Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Monumentaal wonen in het oude hoofdkantoor van KLM
De gevels blijven intact, maar worden wel beter geïsoleerd.

Monumentaal wonen in het oude hoofdkantoor van KLM

Plesmanduin: tussen stad en natuur

Het eerste KLM-hoofdkantoor werd in 1949 geopend in Den Haag. Later werd het pand gebruikt als ministerie van Verkeer en Waterstaat. Datzelfde Rijksmonument wordt nu getransformeerd tot woonlocatie met stadswoningen, appartementen, penthouses en lofts. Er is plaats voor een gemengde groep bewoners: van young professionals tot expats en senioren. Naast woningen komen er een hotel, kantoren en horecagelegenheden.

Het team van Van Wijnen zal Plesmanduin woonrijp opleveren.

Het is er perfect wonen tussen stad en natuur in. Plesmanduin ligt dicht bij het strand, vlakbij de natuur en niet ver van het centrum van Den Haag. De buitenruimte wordt ook compleet onder handen genomen, wat het woongenot alleen maar groter maakt. Hoofdaannemer Van Wijnen levert de woningen woonrijp op, zodat de kopers en huurders er vlak na de oplevering in de zomer van 2023 in kunnen trekken. “Het is een complete transformatie van kantoorgebouw naar woningen. De gevels worden gerestaureerd, maar zowel aan de binnen- als buitenzijde blijft het karakter van het pand overeind”, vertelt Tom van Schie, projectleider bij Van Wijnen West. Er komen balkons aan de gevels en in het dak komen loggia’s om buitenruimtes te creëren. Verder worden de gevels geïsoleerd en komen er nieuwe ramen in. Deze betere isolatie zorgt er meteen voor dat het gebouw geschikt wordt voor een warmte/koudeopslagsysteem. Gas is er niet meer nodig.

Van binnen komt het gebouw er opnieuw zeer karakteristiek uit te zien.

In oude glorie hersteld

Omdat het om een Rijksmonument gaat, moet het karakter van het pand overeind blijven. Monumentenzorg ziet daarop toe, vertelt Van Schie. “Er zijn onderdelen die we niet mogen veranderen. De basisconstructie is bijvoorbeeld monumentaal. De oude ducts waar de installaties doorheen liepen, blijven dus intact. Daaromheen worden de woningen gecreëerd met een structuur van scheidingswanden. Anders dan bij nieuwbouwprojecten krijgen de bewoners een woning met zeer karakteristieke ruimtes.”

Monumentenzorg ziet erop toe dat het karakter van het pand overeind blijft.

Het kost heel wat werk om alles in oude glorie te herstellen. Zo zaten er asbesthoudende kanalen boven de plafonds, die verwijderd moesten worden. Een deel van de plafonds moest er daarom uit en vervolgens teruggeplaatst en gestukt worden. “Dat komen we normaal gesproken niet tegen. Je hebt echte vaklieden nodig om deze werkzaamheden uit te kunnen voeren. Dat maakt het project zo bijzonder”, aldus Van Schie.

Er zijn vakmensen nodig om het gebouw te restaureren en vernieuwen.

Groen gebied

Naast deze transformatie komt er ook nieuwbouw bij Plesmanduin. Op de plaats van het witte gebouw De Saxofoon komen drie appartementsgebouwen. Deze nieuwbouw krijgt een eigen karakter, maar wel passend bij het oude gebouw en het omliggende landschap. Aan de buitenzijde komt een groen gebied met hoogteverschillen, duinpaden en wandelroutes. Onder het gebouw door loopt een watergang die uitkomt in de tuinen voor de onderste woningen. Van Schie: “Er komt ook een openbare steiger aan het water waar bewoners en andere mensen gebruik van kunnen maken.”

Naar verwachting kunnen de bewoners er na de vakantie van 2023 in.

Van Wijnen werkt wel vaker aan transformaties, maar Plesmanduin is groter dan wat het bedrijf normaal gesproken doet. Uiteindelijk zal het dan ook een zeer mooi eindresultaat opleveren, denkt Van Schie. “We werken samen aan een bijzonder project en zijn hard op weg om een mooi resultaat neer te zetten.”    

Bouwinfo
  • Ontwikkelaar Impact Vastgoed
  • Architect Architectencombinatie Hoofdaannemer Van Wijnen E-installaties Steegman W-installaties Roodenburg Aantal woningen 152 Aantal hotelkamers 105 Bouwperiode 1 juli 2021 – 1 juli 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details