Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
MS Schippers Hapert: Slimme combinatie van staal en prefab beton
Op het Kempisch Bedrijvenpark in Hapert wordt druk gebouwd aan de nieuwe bedrijfslocatie voor MS Schippers.

MS Schippers Hapert: Slimme combinatie van staal en prefab beton

In opdracht van SchipVast, de vastgoedtak van MS Schippers, is Willy Naessens Nederland verantwoordelijk voor de wind- en waterdichte oplevering van het project. Bovendien staat de prefab betonbouwer in voor de coördinatie van alle onderaannemers, zoals de W-, E- en sprinklerinstallateurs. “Met een totale oppervlakte van ca. 47.500 m² is de nieuwbouw één van de grootste projecten die wij tot nu toe gerealiseerd hebben”, vertelt projectleider Edwin van Boxtel. “Vanwege de omvang en complexiteit wordt de ruwbouw in fases uitgevoerd en opgeleverd. Eind 2020 moet de complete ruwbouw gereed zijn.”

Willy Naessens Nederland kreeg van SchipVast een Design & Build opdracht. “Voor het ontwerp van de nieuwbouw hebben wij Architeam voorgesteld”, vertelt Van Boxtel. “De constructie hebben wij in eigen beheer en in nauw overleg met onze opdrachtgever bedacht en ontworpen. Bovendien hebben we alle werkzaamheden tot in detail afgestemd met Reijrink Staalconstructie. Vanwege de korte doorlooptijd is namelijk gekozen voor een hybride constructie, waarin prefab beton en staal slim gecombineerd worden. Hierdoor kan niet alleen sneller, maar ook aanzienlijk lichter gebouwd worden.” De nieuwbouw is Willy Naessens Nederland op het lijf geschreven, benadrukt hij. “Van beton tot metselwerk, aansluitingen en detailleringen: al onze expertises komen in dit project ruimschoots aan bod.”   

Combinatie van beton en staal

MS Schippers is een totaalleverancier voor de professionele veehouderij. In de nieuwe bedrijfshallen en het magazijn (ca. 38.000 m²) wordt vanaf de zomer van 2021 de opslag en distributie van inkomende en uitgaande goederen verzorgd. “Het magazijn wordt onder andere uitgerust met een geavanceerd en geautomatiseerd orderpickingsysteem”, aldus Van Boxtel. “Ook worden drie PGS-haldelen gerealiseerd voor de opslag van gevaarlijke stoffen. In deze ruimtes hebben wij vloeistofkerende betonvloeren, betonwanden en deuren aangebracht. Alle vloeren, binnen- en buitenwanden én het dak van de PGS-haldelen zijn – in verband met de brandveiligheid – uitgevoerd in beton. Aan de gevelzijde zijn de haldelen bekleed met sandwichpanelen.” De overige halruimtes doen dienst als droge opslaghal en zijn opgebouwd met stalen kolommen en een steeldeck.

“De constructie hebben wij in eigen beheer en in nauw overleg met onze opdrachtgever bedacht en ontworpen.”

Bouwen boven de blusvijver

“In dit gebied is geen heiwerk nodig, maar kunnen we op staal funderen”, aldus Van Boxtel. “Voor de realisatie van de bedrijfshallen en het magazijn hebben we grote poeren geplaatst, kolommen gezet en een Willy Naessens betonstructuur gebouwd.” Een deel van de kantoren wordt in de bedrijfshallen geïntegreerd en middels een atrium verbonden met het nieuwe kantoorgebouw (totaal: circa 10.000 m²). “Het kantoorgebouw beschikt onder andere over een riante showroom en presentatiezalen en wordt gerealiseerd boven de blusvijver van het Kempisch Bedrijvenpark. Hierdoor wordt de beschikbare ruimte maximaal benut. Om de bouw mogelijk te maken, hebben we de blusvijver leeggepompt, funderingspoeren en prefab kolommen aangebracht en een vrijdragend begane gronddek gemaakt. Vervolgens hebben we onze steigers geplaatst en de vijver weer laten vollopen, waarna de bovenbouw volgde. Waar de binnenzijde van het kantoorgebouw volledig in beton is uitgevoerd, is aan de buitenzijde gekozen voor metselwerk.”

Loftuitstraling

Aan de binnenzijde van het kantoorgebouw is in overleg met MS Schippers gekozen voor een loft­uitstraling. De betonnen structuur blijft maximaal in het zicht, vertelt Van Boxtel. “Omdat beton altijd een zichtzijde en stortzijde heeft, hebben we heel bewust gekeken naar de plaatsing van de elementen. Bovendien hebben we monolithische vloeren toegepast. In combinatie met thermisch verzinkte trappen en hekwerken wordt een robuuste, industriële uitstraling geborgd.”

Nieuwe landmark op het bedrijvenpark

Medewerkers en bezoekers van MS Schippers kunnen straks parkeren op de begane grond of op een betonnen parkeerdek op 1e verdiepingsniveau, dat tevens door Willy Naessens Nederland is gerealiseerd. “Een kilometer verderop bouwen we bovendien een facility point voor SchipVast, waarin naast kantoren ook een vestiging van Subway wordt ondergebracht. Ook dit gebouw moet eind december wind- en waterdicht worden opgeleverd”, aldus Van Boxtel. “Gekozen is voor een betonnen gebouw met veel glas en verticale sandwichpanelen en raamstroken, dat een nieuwe landmark op het bedrijvenpark moet worden.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details