Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Mooier, slimmer en beter bouwen
Het Havenkwartier te Rotterdam, in opdracht van Heijmans.

Mooier, slimmer en beter bouwen

VIANEN uit Montfoort is hét adres voor houten kozijnen en gevelelementen waarmee opdrachtgevers probleemloos kunnen bouwen en waarachter bewoners zorgeloos kunnen wonen. “Sinds onze oprichting in 1961 hebben wij maar één doel: doordachte producten maken”, vertelt directeur Oene Wassenaar. “We zoeken continu naar manieren om producten én processen nóg slimmer, mooier en beter te maken. Onze modulair bouwen ambitie sluit hier naadloos op aan.”

In hoogbouwprojecten gelden hoge eisen ten aanzien van isolatie, wind- en waterdichtheid. “VIANEN speelt hierop in met hoogwaardige houten gevelelementen, die wind, vocht en tocht geen kans geven”, vertelt Wassenaar. “Voor de engineering van deze prefab elementen waren wij de afgelopen jaren afhankelijk van hoe architecten hun gebouwen vormgeven. Wat we nu zien echter, is dat steeds meer partijen het proces omdraaien. Zij nemen heel bewust de specificaties van hun toeleveranciers mee in de modellering. Het resultaat zijn gebouwontwerpen die al op voorhand geschikt zijn voor de deelnemende partners. Bovendien ontstaan mogelijkheden voor modulair en circulair bouwen. Door gebouwen in uniforme stramienmaten en losmaakbaar te ontwerpen, wordt bijvoorbeeld hergebruik in de toekomst naar een nog hoger niveau getild.”

Sluishuis te Amsterdam, in opdracht van VORM/Besix. (Beeld: Laurens Kuipers)

Efficiënt en losmaakbaar

“Samen met onze ketenpartners onderzoeken wij hoe de diverse gebouwonderdelen zo effi­ciënt en losmaakbaar mogelijk gekoppeld kunnen worden”, vertelt Wassenaar. “Hierbij besteden we nadrukkelijk aandacht aan duurzaamheid, bouwsnelheid en bouwkosten. Maar ook aan de gebouw- en woningplattegrond. Zeker hoogbouwprojecten in binnenstedelijke gebieden moeten aan strikte eisen voldoen. Hoeveel vierkante meter grondoppervlak heb je tot je beschikking? Hoe hoog mag je bouwen? En hoeveel huur- en koopwoningen kunnen in dit bouwvolume worden ingepast? Maar ook: hoe ziet de ideale woningplattegrond er anno 2022 uit? En wat voor modules zijn hiervoor nodig?”

Excellente gevel

“Een gebouw beschikt over een aantal cruciale componenten, zoals de fundering, het casco en de gevel”, benadrukt Wassenaar. “In de toekomst willen wij de rol van gevelbouwer volledig op ons nemen, zodat in ieder geval dit gebouwonderdeel excelleert. Zowel in uitstraling als in prestaties. Naast het ontwerp en de productie van prefab houten gevelelementen kunnen we in onze fabriek in Montfoort alle kozijnen, ramen, glaspuien en andere elementen al integreren. Doordat we werken onder de beste klimaat- en arbeidsomstandigheden en processen optimaal kunnen afstemmen, worden toleranties kleiner én correcter. Zo hebben onze modulaire gevelelementen vaste hoogte- en breedtematen, die exact zijn afgestemd op de kozijnen, ramen en glaspuien die hierin komen. Hierdoor wordt een optimum in isolerend vermogen, luchtdichting én waterdichting geborgd.”

Één aanspreekpunt en één garantiepartij

In navolging van de productie kan VIANEN ook de montage op de bouw verzorgen, zodat opdrachtgevers verzekerd zijn van één aanspreekpunt en één garantiepartij voor de complete gevel. Omdat de markt hier zichtbaar prijs op stelt, willen we deze dienstverlening de komende tijd verder uitbouwen. Hiervoor werken we actief samen met partnerbedrijven, die samen met ons deze verantwoordelijkheid aan kunnen én durven gaan.”

De Ananas te Leiden, in opdracht van De Raad Bouw BV.

Beproefd en goedgekeurd

Om prefab bouwen naar het allerhoogste niveau te kunnen tillen, wil VIANEN nog eerder bij de belangrijkste partners aan tafel te komen. Liefst nog voor de plan- en prijsvorming, zodat niet voor de laagste maar voor de beste prijs ontworpen en gebouwd kan worden. “Het gevelontwerp wordt standaard door onze engineers uitgewerkt in Tekla/BIM”, vertelt Wassenaar. “Op dit moment vullen we onze BIM-bibliotheek met constructies en elementen die beproefd én goedgekeurd zijn. Hierdoor beschikken we op termijn over álle modulaire bouwstenen, voor een optimaal presterende gevel. Opdrachtgevers kunnen in één oogopslag zien of de moduulmaten overeenkomen met hun ontwerp. Maar ook of de bedachte geveloplossing aansluit bij de ontwerpspecificaties en prestatie-eisen van VIANEN. Bijvoorbeeld ten aanzien van isolatiewaarden, daglichttoetreding en wind- en waterdichtheid. Vanuit het model kunnen direct de gedetailleerde materiaalstaten en prijzen gegenereerd worden. Via de viewers zijn de modellen bovendien tot in detail te bekijken, waardoor inzicht én efficiëntie perfect samenkomen.”

Gebaande paden verlaten

Na akkoord wordt de complete productiestraat van VIANEN vanuit het BIM-model aangestuurd, waardoor communicatieruis niet aan de orde is. “Vervolgens worden de complete gevelelementen just-in-time naar de bouw vervoerd en lucht- en waterdicht gemonteerd. Hiermee sluiten we perfect aan op de actuele bouw- en woonbehoefte, namelijk: het creëren van betaalbare woningen die voldoen aan álle comfort- en energie-eisen en die bovendien snel en losmaakbaar gebouwd kunnen worden. Dit klinkt niet alleen veelbelovend, maar is het ook, mits opdrachtgevers bereid zijn de gebaande paden te verlaten. VIANEN wijst hen graag de (nieuwe) weg.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details