Molenbossenflats

De bewoners hebben een schitterend uitzicht over de Maas.

01:45
17-12-2018

Molenbossenflats, Blerick | Renoveren in drie stappen

Een appartementengebouw met een persoonlijke touch

De bewoners van de Molenbossenflats in Blerick hebben heel wat voor hun kiezen gekregen. Maar ze zijn er ruim voor beloond. Dankzij de renovatiewerkzaamheden hebben zij nu een modern appartement met vergroot balkon, nieuwe installaties en totaal vernieuwde sanitaire voorzieningen. De grootschalige, anonieme uitstraling heeft plaatsgemaakt voor een persoonlijke touch.

De Molenbossenflats met 608 sociale huurwoningen zijn beeldbepalend voor het Limburgse Blerick. De vier flatgebouwen – Zuidenwind, Regenboog, Vogelvlucht en Zonsopgang – liggen langs de Maas en bieden de bewoners een fantastisch uitzicht. Enkele jaren geleden besloot Antares de flats te renoveren. Aannemers die hiervoor in aanmerking wilden komen, werden beoordeeld op hun prijs én de meest economische uitvoering. Hun totale renovatieplan moest de Molenbossenflats veranderen in een geliefd, eigentijds wooncomplex. De KnaapenGroep levert hiervoor het beste plan aan.

Molenbossenflats

De hal heeft een frisse uitstraling gekregen.

Grotere balkons
Voordat Hans van Heeswijk architecten aan de slag gaat met het ontwerp, gaat zij met de bewoners in gesprek. Een groter balkon, waar ze met vier personen buiten kunnen eten, blijkt dan een grote wens. “Hiervoor hebben we balkons geproduceerd in hoogwaardig prefab beton”, vertelt Coen Knaapen, projectleider van de KnaapenGroep. “De aansluiting bleek lastiger dan gedacht. De balkons lopen namelijk kaarsrecht, terwijl de wand van de flat enigszins golft. Met digitale meetapparatuur hebben we het gebouw ingemeten en passend gemaakt. Regelmatig moesten enkele centimeters worden overbrugd.”

Een slimme aanpak
In het kader van snelheid en de economisch meest voordelige aanpak, zet de KnaapenGroep het onderhanden flatgebouw aan twee kanten in de steigers. Zo kan zij werken in drie bouwstromen: balkon, binnenrenovatie en entree. Als eerste neemt zij de balkonuitbreiding onder handen. Als deze zijn gerealiseerd, volgt het interieur en als laatste worden de liften vernieuwd. “De aanpak van het interieur is voor de bewoners het zwaarste gedeelte”, vertelt Coen Knaapen, projectleider van de KnaapenGroep. “In deze volgorde was de overlast voor de bewoners verdeeld. De ene oude lift stopte op de even en de andere op de oneven verdiepingen. Die zijn vervangen door een lift die op alle verdiepingen stopt.”

Molenbossenflats

De renovatie van de entree heeft vooral buiten de woningen veel impact. Gedurende deze periode fungeren de inpandige fietsenstallingen aan de beheerdersruimte van de flatgebouwen als in- en uitgang. Een tijdelijke ‘RECO-lift’, uitgerust met bedieningspaneel, bellen en postkasten, brengt de bewoners naar de gewenste galerij.

Bewonerscommunicatie
Om de totale aanpak overzichtelijk te houden en de bewoners voor te bereiden op de grote en kleine overlastmomenten, houdt de KnaapenGroep intensief contact met hen. Voor aanvang van de renovatiewerkzaamheden organiseert zij al een informatiebijeenkomst. Hier krijgen de bewoners een kaart met alle informatie die zij nodig hebben: parkeerplaatsen, zaagwerk, geluidsoverlast, gebruiksaanwijzing lift, volgende bijeenkomst en meer. Tijdens een tweede bijeenkomst wordt de aanpak van de entree toegelicht en tijdens een derde worden de bewoners die boven en onder elkaar wonen geïnformeerd over de uit te voeren (stranggebonden) binnenrenovatie. Knaapen: “De communicatie wordt geregeld door twee professionals van de KnaapenGroep. De bewoners krijgen informatie tijdens de bijeenkomsten, maar ook via het bewonersportaal, de scheurkalender en de sms-service. Bewoners die weten wat er gebeurt, hebben eigenlijk altijd begrip voor de situatie.”   

Molenbossenflats

Tekst: Liliane Verwoolde
Beeld: Ronald Tilleman

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Elektrotechniek in een renovatieproject
Met de aanpassing en vernieuwing van de totale elektrotechnische installatie in de vier Molenbossenflats heeft CelektRon een uitdagende klus in handen. Zij is verantwoordelijk voor het compleet vervangen van de elektrotechnische installaties en de intercominstallatie van de flats. Maar minstens zo uitdagend is de communicatie binnen het project.

“Renovatie is een speciale tak in de elektrotechniek”, vertelt Ronny Houkes, directeur van CelektRon hierover. “Plannen en gestructureerd werken zijn  belangrijke voorwaarden voor succesvol renoveren. De Molenbossenflats zijn bovendien bewoond tijdens de renovatieslag. Je moet dus werkzaamheden verrichten terwijl de woningen volledig zijn ingericht. Dan moet je goed met mensen kunnen omgaan. Door helder te communiceren, hebben de bewoners begrip voor de situatie.”

Met de jarenlange ervaring in het renoveren, hebben de medewerkers van CelektRon de kunst van het communiceren blijkbaar aardig onder de knie. Dat bewijzen de reacties van de bewoners. Zij beoordelen de renovatie van hun woning uiterst positief en met name de manier van werken. 

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Antares, Blerick
Architect Van Heeswijk Architecten, Amsterdam
Constructeur Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Amsterdam
Installaties Sankomij Installatietechniek, Veldhoven
Aannemer KnaapenGroep, Son
Bouwsom € 30 miljoen
Bouwtijd augustus 2015 – augustus 2019

181119-141602-verbouwing-rco-house-bouwvakkers-overleggen-hoe-de-bovenste-wandelementen-in-de-ensemblezaal-geplaatst-moeten-worden-credits-renske-vrolijk-kopierenVerwarmingsinstallatie