Uitbreiding Metis Montessori Lyceum Amsterdam
02:48
14-06-2017

Monumentale Metis Montessori Lyceum Amsterdam krijgt behoorlijke uitbreiding

Het Metis Montessori Lyceum in Amsterdam Oost wordt fors uitgebreid. De school voor mavo, havo en vwo aan het Oosterpark herbergt op dit moment zo’n zevenhonderd leerlingen – en dat worden er negenhonderd. Hiervoor komt naast het monumentale pand een nieuw gedeelte met een directe aansluiting op het huidige gebouw.

In 1904 werd de Hoogere Burgerschool aan de noordzijde van het Oosterpark gebouwd, dat toen net pas was aangelegd. Het pand, door architect Leguyt ontworpen, heeft sinds die tijd onder diverse namen een belangrijke functie gehad als middelbare school. Als buurtschool in Oost fungeerde hij als maatschappelijke springplank voor veel uit de omliggende volkswijken. Het Montessori Lyceum is sinds augustus 2013 in het pand gevestigd en heeft die functie behouden. Na afronding van de bouw begin 2018 wordt het park tot aan de school doorgetrokken.

Strak ontwerp
“We renoveren de dienstwoning die onderdeel van het schoolcomplex uitmaakt en bouwen daaromheen het nieuwe gedeelte van de school, dat bestaat uit klaslokalen, een centraal trappenhuis en een kantine annex aula”, vertelt Marcel Temming, projectleider bij de KlaassenGroep uit Arnhem. Het huidige schoolplein blijft gehandhaafd; in totaal gaat het om 4.410 m2 met vijf bouwlagen, een kelder, een begane grond en drie verdiepingen. Het ontwerp is een radicaal antwoord op het gesloten monumentale karakter van de oude school. Het strakke ontwerp voegt zich met de matzwarte gevels in de nieuwe opzet van het net gerenoveerde Oosterpark.”

Bouw Metis Montessori Lyceum KlaassenGroep

Kunstwerk
In de kelder komt een stalling voor fietsen en scooters, evenals kleedruimtes en douches. De begane grond wordt voorzien van een glazen plint, die de kantine/aula en de laboratoriumruimtes van de Technasium-afdeling voor de omgeving zichtbaar maken. Vanaf de eerste etage worden er openslaande ramen aangebracht met HR++ glas en aluminium kozijnen met daartussen zwarte aluminium beplating. Als zonwering worden elektrisch bedienbare zwarte geperforeerde panelen geïnstalleerd, die alle onderdeel uitmaken van het kunstwerk ‘Here Comes The Sun’ van Chris Kabel. Hij brengt 4.500 transparante glazen lenzen en filters in diverse kleuren aan in deze panelen. De lichtinval zorgt voor diffuse speelse lichteffect in de klaslokalen. Het patroon van de lenzen verwijst op een afstand van het gebouw naar het golf- en deeltjeskarakter van licht.

Verbouwing Metis Montessori Lyceum Amsterdam

Voorzieningen
Het gebouw krijgt een plat dak voorzien van bitumen. Hier komen de kasten voor de luchtbehandeling en koeling te staan, weggewerkt achter geperforeerde gevelpanelen. Er worden op dit moment nog geen zonnepanelen op het dak aangebracht, maar alle aansluitingen hiervoor worden al aangelegd, zodat dit in de toekomst eenvoudig te realiseren is. Met uitzondering van de kelder krijgen alle verdiepingen vloerverwarming. De wanden worden afgewerkt met glasvezelbehang en op de betonnen vloeren komen kunststof gietvloeren en marmoleum. Verder worden er witte systeemplafonds aangebracht met daarin lichtarmaturen met LED-verlichting. Ook krijgt het pand een geavanceerde brandmeldcentrale met ontruimingsinstallatie. Dit alles maakt dat het gebouw energielabel A krijgt, en dus zeer energiezuinig is.

Temming: “We zijn in september 2016 begonnen, terwijl de school gewoon open bleef. Dat was echt wel een uitdaging en vergt nog steeds veel afstemming en aanpassing. Zo plannen we bepaalde werkzaamheden bewust in de vakantieperiodes. Om problemen voor de bestaande bebouwing in de directe omgeving te voorkomen, zijn er rondom de hele bouwkuip eerst damwanden aangebracht. Tevens wordt de bouwkuip bemaald tegen overtollig grondwater. We hebben eerst de kelder in het werk gestort en bouwen vervolgens verder met staal en prefabbeton. Gelukkig hebben we veel ervaring met de woning- en utiliteitsbouw en -renovatie, maar ook met het bouwen en renoveren van scholen. Dat komt hier weer goed van pas.”

Marcel Temming Metis Montessori Lyceum

Marcel Temming

Tekst |  Lilian Heijmans   Beeld | KlaassenGroep B.V. Vestiging Arnhem, Atelier Pro en Lilian Heijmans


i-project-infov3Projectinfo

Communiceren

Het Metis Montessori Lyceum in Amsterdam wordt uitgebreid met een nieuwbouw met dezelfde oppervlakte als het bestaande gebouw. De installaties in deze uitbreiding worden verzorgd door Hollander Techniek. Dat bedrijf fungeert als een partner, die met een uitgebreide kennis en een breed pakket aan diensten en technieken complete oplossingen levert.

Bij het Metis Montessori Lyceum was één van de belangrijkste aandachtspunten het koppelen van de installaties in beide bouwdelen, vertelt projectleider Roland van den Heuvel. “We verzorgen zowel de elektrotechnische als werktuigbouwkundige installaties. Op dusdanige wijze dat het gebouw voldoet aan het predicaat Frisse Scholen. Het is daarbij zaak dat de installaties zoals brandmelding, inbraakbeveiliging en toegangscontrole in de nieuwbouw communiceren met die in de oudbouw; dat er wat installaties betreft als het ware sprake is van één gebouw.”

Hollander Techniek begon met de werkzaamheden in februari van dit jaar. Februari 2018 vindt de oplevering plaats. Voor het bedrijf is het een project zoals ze vaker doen, geeft Van den Heuvel aan. “Hier moeten we met een aantal zaken rekening houden. Zo is er sprake van een krappe bouwplaats. Verder brengen we de doorbraken naar de oudbouw aan op momenten dat er geen les is, na schooltijd of in de vakanties. Daar hebben we in de planning rekening mee gehouden.”


Bouwinfo

Opdrachtgever
Metis Montessori Lyceum, Amsterdam

Architect
Atelier PRO Architecten, Den Haag

Hoofdaannemer
KlaassenGroep B.V., Arnhem

Installatie-advies
Adviesbureau J. van Toorenburg, Den Haag

Constructeur
Constructiebureau Tentij, Heemskerk

Installateur
Hollander Techniek, Almere

Stedenbouw partners

Unidek SIPS gevelsysteem Genmab UtrechtMetis Montessori Lyceum Budobouw