Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Jaarboek

Mortelfabriek viert 40-jarig bestaan

Foto-TNO-triltafelopstelling
Tijdens een triltafeltest door TNO doorstond de ER® proefmuur een maximale piektafelversnelling van 0,84 g, terwijl tijdens de aardbevingen nabij Huizinge (2012) en Zeerijp (2018) piekgrondversnellingen van resp. 0,09 en 0,11 g werden gemeten.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Remix Droge Mortel BV

13 januari 2022 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Remix Droge Mortel BV bestaat 40 jaar. Wat ooit begon als 2-mans mortelfabriek op het Drentse platteland, is in de loop der jaren door innovatie en productontwikkeling uitgegroeid tot een internationaal toonaangevende mortelfabrikant. Vandaag de dag heeft Remix meerdere productielocaties en afnemers in vele landen.

Van kilo tot silo

Remix Droge Mortel BV ontwikkelt, produceert en vermarkt hoogwaardige droge mortels voor de professionele verwerker, waaronder de aannemerij en bouwmaterialenhandel. “Dankzij een uitgebalanceerd assortiment en meer dan 1.000 uitgekiende recepten bieden wij dé perfecte mortel voor ieder bouwproject”, vertelt Product Manager Jan Jousma. “Van metselmortels t/m doorstrijkmortels, dunbedmortels, voegmortels, lijmmortels, betonmortels, vloermortels, giet- en ondersabelingsmortels en kalkcementmotels: vanuit onze productielocaties in Ellertshaar en Hardenberg leveren wij droge mortelproducten in silo’s tot 35 ton, big bags van 1.000 kilo, regen- en stofdichte PE-zakken van 25 kilo of emmers van 5 kilo aan afnemers in binnen- en buitenland. Daarbij onderscheiden wij ons door onze omvang, uitgebreide knowhow én innovatieve productontwikkeling.”

Speciaal voor het 40-jarig bestaan van Remix heeft kunstschilder Geert Oldenbeuving een Remix bouwplaatssilo als kunstobject beschilderd, die op tournee gaat naar diverse Nederlandse bouwprojecten.

Eerste mortelfabriek in Noord-Nederland

Het succesverhaal van Remix start op 6 maart 1981. Als dochteronderneming van het naastgelegen zandzuigbedrijf Vos wordt in het Drentse Ellertshaar een mortelfabriek gestart met 2 werknemers. Daarmee was Remix de eerste mortelfabriek in Noord-Nederland, met toen al een volledig automatisch productieproces. In 1989 werd de meerderheid van de aandelen verkocht aan het Finse Lohja, die ze 2 jaar later (1991) doorverkocht aan AGAR Holding B.V.. Tot deze holding behoren ook Betoncentrale Twenthe BV, Betoncentrale Diamant BV, Betoncentrale Eemsmond BV, Betoncentrale Drenthe BV, Betoncentrale Nederrijn BV, Betonpompbedrijf Nijwa BV, Zandmaatschappij Twenthe BV, Orion Beton BV en Diamant Beton BV, die allemaal hun eigen specialisme hebben. Samen leveren de bedrijven een compleet pakket producten en diensten op het vlak van betonmortel, droge mortel, betonwaren en zand/grind. 

In 2000 werd ook de Sakrete fabriek in Hardenberg door de holding overgenomen. Sindsdien voert Remix het Sakrete merk zeer succesvol als handelsmerk in Nederland, met een eigen zakgoedlijn en een eigen uitgebreid dealernetwerk.

Uitbloeiingsarme Mortel

Onder de vlag van AGAR Holding B.V. heeft Remix zich ontwikkeld van een regionale speler tot een toonaangevende mortelfabrikant met export naar vele Europese landen. Innovatie en productontwikkeling hebben altijd hoog in het vaandel gestaan en geleid tot vele unieke innovaties én awards, vertelt Jousma. Als voorbeeld noemt hij de Uitbloeiingsarme Mortel, waarmee kalkafzettingen (witte uitslag) op gevels geminimaliseerd of zelfs geheel voorkomen kunnen worden en waarmee een hoogwaardige geveluitstraling wordt geborgd. “Dankzij onze Uitbloeiingsarme Mortel vindt de verdamping van de vochtstroom ín de mortel plaats en niet aan het geveloppervlak. Hierdoor kunnen aannemers flink op hun reinigingskosten besparen. Een doorbraak, die in 2018 werd beloond met een eervolle 4e plaats in de nationale MKB Innovatie top 100. En nog altijd is onze Uitbloeiingsarme Mortel door geen enkele andere partij geëvenaard.”

Remix was de eerste mortelfabrikant die het prestigieuze Dubokeur voor duurzaam bouwen behaalde.

Mortel-Op-Maat®

Uniek is ook het Remix Mortel-Op-Maat®-systeem. “De keuze voor de juiste mortel is altijd maatwerk”, benadrukt Jousma. “Alleen een juiste, uitgebalanceerde mortelsamenstelling maakt namelijk een optimale verwerking, een hoog stapeltempo én een uitstekend uitziende gevel mogelijk. Daarin spelen wij graag een rol met ons Remix Mortel-Op-Maat®-systeem, waarbij we in samenspraak met de opdrachtgever, architect en uitvoerende partijen de beste oplossing voor de uitvoering en esthetiek van het metselwerk bepalen. Om hiertoe te komen, spelen naast steenkeuze ook hechting, voegwijze, metselsnelheid, weers- en bouwplaatsomstandigheden een rol. Waar met bepaalde mortels grotere lagen gestapeld kunnen worden zonder dat de mortel uitzakt, lenen andere mortels zich meer voor de fijnere werken. Met onze eigen ontwikkelde dunbedmortels kunnen voegen van 5 tot 8 mm gerealiseerd worden, terwijl onze FX voegmortels een superieure hechting op gesiliconiseerde stenen garanderen.”

Aardbevingsbestendige Mortel

Twee jaar geleden is Remix Mortel-Op-Maat® uitgebreid met een nieuwe troef: de ER® (Earthquake Resistance) mortel, die met name in het noorden van Nederland uitkomst biedt. “De ER® mortels vormen een bijzonder sterke en elastische verbinding tussen de metselstenen. Bovendien garanderen zij een superieure hechting, waardoor losraken van de stenen en scheuren in de gevel worden voorkomen”, aldus Jousma. “Tijdens een triltafeltest door TNO doorstond de ER® proefmuur een maximale piektafelversnelling van 0,84 g, terwijl tijdens de aardbevingen nabij Huizinge (2012) en Zeerijp (2018) piekgrondversnellingen van resp. 0,09 en 0,11 g werden gemeten. Met onze mortels kunnen de aardbevingsbestendigheid én veiligheid dan ook aanzienlijk worden vergroot, tegen een minimale meerprijs van circa € 200 per woning.”

Dubokeur voor duurzaam bouwen 

Behalve veiligheid is Remix ook voorloper op het gebied van duurzaamheid. Zo was Remix de eerste mortelfabrikant die het prestigieuze Dubokeur voor duurzaam bouwen behaalde. “We zijn heel kritisch over onze mortelgrondstoffen. En ook onze productieprocessen, verpakkingen en transportbewegingen zijn zeer duurzaam”, aldus Jousma. “Ons complete machinepark draait op windenergie. Bovendien worden de mortelproducten met schone en zuinige vrachtwagens vervoerd.”

Kunstsilo

Speciaal voor het 40-jarig bestaan van Remix heeft kunstschilder Geert Oldenbeuving een Remix bouwplaatssilo als kunstobject beschilderd, die op tournee gaat naar diverse Nederlandse bouwprojecten.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details