Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Monumentaal pand krijgt nieuwe fundering
Vanwege de constructieve veiligheid moesten alle medewerkers van Van Hattum en Blankevoort continu alert zijn.

Monumentaal pand krijgt nieuwe fundering

Onderkelderen en funderen bibliotheek UvA was precisiewerk

Als civiel aannemer ontwerpt, bouwt en beheert Van Hattum en Blankevoort tunnels, bruggen, fly-overs en viaducten. Ook ondergrondse binnenstedelijke werken zoals ondergrondse parkeergarages en kelders behoren tot haar expertise. Bij de nieuwe universiteit van de UvA onderkelderde zij het monumentale ziekenhuis en plaatste een nieuwe fundering. Daarvoor moest het hele gebouw opgevijzeld worden, wat een zeer complexe klus was.

Het monumentale pand werd op vijzels geplaatst, waarna er een nieuwe fundering kwam en de kelder uitgegraven werd.

Een monumentaal pand optillen, een nieuwe fundering maken, de oude fundering slopen en een kelder ontgraven en bouwen: het is in een notendop wat Van Hattum en Blankevoort deed bij de bibliotheek van de UvA. In werkelijkheid was het een monsterklus waar veel precisiewerk bij kwam kijken. Niet voor niets werden er Virtual Reality en een BIM 4D-model ingezet om de methode, constructie en bewapening te bepalen. “De vijzelconstructie die we op de nieuwe fundering hebben geplaatst, nam de belasting over, waarna we de beganegrondvloer konden maken. Daaronder hebben we de kelder ontgraven in de bodem van het oude Amsterdam”, legt senior projectleider Paul Beljaars uit. “We moesten in die veengrond onderscheid maken tussen oude houten palen die weg moesten en nieuwe palen die moesten blijven staan, zonder deze te beschadigen. Dat gebeurde met kleine machines, mede omdat er weinig ruimte was.”

Virtual Reality en een BIM 4D-model werden ingezet om de methode, de constructie en de bewapening te bepalen.

Uiteraard werd het geheel streng gemonitord, om de (constructieve) veiligheid te garanderen. Tijdens het proces kwam Van Hattum en Blankevoort heel wat verrassingen tegen, vertelt Beljaars: “Het pand bleek in slechtere staat te zijn dan we dachten. We hebben het eerst moeten verstevigen met stalen balken en metselwerk. Alle scheuren hebben we overbrugd met stalen balken. In kleine stapjes hebben we met alle specialisten de kelder volgens plan gerealiseerd. Vlak voor het ontgraven hebben we nog extra proeven gedaan en hebben we gekeken of de theorie en praktijk overeenkwamen. We zijn steeds alert gebleven, van ontwerper tot timmerman, en hebben het plan aangepast waar nodig.”

In augustus 2019 startte het werk en in oktober 2021 was Van Hattum en Blankevoort klaar. Nadat de kelder gereed was, kon de verdere bouw van start gaan.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details