Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Multifunctioneel ensemble 2Amsterdam ‘uniek voor de Zuidas’
Eindbeeld van het ensemble.

Multifunctioneel ensemble 2Amsterdam ‘uniek voor de Zuidas’

Het programma bestaat uit een semipublieke tuin, openbare lobby’s, flexibele, multi-tenant kantoorruimten en een viersterrenhotel met skybar. Han van den Born van KCAP Architects&Planners vertelt over de uitdagingen en kansen die leidden tot het ontwerp.

Wat zijn de doelstellingen van de herontwikkeling en stedenbouwkundige uitgangspunten?

“Monofunctionaliteit wordt multifunctionaliteit, een uitdrukkelijke wens van Bureau Zuidas voor het gehele gebied, en van de opdrachtgevers voor deze torens. Het programma combineert daarom niet alleen kantoor- en hotelfuncties maar biedt ook publiek toegankelijke ruimtes. Wij hebben getracht de karakteristieke ronde gevels van de gebouwen van Ellerman, Lucas en Van Vugt terug te laten komen in het ontwerp en hebben binnen de rooilijnen een nieuw stedenbouwkundig kader geschapen, onder meer resulterend in het onder het maaiveld brengen van het parkeren en het aanleggen van een binnentuin. Vervolgens kwam de invulling van de opstallen in beeld.”

2Amsterdam wordt gevormd door de blauwe en de zwarte toren in het midden.

Kun je het ontwerp van beide torens omschrijven?

“De opdrachtgever wilde in de ene toren een hotel en in de andere hoogwaardige kantoren aangepast aan de eisen des tijds. Om met het laatste te beginnen: geen kantoorcellen maar open ruimtes. De oostelijke toren is ‘verdikt’ en biedt samen met het nieuwe horizontale plintvolume grote vrije vloervelden die geschikt zijn als multi-tenant kantoorruimte. Een groot atrium brengt het daglicht tot diep in het gebouw en creëert mogelijkheden voor interactie tussen de vloeren. De westelijke hoteltoren is opgehoogd met drie verdiepingen, met een skybar die een onbelemmerd uitzicht biedt op de omgeving.”

Wat waren de ontwerptechnische uitdagingen?

“Het concept beoogt enerzijds onderscheid te maken tussen de twee torens in hun programmering, en tegelijkertijd het karakter als ensemble te benadrukken. Het is een twin-project, zoals ik dat noem, voor één opdrachtgever. Wij hadden een zeer goed uitgewerkt TO toen de uitvoerende partijen in beeld kwamen, en doen de esthetische directievoering. Ik moet zeggen dat dit uitstekend gaat. Bouwer J.P. van Eesteren heeft veel ervaring met dergelijke complexiteit; gedelegeerd ontwikkelaar Provast kennen wij uit diverse andere projecten, waaronder De Monarch I, een transformatie in het Haagse zakendistrict. Het ondergronds brengen van de parkeervoorziening, deels onder de fundering van bestaande gebouwen, is een technisch kunststukje.”

De ronde gevels zijn een verwijzing naar het oorspronkelijke ontwerp.

Wat heeft de ‘genius’ van locatie en gebouwen opgeleverd? 

“De doorlopende glazen gevel tussen de twee gebouwen en de nieuwe plint, die de twee torens visueel samenbinden, zorgen voor eenheid. Hierdoor wordt een stedelijk ensemble gecreëerd dat de concurrentie aankan met de omliggende gebouwcomplexen, voornamelijk het WTC en het Atriumgebouw. De entrees van 2Amsterdam zijn verlegd in de richting van station Amsterdam Zuid, dat steeds belangrijker wordt. De semipublieke bedrijfstuin zal een unieke plek worden in de drukke stedelijke ruimte en de toegankelijke skybar bovenin het hotel is een prima toevoeging aan de multifunctionele stedelijkheid die we allemaal graag willen aan de Zuidas.”  


Bouwinfo

Opdrachtgever Commerz Real

Ontwikkelaar Provast

Architect​ KCAP Architects&Planners

Engineer & Build (bouw en installaties) TBI-onderneming J.P. van Eesteren

Bouwperiode november 2018 – medio 2021

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details