In een van de drukste uitgaansgebieden van Amsterdam, de Reguliersdwarsstraat, legt ontwikkelende bouwer Van Wijnen de laatste hand aan de renovatie en transformatie van Munthof. Van dit grotendeels uit parkeerlagen bestaande monumentale pand maakt Van Wijnen een prettige plek om te werken.
Munthof werd tussen 1966 en 1969 gebouwd als parkeergarage, met vijf parkeer- en twee kantoorlagen. Inspelend op de wens van Amsterdam het centrum autoluw te maken, bouwde Van Wijnen drie parkeerlagen – inclusief de wokkelvormige parkeerhelling, om tot kantoorvloeren. De bestaande kantoorlagen voldoen weer aan de eisen van vandaag en morgen. Tegelijkertijd is het monumentale karakter zo veel mogelijk in ere hersteld. De oorspronkelijke kleuren, monumentengroen en leverbruin met witte banden, zijn teruggebracht en de nieuwe aluminium puien hebben een jaren-zestig-uitstraling. De bovenste parkeerlaag, het platte dak, voorziet Van Wijnen van een opbouw met kantoorfunctie.
Labelsprong
De werkzaamheden startten begin april dit jaar. Na asbestsaneringen en sloopwerkzaamheden bouwde Van Wijnen de parkeerlaag op de vierde verdieping om tot een kantoorfunctie, met onder meer entreehallen en pantry’s. Daarna volgde de renovatie van de bestaande kantoorlagen op de derde en tweede verdieping. “Op de kantoorverdiepingen pasten we uiteenlopende energiebesparende maatregelen toe”, zegt Rembrandt Freitag, projectbegeleider bij Van Wijnen. “Zo hebben we de vloeren, gevels en wanden geïsoleerd. Verder passen we zonwerende triplebeglazing, ledverlichting en zonnepanelen toe. Klimaatplafonds, gekoeld en verwarmd via twee warmtepompen, zorgen voor een aangenaam en goed beheersbaar klimaat.” Van Wijnen heeft ook gerecycled materiaal toegepast. Het akoestisch spuitwerk aan het plafond bestaat uit oude krantenknipsels. Door de grootschalige ingreep maakt het gebouw een flinke labelsprong van G naar A+.
Beeld: Buro JP.
Markante dakopbouw
Het sluitstuk van de werkzaamheden bestaat uit de dakopbouw: een markante glazen constructie met daarop een groen dak als waterbuffer. Freitag: “De allesbehalve standaard vorm, met allerlei rondingen, maakte dat we het staal, glas en dak in BIM modelleerden. En met een glazen pui van drie- tot vierhonderd kilogram per ruit was ook de montage een flinke uitdaging. De opbouw is inmiddels wind- en waterdicht. We zijn nu bezig met het spectaculaire plafond, bestaande uit driehoeken die door de staalconstructie heen zakken.”
Slimme logistieke oplossingen
De complexe logistiek loopt als rode draad door dit binnenstedelijke project. Er is nagenoeg geen bouwplaats en het drukke uitgaansleven rond het gebouw gaat gewoon door. Freitag: “Om het verkeer en het uitgaanspubliek zo min mogelijk te belasten, en om hun veiligheid te garanderen, plannen we alle werkzaamheden nauwgezet in. Tijdens bepaalde werkzaamheden zetten we verkeersregelaars in.” De complexe locatie vraagt ook om slimme praktische oplossingen. Zo vonden de werkzaamheden aan de gevel van de verdiepingen plaats vanaf hangbakken in plaats van steigers. De bevoorrading gebeurde via de oude, wokkelvormige parkeeropgang. De staalconstructie voor de opbouw werd gemonteerd met een op het dak gepositioneerde ‘gekko-kraan’. Het glas voor de opbouw werd met een autolaadkraan met glaszuigers over de weg heen op het dak geplaatst.
Samen bouwen
“Zo’n uitdagend project valt of staat met goede samenwerking en communicatie”, vervolgt Freitag. “Mede dankzij de uitstekende samenspraak en afstemming met vastgoedbedrijf Cushman & Wakefield en onze neven- en onderaannemers, maar ook met de gebruikers van de omliggende panden, bouwen we op deze bijzondere locatie een fijne en toekomstbestendige werkomgeving.”