Gedeeltelijke openstelling van monumenten en kerkgebouwen brengt toenemende risico’s mee voor de eigenaren, zoals brandstichting, vandalisme en diefstal. Belangrijk is om de risico’s te kennen, te voorkomen of in ieder geval te verminderen. En hanteer een preventiebeleid voor de opengestelde gedeeltes van gebouwen. Verzekeringen vragen er om. U kunt bijvoorbeeld denken aan de volgende zaken:
Algemene preventie-eisen:
Specifiek voor kerkgebouwen of monumenten met de mogelijkheid tot het branden van kaarsen:
Preventie-adviezen:
Verzekering bij diefstel
Op de meeste polissen zijn diefstal en vandalisme in het opengestelde gedeelte niet gedekt, brandstichting wel. Let op! Diefstal uit het niet-opengestelde gedeelte van de ruimte is alleen gedekt als u een inbraakdekking hebt of een uitgebreide inventarisverzekering hebt afgesloten. Wel moet dan aan één van de volgende eisen zijn voldaan:
Veiligheid
Verder is het verstandig om bij een openstelling na te gaan of er voor de eigenaar nog andere risico’s kunnen spelen die niet te maken hebben met de eigendommen, zoals aansprakelijkheid in samenhang met de veiligheid voor bezoekers en eventueel aanwezige vrijwilligers. Er kunnen situaties optreden (bijvoorbeeld letsel) waarvoor de eigenaar verantwoordelijk is en waarvoor deze aangesproken kan worden door derden.
Tot slot dient de eigenaar zich goed te realiseren dat het uitmaakt of er sprake is van commercieel opgezette activiteiten met bijvoorbeeld horeca-faciliteiten en de daarbij behorende inkomsten. In dat geval is het goed om een adviseur in de arm te nemen.
Bovenstaand artikel is verzorgd door Donatus Verzekeringen.