Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Multi-tenant kantoorgebouw op een eiland
Paulina is het nieuwe, energieneutrale multi-tenant kantoorgebouw op Businesspark Honderdland, gesitueerd op een eiland.

Multi-tenant kantoorgebouw op een eiland

Paulina is een opvallende naam voor een al even in het oog springend gebouw op een eiland. Dit energieneutrale multi-tenant kantoorgebouw op Businesspark Honderdland in Maasdijk is genoemd naar de moeder van Clarens van der Hout van de gelijknamige vastgoedontwikkelaar. Moen & van Oosten Architekten heeft de plannen ontworpen en Van Mierlo Bouw & Ontwikkeling uit Maasdijk kreeg de opdracht om dit project te bouwen. Het ontwerp is gebaseerd op een centrale as, die in het gebouw doorgezet wordt in de vorm van een ‘groen’ atrium. Links en rechts van deze transparante centrale ruimte zweven de kantoorvleugels, die opvallen door hun glazen gevels in combinatie met lichte aluminium gevelbanden. 

De inspiratie voor zijn kantoorgebouw op een eiland haalde Clarens van der Hout bij architect Moen, die tijdens een presentatie aangaf eens een project met meerdere eilanden naast elkaar te willen realiseren. Paulina bevindt zich op de kop van een eiland en was onderdeel van de laatste fase van de uitbreiding van Businesspark Honderdland in Maasdijk. De bouwpartners wilden geen optelsom van bureaus creëren, maar wel een gebouw dat een community wil scheppen voor bedrijven.

Het complete gebouw steunt op stalen pilaren en wordt zo boven het maaiveld opgetild.

Groene long

“Het ontwerp is opgebouwd rond een centrale as, die over het eiland loopt en wordt doorgezet in het gebouw in de vorm van een atrium. Deze centrale ruimte vormt als het ware de groene long van het gebouw, met tropische bomen die in de grond geworteld zijn en een groen dakterras. Links en rechts bevinden zich de kantoorvleugels”, zegt Wim van der Ploeg, projectleider bij Van Mierlo Bouw & Ontwikkeling. “Het complete gebouw rust op stalen pilaren en een imposante trap en twee lichtgevende kernen zorgen voor de ontsluiting met het terrein. Zo ontstaat een overdekt parkeergebied onder het gebouw. De eerste verdieping werd uitgewerkt als semipublieke ruimte met een flexibele inrichting waarbinnen ontmoetingsruimten, flexwerkplaatsen, vergader- en presentatieruimten en horeca gecombineerd worden. Opvallende elementen aan de verdiepingen zijn de lichte aluminium gevelbanden, die als glazenwassersbalkons met vaste buitenzonwering functioneren en in het atrium doorlopen.”

De lichte aluminium gevelbanden dienen als glazenwassersbalkon en vaste zonwering en lopen ook door in het atrium.

Uitdagend bouwproject

Paulina omvat 4.000 m² aan kantoorruimte en 800 m² aan horeca en algemene voorzieningen. Naast de transparantie en het groene karakter valt deze nieuwbouw ook op door de duurzaamheid, energieneutraliteit en het gebruik van hernieuwbare materialen. “Dit gebouw maakt onder meer gebruik van warmtepompen en een klimaatsysteem in de plafonds. Zonnepanelen zorgen voor de opwekking van de benodigde energie”, aldus Van der Ploeg. “Er worden ook stappen gezet richting circulariteit. Alle puien bestaan uit recycled aluminium en voor de plafonds en lambrisering is plato-hout gebruikt, dat gekookt en gebakken is.”

“Als familiaal bouwbedrijf dat 95 jaar bestaat, hebben we een ruime ervaring en ‘knowhow’ in de meest uiteenlopende projecten: woningbouw, utiliteit, winkelcentra en zorgvastgoed. Toch was dit project technisch een grote uitdaging door de combinatie van heel veel verschillende elementen en aansluitingen. Het skelet is helemaal in staal met in beide kantoorvleugels een betonnen kern. Verder wordt glas gecombineerd met gevel­elementen in aluminium, staal en composiet. De realisatie van het atrium met zijn zogenaamde kassengevels en het glazen dak was heel arbeidsintensief en het vereiste een zorgvuldige coördinatie en planning om alles tijdig ter plaatse te krijgen en met de hoogwerker te monteren. We zijn dan ook heel tevreden met het eindresultaat van het project, dat we dankzij een goede samenwerking en communicatie met de bouwpartners gerealiseerd hebben. Alle kantoren zijn casco opgeleverd, waarna de huurders de ruimten volgens hun wensen verder afbouwen.”  

Het imposante glazen atrium vormt de verbinding tussen de beide zwevende kantoorvleugels.

Imposant atrium verbindt kantoorgebouwen

De symmetrisch opgebouwde vleugels van het multi-tenant kantoorgebouw Paulina in Maasdijk zweven als het ware naast een indrukwekkend glazen atrium met prachtige transparante glazen gevels, een huzarenwerkje van Allicon Aluminium Lichtconstructies BV. De firma uit Kwintsheul realiseert glasconstructies met staal en aluminium voor de meest uiteenlopende projecten: glasoverkappingen, vliesgevels, galerijafdichtingen, klimaatgevels, …. Alles wordt op maat uitgewerkt om aan de wensen en eisen van de opdrachtgever te voldoen. 

“We werden in 2019 door Moen & van Oosten Architekten bij dit project betrokken om mee te denken over het ontwerp en om de ideeën te vertalen in een technisch en budgettair haalbaar concept. Vervolgens stonden we in voor de engineering en realisatie van het volledige atrium”, vertelt directeur Jorien Boer. “De industriële look met stalen kokers van dit centraal gedeelte sluit perfect aan bij de traditionelere stijl met aluminium kokerprofielen van de kantorenvleugels. De gevels zijn ontworpen in combinatie met de loopbruggen in het atrium. Zo steunen de loopbruggen verticaal af op de gevelprofielen, terwijl die profielen zelf horizontaal op de loopbruggen afsteunen – een doordacht maar uitdagend samenspel van elementen.”

Alhoewel het atriumdak transparant is en veel daglicht binnenlaat, wordt oververhitting in de ruimte vermeden. “We integreerden geïsoleerde sandwichpanelen aan de zuidzijde, terwijl zonwerende beglazing de instraling van de zon aan de noordzijde onder controle houdt. Bovendien kunnen de ramen over een lengte van 10 meter met behulp van één enkele motor geopend worden om een intensieve natuurlijke ventilatie mogelijk te maken”, sluit Boer af. “Deze techniek wordt vaak toegepast in de glastuinbouw. De klimaatbeheersing wordt computergestuurd op basis van temperatuur, windrichting, windsnelheid en neerslag én communiceert met het gebouwbeheersysteem.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Van der Hout Vastgoed B.V., Maasdijk
  • Architect Moen & van Oosten Architekten, Rotterdam
  • Hoofdaannemer Van Mierlo Bouw & Ontwikkeling, Maasdijk

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details