitgangspunt was dat je een manier moet vinden om PIR te recyclen. Dat is ons gelukt. Ongeveer drie jaar geleden maakten we de cirkel rond met onze doorbraak in PIR-recycling.”

Samenwerking

“In de praktijk gaat het als volgt”, licht Van der Laan toe. “Je koopt bij ons een sandwichpaneel met CradleCore®-kern met terugnamegarantie. Daarmee krijg je de garantie dat ons zusterbedrijf InSus in Duiven de panelen aan het einde van hun levensduur zal innemen. InSus scheidt de staalplaten en het PIR-isolatiemateriaal. Het staal gaat naar de hoogovens voor recycling en de isolatiekern wordt vermalen en verpulverd tot een nieuwe grondstof voor onze sandwichpanelen of de InSus isolatieplaten.” Het proces is nu in een eerste fase. “Daarbij monitoren we nauwkeurig: wat doet dit proces met de prestaties van PIR? Hoe kunnen we het proces verbeteren en uitbreiden? Nu we weten hóe PIR gerecycled kan worden, gaan we verder met uitzoeken hoe we dat op grote schaal kunnen doen en hoe we het kunnen optimaliseren. Daarom ook is de samenwerking met InSus zo waardevol. Zij is expert op het gebied van recycling, wij op het gebied van sandwichpanelen en hun prestaties. Samen kunnen we het proces en het product continu verbeteren.”

De productie van CradleCore-panelen.

Gratis inname zaagafval

Per 1 februari gaat FALK Bouwsystemen echter nog een stap verder met recycling. “In het proces werd het zaagafval van de Cradle­Core® sandwichpanelen al ingenomen voor recycling. Nu zetten we nog een stap: we nemen het zaagafval van al onze panelen gratis in. Dat zaagafval ontstaat tijdens de bouw: er moet een kozijn of een deur in het sandwichpaneel, er moet ergens een hoekje vanaf of een hap uit, … Vroeger moesten al die stukken naar de stort, nu kunnen we ze weer innemen en gebruiken als grondstof. Win-win. Onze klanten besparen op stortkosten en op deze manier zorgen wij ervoor dat sandwichpanelen geen afval, maar een waardevolle nieuwe grondstof vormen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details