Een afdichtingssysteem dat prefab bouwen mogelijk maakt
Prefab bouwen wordt gezien als één van de oplossingen van ons woningtekort. Immers kan hierdoor sneller en goedkoper gebouwd worden, zonder in te boeten aan een constante, hoge bouwkwaliteit. Terwijl alle onderdelen met uiterste zorg geproduceerd worden in de fabriek, kan op de bouwplaats al gestart worden met de fundering. “Door te prefabriceren, zijn minder vakkundige handjes op de bouw nodig”, weet Claus den Dunnen, Sales Manager bij Celdex. “Bovendien worden faalkosten teruggedrongen én is bouwen in de fabriek veiliger. In combinatie met een goede luchtdichting, kan uitstekend voldaan worden aan eisen zoals BENG, Nul-op-de-Meter en BREEAM-NL.”
Meer flexwoningen, 15 grootschalige bouwlocaties, het sneller ombouwen van kantoren, meer regie en strakkere regels. Dit zijn de belangrijkste voorstellen van minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) Hugo de Jonge om de woningnood te bestrijden. Tot en met 2030 wil De Jonge zo’n 900.000 woningen bouwen, waarvan ten minste twee derde betaalbare huur- en koopwoningen moeten zijn. De meest acute problemen moeten opgelost worden door 15.000 prefab woningen per jaar neer te zetten. “Celdex zag de prefab bouwen trend al enige tijd aankomen en heeft de behoeften en uitdagingen op dit gebied uitgebreid geïnventariseerd”, aldus Den Dunnen. “Dit heeft onder meer geleid tot ons Seal4Prefab concept, waarmee we stakeholders in de bouw alle essentiële bouwstenen aanreiken om de gewenste prestaties op het gebied van luchtdicht bouwen te halen én aan te tonen.”
Seal4Prefab bestaat uit 4 principes: een luchtdichting aan de binnenzijde, een isolerende middendichting, een slagregendichting aan de buitenzijde en is geschikt voor prefabricage. “Alle producten die onderdeel zijn van Seal4Prefab zijn geschikt als afdichting van horizontale en verticale aansluitnaden van prefab bouwelementen”, aldus Den Dunnen. “Het afdichtingssysteem biedt verwerkers én bewoners belangrijke voordelen. Zo beschikt Seal4Prefab over een aantoonbare kwaliteit in duurzaamheid, lucht- en slagregendichtheid. Het is economisch aantrekkelijk vanwege de verwerking die tijdbesparend is en minder faalkosten geeft. Seal4Prefab is bovendien circulair, want de afdichtingsproducten zijn demontabel en herbruikbaar. Het zorgt voor de nodige snelheid tijdens de bouw: monteren en afdichten gaan in één handeling.”
Seal4Prefab is al bij verschillende projecten succesvol toegepast. Een mooi voorbeeld hiervan is project De Kwekerij in Utrecht, Fase 2, dat bestaat uit zes kleurrijke woontorens met 244 huurwoningen. Machiels Building Solutions is de producent van de kleurrijke HSB-gevelelementen. “Na de productie in de fabriek zijn de HSB-elementen voorzien van Celdex afdichtingsproducten”, aldus Den Dunnen. “Pre-Seal M aan de binnenzijde zorgt voor de luchtdichting en isolatie, terwijl EPDM Soft aan de buitenzijde het binnendringen van slagregen voorkomt. Doordat deze ‘droge’ afdichtingsproducten prefab in de fabriek kunnen worden aangebracht, wordt flink wat applicatietijd op de bouwplaats bespaard. De montagesnelheid steeg gedurende het project tot wel één complete toren per week.”
Een actueel referentieproject voor Seal4Prefab is Wonderwoods in Utrecht. In opdracht van bouwcombinatie Wonderwoods VOF (Kondor Wessels Amsterdam | Boele & van Eesteren) produceert Westo geïsoleerde betonnen sandwichelementen voor beide duurzame torens. Pre-Seal LF zorgt hierbij voor de luchtdichting en isolatie aan de binnenzijde, terwijl EPDM Soft aan de buitenzijde de slagregendichting vormt. Daarnaast wordt Butyltape 70S toegepast als waterkering van de sandwichelementen. De op maat geproduceerde EPDM Manchetten completeren het totale afdichtingssysteem.
Belangrijk onderdeel van Celdex Seal4Prefab zijn kennisoverdracht en kwaliteitsborging, maar ook een goede voorbereiding en engineering. “Op basis van bijvoorbeeld de bestekeisen en gebouwtekeningen geven wij advies over de best passende afdichtingsproducten en (prefab) montage”, vertelt Den Dunnen. “Hoe wordt bijvoorbeeld omgegaan met de waterhuishouding? En de luchtdichtheid? Welke prestaties worden geëist? Waar zitten de kritische punten? Welke toleranties verwachten HSB-, kozijn- en betoncascoproducenten? Hebben we te maken met eenduidige voegafmetingen en/of kan dit gerealiseerd worden? Maar ook: welke montagevolgorde kan het best worden aangehouden, voor een optimaal resultaat? Naar wens kunnen we van tevoren al materialen in een kritisch bouwdetail testen op lucht- en slagregendichtheid. Ook kunnen we hier een prestatiegarantie voor afgeven.”
Voordat wordt overgegaan tot de prefab productie, organiseert Celdex een toolboxmeeting voor de verwerkers. “Voor aanvang van de montage wordt bovendien een toolboxmeeting opgezet voor de prefab monteurs, waarbij met name inspectie en reparatie bij onverhoopte transportschade centraal staan. Alle processen worden zorgvuldig vastgelegd in deelrapportages, die tezamen één rapport voor private kwaliteitsborging opleveren.”