Munthof
01:48
07-03-2019

Munthof | Amsterdam

Monumentale parkeergarage wordt toekomstbestendige werkomgeving

In een van de drukste uitgaansgebieden van Amsterdam, de Reguliersdwarsstraat, legt ontwikkelende bouwer Van Wijnen de laatste hand aan de renovatie en transformatie van Munthof. Van dit grotendeels uit parkeerlagen bestaande monumentale pand maakt Van Wijnen een prettige plek om te werken.

Munthof werd tussen 1966 en 1969 gebouwd als parkeergarage, met vijf parkeer- en twee kantoorlagen. Inspelend op de wens van Amsterdam het centrum autoluw te maken, bouwde Van Wijnen drie parkeerlagen – inclusief de wokkelvormige parkeerhelling, om tot kantoorvloeren. De bestaande kantoorlagen voldoen weer aan de eisen van vandaag en morgen. Tegelijkertijd is monumentale karakter zo veel mogelijk in ere hersteld. De oorspronkelijke kleuren, monumentengroen en leverbruin met witte banden, zijn teruggebracht en de nieuwe aluminium puien hebben een jaren-zestig-uitstraling. De bovenste parkeerlaag, het platte dak, voorziet Van Wijnen van een opbouw met kantoorfunctie.

Munthof

Labelsprong
De werkzaamheden startten begin april dit jaar. Na asbestsaneringen en sloopwerkzaamheden bouwde Van Wijnen de parkeerlaag op de vierde verdieping om tot een kantoorfunctie, met onder meer entreehallen en pantry’s. Daarna volgde de renovatie van de bestaande kantoorlagen op de derde en tweede verdieping. “Op de kantoorverdiepingen pasten we uiteenlopende energiebesparende maatregelen toe”, zegt Rembrandt Freitag, projectbegeleider bij Van Wijnen. “Zo hebben we de vloeren, gevels en wanden geïsoleerd. Verder passen we zonwerende triplebeglazing, ledverlichting en zonnepanelen toe. Klimaatplafonds, gekoeld en verwarmd via twee warmtepompen, zorgen voor een aangenaam en goed beheersbaar klimaat.” Van Wijnen heeft ook gerecycled materiaal toegepast. Het akoestisch spuitwerk aan het plafond bestaat uit oude krantenknipsels. Door de grootschalige ingreep maakt het gebouw een flinke labelsprong van G naar A+.

Munthof

Beeld: Buro JP.

Markante dakopbouw
Het sluitstuk van de werkzaamheden bestaat uit de dakopbouw: een markante glazen constructie met daarop een groen dak als waterbuffer. Freitag: “De allesbehalve standaard vorm, met allerlei rondingen, maakte dat we het staal, glas en dak in BIM modelleerden. En met een glazen pui van drie- tot vierhonderd kilogram per ruit was ook de montage een flinke uitdaging. De opbouw is inmiddels wind- en waterdicht. We zijn nu bezig met het spectaculaire plafond, bestaande uit driehoeken die door de staalconstructie heen zakken.”

Slimme logistieke oplossingen
De complexe logistiek loopt als rode draad door dit binnenstedelijke project. Er is nagenoeg geen bouwplaats en het drukke uitgaansleven rond het gebouw gaat gewoon door. Freitag: “Om het verkeer en het uitgaanspubliek zo min mogelijk te belasten, en om hun veiligheid te garanderen, plannen we alle werkzaamheden nauwgezet in. Tijdens bepaalde werkzaamheden zetten we verkeersregelaars in.” De complexe locatie vraagt ook om slimme praktische oplossingen. Zo vonden de werkzaamheden aan de gevel van de verdiepingen plaats vanaf hangbakken in plaats van steigers. De bevoorrading gebeurde via de oude, wokkelvormige parkeeropgang. De staalconstructie voor de opbouw werd gemonteerd met een op het dak gepositioneerde ‘gekko-kraan’. Het glas voor de opbouw werd met een autolaadkraan met glaszuigers over de weg heen op het dak geplaatst.

Munthof

Samen bouwen
“Zo’n uitdagend project valt of staat met goede samenwerking en communicatie”, vervolgt Freitag. “Mede dankzij de uitstekende samenspraak en afstemming met vastgoedbedrijf Cushman & Wakefield en onze neven- en onderaannemers, maar ook met de gebruikers van de omliggende panden, bouwen we op deze bijzondere locatie een fijne en toekomstbestendige werkomgeving.”   

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: Van Wijnen
Projectinfo

Verwarming, sanitair en elektra onder één dak
Lomans vernieuwt alle E- en W-installaties voor de transformatie van project Munthof in Amsterdam. De totaalinstallateur werkt in directe opdracht van vastgoedbedrijf Cushman & Wakefield en treedt dus op als nevenaannemer van Van Wijnen.

Aan de installaties lagen een bestek en een installatieontwerp ten grondslag. De in het ontwerp opgenomen locatie van de warmtepompen, die bijdragen aan de flinke labelverbetering van het gebouw, vormde gedurende het proces een aandachtspunt. “De warmtepompen waren in eerste instantie op het dak voorzien”, zegt projectleider Marvin van Dam van Lomans. “Op aangeven van de gemeente moesten de warmtepompen echter uit het zicht onttrokken worden. Zij zouden het monumentale gevelbeeld verstoren en voor geluidsoverlast zorgen. Na het nodige reken- en tekenwerk hebben we ze verplaatst vanaf het dak naar de binnentuin en uiteindelijk naar de inpandige parkeergarage op de eerste verdieping.” 

Munthof

Beeld: Buro JP.

Vloerverwarming
Als totaalinstallateur neemt Lomans het hele scala aan gebouwgebonden installaties op zich. Van verwarming, koeling en sanitair tot verlichting, krachtstroom en regeltechniek. “Verwarming en koeling gebeurt via vloerverwarming en klimaatplafonds”, zegt Van Dam. “De vloeren van de verdiepingen waren echter maar zo’n tien centimeter dik en niet geschikt voor een traditioneel vloerverwarmingssysteem. We hebben hier dan ook een vloerverwarmingssysteem toegepast dat ingefreesd is in Fermacell-platen. Om deze vloerverwarming te kunnen realiseren en om de vloeren geluidswerend te maken, werden de vloeren eerst voorzien van een tien centimeter dikke magnesietvloer. Daarop bracht de aannemer het Fermacell-systeem aan voor onze vloerverwarming.”

Klimaatplafonds
De klimaatplafonds zijn uitgevoerd in strekmetaal, met daarop gesoldeerd de koel-verwarmingsleidingen voor een hoge warmte- en koelteafgifte. Voor de toevoer van verse lucht zitten in de klimaateilanden op het strekmetaal luchtroosters. Van Dam: “De verlichtingsarmaturen zijn op maat gemaakt en maken, uitgevoerd in een bandraster, onderdeel uit van het klimaatplafond. In een deel van de led-armaturen zijn daglicht- en aanwezigheidssensoren geïntegreerd. Het leuke aan deze klimaatplafonds is dat veel van ons werk in het zicht blijft.”

Goede samenwerking
De bestaande kantoorlagen op de tweede en derde verdieping, alsmede de tot kantoorlaag getransformeerde parkeerlaag op de vierde verdieping, zijn inmiddels van alle installaties voorzien. Tot aan de oplevering begin volgend jaar is Lomans met name nog bezig met de opbouw op de vijfde verdieping. “Samen met Van Wijnen geven we hier bouwkundig en installatietechnisch invulling aan”, aldus Van Dam. “De samenwerking met Van Wijnen verloopt zeer goed en is wat ons betreft het begin van meer gezamenlijke werken.”

Stedenbouw partners

Van WijnenTilburgse Spoorzone